Bulvių traškučiai yra vienas mėgstamiausių užkandžių, tačiau vis dažniau jiems ieškoma kuo sveikesnės alternatyvos. Šiuo metu parduotuvių lentynose galima rasti ne tik iš bulvių ar kukurūzų gaminamų traškučių, bet ir iš burokėlių, morkų ar net įvairių kopūstų pagamintų. Tokių traškučių, pasak prekybininkų, vos prieš porą metų asortimente buvo keletas, o dabar jų daugiau nei 10 skirtingų rūšių. Vis dėl to, kaip šių užkandžių pasigaminti namuose, jog jie būtų ne tik ne riebūs, bet ir skanūs? Savo patarimais dalinasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
„Norint paruošti naminius traškučius reikia iškart nusiteikti, jog tai užtruks valandą ar net dvi. Daug susikaupimo ir kantrybės reikia pjaustant daržoves, mat jos turi būti itin plonos, vos kelių milimetrų pločio. Kepant traškučius labai svarbu, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes kitaip jie gali ir neiškepti. Iškepusius traškučius būtina palikti kepimo skardoje „pailsėti“, kad šie sukietėtų ir taptų traškūs. Tad vis dėl to, jeigu tokiam ilgam procesui laiko neturite, šiuo metu parduotuvių lentynose itin gausus įprastų traškučių alternatyvų asortimentas – pagamintų iš burokėlių, morkų, lapinių kopūstų, avinžirnių, bolivinių balandų ir net jūros dumblių“, – atskleidžia Aidas Poleninas.
Batatų traškučiai
Traškučiams reikės: 2 didelių batatų, 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus.
Traškučių prieskoniams reikės: 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus, 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio česnakinės druskos, 1 valgomojo šaukšto česnakų miltelių, 1/8 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų, 1/2 šaukšto paprikos miltelių, 1/4 šaukštelio maltų pipirų, 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo.
Paruošimas: Nuplaukite batatus ir su aštriu peiliu arba tarka plonai supjaustykite bulvę į apvalius griežinėlius. Batatus sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir į jį įberkite kukurūzų krakmolo. jame būsimus traškučius mirkykite apie 15 – 20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 215°C, o skardoje patieskite kepimo popierių. Ant skardos uždėkite kepimo groteles, kad ant grotelių esantys batatų griežinėliai neliestų skardos. Ištraukite batatus iš vandens ir labai gerai nusausinkite. Visus traškučių prieskonių ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. „Abi batatų skiltelių puses ištepkite aliejumi, vėliau apibarstykite prieskoniais. Batatus kepkite 25–30 minučių, tačiau kepimui įpusėjus nepamirškite jų apversti, kad apskrustų iš abiejų pusių“, – pataria Aidas Poleninas.
Burokėlių traškučiai
Reikės: 4 burokėlių nupjaustytais stiebais, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, ½ arbatinio šaukštelio druskos.
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 175°C ir išklokite skardą kepimo popieriumi. Labai plonai supjaustytus burokėlius sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. „Išdėliokite burokėlių griežinėlius ant kepimo popieriaus, tačiau nepamirškite palikti tarpų tarp griežinėlių. Kepkite apie 40–60 minučių ir būtinai įpusėjus kepimo eigai juos apverskite. Labai svarbu atidžiai kepamus traškučius prižiūrėti, mat jie lengvai gali sudegti“, – patarimais dalinasi A. Poleninas.
Briuselio kopūstų traškučiai
Reikės: 450 g briuselio kopūstų, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, ½ šaukštelio česnakų miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 1/3 puodelio gerai susmulkinto parmezano sūrio.
„Pirmiausia reikėtų tinkamai paruošti kopūstus – nupjaukite jų kotelius ir nuimkite pirmuosius išorius lapelius, tuomet juos nuplaukite ir gerai nusausinkite. Briuselio kopūstų traškučius galima ruošti dviem būdais: pjaustant griežinėliais arba atskiriant po vieną lapelius. Kepimui ruošiamus briuselio kopūstus sumaišykite su likusiais ingredientais ir kepkite iki 215°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Šie traškučiai puikiai derės su jogurto ar grietinės pagrindu paruoštu padažu“, – receptą atskleidžia Aidas Poleninas.