JUS PASITINKA ATSINAUJINUSI PANELĖ
Neįtikėtinas jogurto populiarumas: mėgsta ir Kim Kardashian

Neįtikėtinas jogurto populiarumas: mėgsta ir Kim Kardashian

Kas bendro tarp milijardierės influencerės Kim Kardashian, superherojų Thorą vaidinusio Chriso Hemswortho ir prieš tūkstančius metų gyvenusių, pirmuosius miestus–valstybes sukūrusių, švietimo sistemą išradusių šumerų? Visi jie mėgo arba mėgsta jogurtą. Jau prieš tūkstančius metų vienos seniausių pasaulyje civilizacijos kūrėjai šumerai vartojo šį produktą, o dabartiniais laikais jogurto suvartojimas visame pasaulyje kasmet toliau auga. Tuo tarpu mitybos ekspertai kalba apie teigiamas jogurto savybes bei dalijasi, kada ir kaip jį palankiausia vartoti.

Auganti jogurto rinka

Pernai metais, pajamos iš jogurto visame pasaulyje siekė 168 mlrd. dolerių, šiemet, prognozuojama, kad pasieks daugiau nei 181 mlrd. dolerių, iki 2028 m. – ir 237 mlrd. Europoje šis skaičius šiemet bus beveik 37 mlrd., o Senojo Žemyno meilę jogurtui galima pagrįsti ir kitokia statistika. Pavyzdžiui, statistinis amerikietis per metus suvalgo tik kiek daugiau nei 6 kilogramus jogurto, o Europos lyderiai, prancūzai, jo suvartoja po daugiau nei 15 kilogramų. Skaičiuojama, kad daugiau nei pusė Prancūzijos gyventojų, apie 37 mln. gyventojų, jogurtą vartoja kasdien. Neabejotina, kad šumerai, išgirdę tokius skaičius, negalėtų patikėti savo ausimis, mat tuo metu, kai Mesopotamijos teritorijoje buvo pradėtas vartoti jogurtas, visame pasaulyje gyveno tik apie 20 milijonų žmonių. Manoma, kad jogurtas Mesopotamijoje atsirado prieš maždaug 7 tūkstančius metų. Tikėtina, kad kaip ir dauguma kitų pieno produktų senovėje, jogurtas atrastas netyčia, kai būdavo paveikiamas bakterijų arba rūgdavo aukštoje temperatūroje.

 

Jogurtą pamilusios pasaulinio garso įžymybės

Pasauliui besikeičiant, jogurtas sėkmingai plito po pasaulį: jis buvo gerai žinomas produktas Senovės Graikijoje, jį taip pat vartojo ir turkų klajokliai. Ne išimtis ir naujieji laikai, dabar tokios įžymybės kaip K. Kardashian ar C. Hemsworthas pasakoja jogurtą vartojantys dėl jo naudos organizmui. Interneto įžymybė K. Kardashian yra atviravusi apie savo dietą, pagal kurią angliavandenių suvartojimas buvo itin ribotas, o baltymų – labai didelis. Jogurtas pusryčiams buvo nuolatinis K. Kardashian palydovas. Aktorius C. Hemsworthas taip pat yra atskleidęs savo sveikos mitybos įpročius, jogurtą superherojų vaidinusi įžymybė valgydavo ir rytais, ir vakarais.

 

Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas pabrėžia, kad gražių formų išlaikymas ar įgijimas priklauso ne tik nuo jogurto, bet apskritai viso maisto raciono. „Jeigu žmogus pietums suvalgys riebią kiaulieną, dar mišrainės su majonezu, o pusryčiams jogurto indėlį, tai kas iš to? Kai kalbame apie dietą, reikia omeny turėti visą dietinę mitybą, o ne vieną produktą. Bet, be abejo, jogurtas yra labai sveikatai palankus produktas”, – tvirtina ekspertas.

 

 

Geriausia vartoti – vakare

Jis pabrėžia, kad jogurtas yra lengvai virškinamas bei naudingas žarnyno gerųjų bakterijų gyvybingumo palaikymui. Pasak R. Stuko, naudingiau jogurtą vartoti vakarais. „Vakarienei labiau tinka baltyminis maistas, kad ir jogurtas. Žinoma, gal nuo jo vieno nepasisotinsite, bet galima jogurto užsidėti, pavyzdžiui, ant varškės. Ryte, kai mums reikia energijos, geriau vartoti produktus su angliavandeniais, vakare energija mums nereikalinga, riebalų taip pat nereikia, jie ilgai virškinami, o baltymai yra tokie, kurie žalos mums nepadarys”, – konstatuoja profesorius.

 

Šumerai, ko gero, nebūtų patikėję ir tuo, koks šiais laikais yra jogurto pasirinkimas. „Pasiūla iš tiesų didžiulė. Pavyzdžiui, mes siūlome geriamuosius jogurtus, jogurtus be laktozės, graikiškus jogurtus, švelnius jogurtus, pasukų jogurtus, sluoksniuotus jogurtus ir t.t. Kitaip tariant, kiekvienam žmogui – pagal norus ir poreikius. Ir, žinoma, visi jie gali būti skirtingų skonių, pradedant tokiais tradiciniais kaip mėlynių, baigiant, pavyzdžiui, figų ir gvajavų”, – pasakoja Edita Stasytienė, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė. Ji taip pat pabrėžia, kad jei senovės žmonės jogurtą sukūrė netyčia, tai dabar šiam produktui gaminti naudojamos moderniausios technologijos.

 

Bėgant laikui, keičiasi ir jogurto vartojimo tradicijos. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje jogurtą vartojo žemesnės klasės atstovai, valstiečiai, o dabar šio tipo produktas – populiarus visame pasaulyje. „Graikiškas jogurtas – tikrai ypatingas. Visų pirma jis mėgstamas dėl savo šilkinio skonio ir tirštos konsistencijos. Be to, gaminame jį pagal technologiją, kuri artima autentiškam gamybos būdui, atskiriant dalį išrūgų. Lyginant su kitais įprastiniais natūraliais jogurtais, AMFORA jogurtas turi 3 kartus daugiau baltymų. Jame nėra jokių maistinių priedų, natūralių tirštiklių ar pridėtinio cukraus”, – pasakoja E. Stasytienė. Kad žmonėms visame pasaulyje graikiškas jogurtas tinka ir patinka, įrodo ir statistika. Prognozuojama, kad graikiško jogurto rinka 2022 – 2032 m. laikotarpiu išaugs tris kartus.

Mano išsaugoti straipsniai