Tikriausiai nėra patrauklesnio laiko už vasarą mėgautis šaltos kavos gurkšniais. Vis dėlto, šaltą kavą tikri kavamanai mėgsta gerti bet kuriuo metų laiku. Todėl kviečiame išmėginti šiuos receptus namuose.
Kadangi kone kiekviename biure galima rasti kavos aparatą, šaltą kavą pasigaminti čia dar greičiau ir paprasčiau nei namuose.
O jeigu darbe kavą vis dar ruošiate kavavirėje, šiandien galite rinktis ir iš kitų alternatyvų, pavyzdžiui, išsinuomoti kavos aparatą biurui.
Dažniausiai nesivarginame ir kavinėje užsisakome šaltos kavos išsinešimui, bet pasigaminti ją biure ar namuose yra išties labai paprasta ir greita. Ir tai ne vienintelis pliusas:
Kavinėse naudojamas sirupas turi labai daug cukraus, o gamindami patys galite reguliuoti cukraus kiekį ir net pasidaryti sveikesnį sirupą, kurio užteks ilgam.
Sutaupysite. Kasdien užsisakinėti po kelis šaltos kavos puodelius kavinėje – prabanga. O biure ar namuose vienu kartu galite paruošti kavos keliems puodeliams.
Ruošdami šaltą kavą patys, galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais, išrasti tobulus receptus sau ir pasidalinti jais su kolegomis.
Kaip pasigaminti šaltą kavą pačiam?
Pasigaminti šaltą kavą daug paprasčiau nei atrodo. Tereikia truputį fantazijos ir patys galėsite kurti unikalius kokteilius bei vaišinti jais šeimą, draugus ir kolegas darbe. Yra ne vienas šaltos kavos ruošimo būdas, tačiau rekomenduojame 2 paprasčiausius:
Greičiausias – ruošti kavą iškart su ledukais
Paruoškite mėgstamą kavą. Rekomenduojame ją daryti šiek tiek stipresnę nei įprastai, nes tirpdami ledukai šiek tiek praskies gėrimą. Į stiklinę pirmiausia sudėkite ledukus, o tada supilkite kavą – gėrimas atvės akimirksniu išlaikydmas visus poskonius.
2. Maišant kavos ledukus su pienu
Vakare pasiruoškite mėgstamos kavos, išpilstykite ją į ledukų formeles ir padėkite užšalti. Ledukus galite naudoti bet kada: sudėkite juos į stiklinę ir užpilkite migdolų ar kitu mėgstamu pienu.
O dabar kavos žinovai dalinasi geriausiais šaltos kavos receptais:
1. Šalta karamelinė kava – vos 65 kcal (700 ml)
Kai norisi ir kavos, ir deserto – šalta, puri, kreminė, saldi ir tik 30 kalorijų vienoje porcijoje. Per daug gerai, kad būtų tiesa? O mes visai rimtai.
Paruošimo laikas: 5 min
Jums reikės (2 porcijoms):
3 puodelių ledo kubelių
1 puodelio stiprios atšaldytos kavos
½ puodelio nesaldinto migdolų pieno (15 kcal)
saldiklio, priklausomai nuo pageidaujamo saldumo (stevia ar kt. natūralūs saldikliai)
2 v.š. neriebios plaktos grietinėlės papuošimui (5 kcal)
1 v.š. becukrio karamelinio padažo papuošimui (45 kcal)
Sumaišykite atšaldytą kavą, pieną, ledukus ir saldiklį trintuvu, kol gėrimas taps tirštas ir purus (±1 min.). Jeigu neturite trintuvo, kuriuo galima smulkinti ledukus, įdėkite juos po to ir sumaišykite. Gėrimą supilkitę į stiklinę, užpurkškite grietinėlės ir apliekite karameliniu padažu.
2. Šalta kava ispaniškai: espresso + kondensuotas pienas
Espresso užtaisas su dideliu šaukštu kondensuoto pieno – ispaniškas atradimas. Pietiečiai žino ką daro, tad mes išmėginome šią tradiciją šaltai. Be to, kardamono užuomenos kavos kokteiliui suteikia dar daugiau rafinuotumo, pabandykim!
Paruošimo laikas: 5 min
Šaldymo laikas: 1 val.
Jums reikės (6-8 porcijoms):
4 puodelių karštos kavos
¼ puodelio kondensuoto pieno
6 kardamono ankščių
2 puodelių nenugriebto pieno
Supilkite į indą jau paruoštą kavą ir sumaišykite ją su kondensuotu pienu. Sudėkite kardamoną ir padėkite atvėsti. Atvėsus išimkite kardamono ankštis, supilkite pieną ir palikite šaldytuve, kol kava atšals. Patiekite su ledukais.
3. Greitukas „ofise“ – graikiška frappé
Kodėl neatsigaivinus ledinės kavos puodeliu? O jeigu dar turite kavos aparatą…
Paruošimo laikas: 3 min
Jums reikės (1 porcijai):
Kavos
2 a.š. cukraus arba pagal skonį
2 v.š. pieno
Paruoškite kavą naudodamiesi kavos aparatu. Į kavą įberkite cukraus ir plakite, kol šis ištirps ir susidarys šiek tiek rusvų putų. Įdėkite kelis ledo kubelius į stiklinę, supilkite išplaktą gėrimą ir atšaldytą pieną.
P.S. Jeigu norite, kavą galite pasaldinti sirupu, grietinėle, uogomis ar ledais. Tik įspėjame, kad teks vaišinti ir kolegą, tad pasirūpinkite ir antru puodeliu
4. Kavos ledukai migdolų piene: pasiruoškite vakare – mėgaukitės visą savaitę
Paruošimo laikas: 1 min
Šaldymo laikas: 3-4 val.
Jums reikės:
Kavos (kiekis priklauso nuo to, kiek naudosite ledukų formelių)
stiklinės migdolų ar kito mėgstamo augalinio pieno
Paruoškite įprastą karštą kavą ir supilkite ją į ledo kubelių formą palikdami ¼ tuščios vietos. Padėkite formą į šaldiklį 3-4 valandoms. Ledukams užšalus, sudėkite juos į stiklinę ir pripilkite pieno.
5. Kokosinė Karibų gaiva
Paruošimo laikas: 3 min
Jums reikės (5-6 porcijoms):
Kavos
1 puodelio kokosų pieno
1 indelio sutirštinto pieno
ledo kubelių
Paruoškite kavą, sumaišykite su kokosų pienu, įpilkite kondensuoto pieno ir išmaišykite viską iki vientisos masės. Į stiklinę suberkite ledo kubelius ir užpilkite paruoštu kavos gėrimu.
Liko viena maža, bet labai svarbi detalė, užtikrinanti nepriekaištingą šaltos kavos skonį. Kol kas receptuose siūlėme tik paprastus ledo kubelius, tačiau užšaldę šokoladinį, karamelinį, kokosinį, mėtų ar kitą gėrimą, šaltą kavą paversite švente gomuriui, kadangi tirpstant ledukams jie nepraskies kavos, o atvirkščiai – suteiks papildomo skonio.