Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Kalėdiniai patiekalai

Kalėdiniai patiekalai, kurie pritrauks į namus sėkmę

Kadangi kiti metai – Kiaulės, daugelis ėmė juokauti, kad laukia daugybė kiaulysčių. Visgi, yra kiek kitaip. Daugelyje šalių kiauliena yra gerovės, sėkmės, laimės bei sotaus gyvenimo simbolis. Nieko keista, kad ispanai netgi kepa kiaulės formos sausainius ar kitus pyragėlius. Tad panašu, kad be šios mėsos patiekalų šiemet neišsisuksime, tačiau kaip ją patiekti įdomiai? Į šį klausimą atsako internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovas Andrius Petraitis, kuris taip pat paruošė kelis receptus, kuriais galėsite pavaišinti pagrindinio patiekalo lūkuriuojančius artimuosius ar nusinešti į svečius.

Kumpio ir džiovintų slyvų užkandėlė

Reikės: 24 džiovintų slyvų be kauliukų, 24 plonų kumpio juostelių, 100 g kieto sūrio.

Paruošimas: sūrį supjaustome kubeliais. Įpjauname slyvą ir įdedame į ją sūrio gabaliuką. Tada ją apsukame kumpio juostele ir persmeigiame mediniu smeigtuku. Paruoštus suktinukus sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame 20 minučių 200ᄚC temperatūroje.

Kumpio ir džiovintų slyvų užkandėlė
Kumpio ir džiovintų slyvų užkandėlė
Shutterstock

Užkandukai su chorizo

„Tai gardėsis be kurio ispanai savo stalo neįsivaizduoja. Paruošti šį užkandį paprasčiau nei paprasta, o įvardintas proporcijas galite koreguoti pagal savo poreikius. Paskrudinkite baltos duonos riekes, geriausia perpjaukite per pusę.

Tuomet pakepinkite 2 chorizo dešreles, kurios turi būti perpjautos per pusę, kol apskrus. Galiausiai įdėkite keptų ir marinuotų paprikų apie 70 gramų ir palikite kelioms minutėms su dešrelėmis. Na, ir pabaigai, kai visus ingredientus sudėsite ant batono, uždėkite rukolos – skonis bus tobulas”, – gardžiu receptu dalijasi internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovas A. Petraitis.

Chorizo dešrelės
Chorizo dešrelės
Shutterstock

Keptos bulvės įdarytos bekonu ir sūriu

Reikės: 4 vidutinio dydžio bulvių, 1/4 puodelio sviesto, 1 puodelio grietinės, 1 puodelio susmulkinto čederio sūrio, 4 iškeptų ir susmulkintų bekono juostelių, 3-4 supjaustytų svogūno laiškų.

Paruošimas: gerai nuplautas bulves su lupenomis aptepame aliejumi ir kepame iki 200ᄚC įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 valandą. Iškeptas bulves perpjauname per pus ir su šaukštu išskobiame dalį minkštimo. Dubenyje sutriname bulvės minkštimą su svietu, sudedame grietinę, apkeptą ir supjaustytą bekoną bei supjaustytus svogūno laiškus. Šiuo įdaru pripildome bulvių puseles ir jų viršų apibarstome tarkuotu sūriu. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min., kol įdaras sušils, o sūris gražiai išsilydys ir apskrus.

Keptos bulvės įdarytos bekonu ir sūriu
Keptos bulvės įdarytos bekonu ir sūriu
Shutterstock

Lavašo suktinukai su kiauliena

„Šį receptą ruoškite priklausomai nuo svečių kiekio. Pirmiausiai galite pasibandyti su keliais lavašo lakštais. Ant jų galima patepti pomidorų tyrės ar lydyto sūrelio.

Garnyrui paruošti naudokite maltą kiaulieną, į kurią prieš tai įdėkite prieskonių pagal skonį. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, iš pradžių geriau pakepinti svogūną, tuomet dėti paruoštą kiaulieną, galite įmesti ir smulkiai papjaustytos paprikos. Jei nenorite vargti su malta kiauliena, vietoj jos mažais gabaliukais supjaustykite chorizo dešrą. Tik tuomet jokių prieskonių dėti nebereikės.

Galiausiai ant lavašo paskirstykite paruoštą garnyrą, negailėkite sūrio ir lavašą susukite. Štai ir lengvai pagaminamas užkandis. Prieš patiekiant galite dar įdėti pakaitinti į orkaitę. Visuomet svarbiausia sau leisti eksperimentuoti!”, – lengvą ir greitą receptą išduoda internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovas A. Petraitis.

Lavašo suktinukai su kiauliena
Lavašo suktinukai su kiauliena
Shutterstock

Mano išsaugoti straipsniai