NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Sveikuoliškas kokteilis
sveikuoliški receptai

Nori sulieknėti? Sveikuoliškas kokteilis su daigintais žirniais

Sėklų daigai – neseniai Lietuvoje išpopuliarėjęs maisto produktas: jie dedami ant madingų avokadų skrebučių, žaliųjų glotnučių bei įvairių salotų. Be to, galima pripažinti, jog smulkūs daigeliai išties dailiai papuošia bet kurį patiekalą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, tad valgydami daigus ne tik praturtiname organizmą antioksidantų gausa, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais bei skaidulomis. 

Tegul sužaliuoja patiekalų lėkštės

Pasibaigus ilgai ir tamsiai žiemai tik ir norisi mėgautis kuo spalvingesniais, vitaminų įvairove pripildytais patiekalais. Tačiau, kol dar šviežias daržovių derlius kukliai, bet po truputį rodosi parduotuvių lentynose, verta atsigręžti į įvairius sėklų daigus – jie tikrai padės atsigauti organizmui po šaltos žiemos.

„Sėklų daigai pasižymi didžiausiu biologiškai aktyvių medžiagų koncentratu, kuris skatina augalo vystymąsi ir augimą. Taip pat daiguose gausu antioksidantų, vitaminų, o kalorijų juose – mažai. Be to, sėklų daigai ypatingi tuo, jog juose galima rasti ir eterinių aliejų, ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, kalcio, cinko. Visi šie išvardinti mineralai reikalingi augalo augimui užtikrinti. Dar daigus galima valgyti tuomet, kai norima pagerinti virškinimo sistemos darbą: juose yra vandenyje tirpių skaidulų”, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Kai kada daigus vertėtų valgyti atsargiau

Nors dr. E. Gavelienė rekomenduoja sėklų daigus dėti į salotas, įvairius glotnučius, ant pusryčių sumuštinių ir net į sriubas, vis dėlto, ji sako, kad reikėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos su šiuo produktu susijusius niuansus: pavyzdžiui, kai kam geriant daigų sultis, dėl dar labiau sukoncentruotų biologiškai aktyvių medžiagų, gali pasireikšti šleikštulys.

„Įtraukdami sėklų daigus į sveikatai palankią mitybą kasdienai įprastus patiekalus ne tik praturtinsite vitaminais bei mineralais, bet ir paįvairinsite jų skonį. Tačiau nepaisant didelės teigiamos daigų naudos, ypatingai atsargiai juos turėtų vartoti žmonės, turintys virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą arba Krono ligą: žali daigai gali pabloginti šių ligų simptomus dėl didelio skaidulų kiekio ir galimo virškinimo diskomforto. Tokiais atvejais verčiau rinktis virtus daigus arba apskritai apriboti jų vartojimą”, – pataria gydytoja dietologė.

RECEPTAS

Kokteilis su daigintais žirniais ir saulėgrąžomis

Kokteiliui reikės:

1 kokoso (sulčių ir minkštimo);

1 banano;

4 kivių;

1 laimo;

1 saliero lazdelės;

1 saujos špinatų lapų;

1 saujos daigintų žirnių;

1 saujos saulėgrąžų sėklų.

300 g ledo.

Gaminimo eiga:

  1. Sudėkite visus ingredientus į plaktuvą ir uždenkite jo dangtį.
  2. Įjunkite plaktuvą ir trinkite kokteilį apie minutę arba kol pasieksite norimą kokteilio konsistenciją.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai