JUS PASITINKA ATSINAUJINUSI PANELĖ
Žaliavalgių lieknumo paslaptis - picos ir pyragai

Žaliavalgių lieknumo paslaptis – picos ir pyragai

Kuris tėvynainis galėtų gyventi be sakmėse aprašytų cepelinų, šaltibarščių, virtinukų, šonkauliukų ir kitų tradicinės Lietuvos virtuvės patiekalų.

Iš tolimų kraštų atvykusius užsieniečius tempiam į kaimiškas seklyčias, kurios vis dar saugo gausaus maitinimo tradicijas ir siūlom ragauti mylimų tradicinių patiekalų. Tačiau visada stebimės, kad jiems “sustoja” skrandžiai ir nuo tokio maisto darosi silpna…

Dažnai girdim jog mes, šiaurės kraštų gyventojai, privalom valgyti mėsą ir pieno produktus, kitaip neiškęsim šaltos žiemos ir neturėsim energijos funkcionuoti. Bet šiandien vis dažniau randasi sveikesnio gyvenimo šalininkų. Nekalbam apie jau porą dešimtmečių į dienos šviesą lendančius Lietuvos vegetarus, makrobiotikus, veganus ar kitus, į kurios kukulius verdanti bobulė vis dar žiūri lyg į ateivius iš kosmoso. Šįkart naujoje panele.lt ekskursijų rubrikoje “Panele GO!” pasakosime apie mūsų artimą pažintį su žaliavalgyste, valgymo kultūra, kurioje maistas nekepamas ir neverdamas, bet pyragai, sushi ir picos egzistuoja! Kaip tai įmanoma? Skubam pasakoti.

Madingų hipsterių buveinė

Apie žaliavalgystę iki apsilankymo gyvo maisto kavinėje RAW 42 žinojau tik tiek, kad jie nevalgo šiluma apdoroto maisto ir gyvulinės kilmės produktų. Pasirodo, smarkiai klydau, juk nepabandęs – nesužinosi, todėl teko per pūgą kulniuoti į Vilniaus centre esančią šią žaliavalgių ambasadą ir ragauti, kuo minta tie maisto inovatoriai. Juk girdėjau, kad šioje kavinėje lankosi menininkai, įžymybės (net pats Red Hot Chilli Peppers vokalistas Anthony Kiedis pietavo RAW 42!), o vos įžengus prie kas antro staliuko išvydau po “Apple” produktą, juose valgytojai skaitė naujienas, derino naujo portalo kūrimą ir plepėjo laukdami savo patiekalų. Ir jokių ant galvos stovinčių jogų! Pirmas įspūdis – modernu ir šiek tiek hipsteriška. Užeisim.

Sushi be ryžių

Kavinės savininkė ir žaliavalgystės idėjų skleidėja Gražina trumpai paaiškino, kas iš tiesų yra ta žaliavalgystė. “Dauguma galvoja, kad žaliavalgiai valgo tik žoles ir nieko daugiau. Taip, daržovės, vaisiai ir žalumynai sudaro didžiąją patiekalų dalį, tačiau tai nereiškia, kad neturime ir “normalių” patiekalų. Štai duosime jums paragauti sushi ir baltos mišrainės. Tiesa, mūsų sushi – be ryžių, juos reikėtų ilgai virti. Ryžius pakeitėme ridiku”.

“Visa žaliavalgystės esmė – išsaugoti naudingąsias maistines medžiagas, fermentus, vitaminus, jų nesunaikinant karščiu. 42 laipsniai – tai aukščiausia temperatūra, prie kurios visos tos gėrybės išlieka maiste. Žmogus – gyvas organizmas, todėl jam natūraliai reikia gyvo, termiškai neapdoroto maisto” – pasakojo RAW 42 šeimininkė.

Tai kokie tie žaliavalgystės pliusai?

“Pirmas ir svarbiausias – gera savijauta. Tapęs žaliavalgiu žmogus pradeda lieknėti, nors niekada nesijaučia alkanas, tai puiki ir skani alternatyva dietoms. Mes turim picas, pyragus, tikrai nesijausit nuskriausti. Tiesa, mūsų pyragai ir picos – be miltų, kiaušinių, nekepti, tokius rasit tik RAW 42”.

Ar paneigiat mitą, kad gyvenant Lietuvoje privaloma valgyti mėsą bei pieno produktus? “Nepainiokit, žaliavalgis – tai ne vegetaras! Mėsos valgyti niekas nedraudžia, tik mėsa turėtų būti termiškai neapdorota. Tarkim, galima valgyti lašišą ir tuną, jie juk nevirti, o žali. Tačiau perėjus prie žaliavalgystės mėsos dažniausiai nebesinori. Tai nuo ko pradėti žaliavalgystę? “Neverta kardinaliai keisti savo mitybos per vieną dieną. Geriausias būdas – į savo racioną įtraukti po vieną žalią kokteilį (green smoothie) ryte. Tai – tirštas maistingas gėrimas, kuriame blenderiu sutrinami vaisiai ir daržovės. Dėl skonio galima įmaišyti medaus. Tik tiek. Paskui pamatysit, kad norėsis ir daugiau natūralių patiekalų. O kur dar pagražėjusi oda, pagerėjusi savijauta, žvalumas, lengvumas? Žaliavalgystė ateina pamažu, nereikia jos priverstinai laikytis. O dėl Lietuvos, žaliavalgystės pradininkas – lietuvis Viktoras Kulvinskas, čia ne šiltų kraštų gyventojų išmislas” – patikino Gražina.

Dietininkių desertai

“Mes vieninteliai mieste darome pyragus be kiaušinių, miltų, cukraus ir jų nekepame. Tačiau tai – tikrų tikriausi pyragai, tiesa, jie “neina” į kūną” – patikino Gražina. Tikras išsigelbėjimas sulieknėti norinčioms smaližėms!

Bananų kokteilis:

400ml migdolų riešutų pieno (rasite žaliavalgių maistu prekiaujančiose vietose)

2 bananai,

žiupsnelis tikros vaniles.

Visus komponentus dedame i blenderį-kokteilinę ir suplakame.

Jei įdėsit šaukštą kakavos-gausite bananinį-šokoladinį kokteilį.

Daugiau sveikų žaliavalgių patiekalų rasite kavinėje RAW 42, Rūdninkų g. 12, Vilnius.

Mano išsaugoti straipsniai