Kava, atkeliavusi iš Etiopijos kalnų, šiandien yra vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Ji lydi žmones nuo ankstyvo ryto, padeda atgauti jėgas po ilgos dienos, ar tiesiog tampa priežastimi susitikti su draugais. Negeriančių kavos yra vienetai, tai ar visa tai kenkia mūsų organizmui ar kaip tik padeda išsaugoti sveikatą. Dietistė ir maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė pataria, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis ir geriant kavą.
Kodėl gerti kavą sveika?
Ji gali padėti pagerinti dėmesį, koncentraciją ir netgi fizinę ištvermę. Mūsų organizmo tonuso didinimas, socialinio bendravimo dalis.
Kodėl gerti kavą gali būti žalinga?
- Pirma, kofeinas gali sukelti priklausomybę, nemigą ar netgi širdies ritmo sutrikimus, ar net gali būti staigios mirties priežastimi perdozavus kofeino.
- Antra, kavos pupelės skrudinamos, o šio technologinio proceso metu susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai, kurie siejami su onkologiniais susirgimais. Patarimas rinktis kuo mažesnio skrudinimo laipsnio kavą.
- Trečia, kavos perteklius išplauna iš organizmo vitaminus, ypač magnį. Dėl to svarbu mėgautis šiuo gėrimu saikingai.
- Ketvirta, kava veikia kaip diuaretikas, todėl būtina gerti pakankamai vandens.
- Penkta, dažnai kava geriama su cukrumi, pienu ar grietinėle, kas gali turėti papildomą neigiamą poveikį sveikatai, papildomas kalorijas. Atrodo, tik kavos gėrimas, o kad su juo gaunam kartais kalorijų kaip visi pietūs, net nesusimastoma. Todėl patariama gerti gryną juodą kavą.
- Šešta, dažnai kava geriama ryte tuščiu skrandžiu, kas padeda išsiskirti skrandžio sultims, o jos neturi darbo ir kyla rūgštys, dirginamas skrandis, trikdomas virškinimas, ilgainiui atsiranda virškinimo trakto uždegimai.
- Septinta, išgertas vienas puodelis kavos, net apie 60 proc. sumažina geležies pasisavinimą, tai ypač svarbu tiems kas turi žemą hemoglobiną. Nevartoti žalios ar juodos arbatos, kavos ar kakavos, valgio metu, iš kart prieš ar po valgio, nes kofeinas stabdo geležies įsisavinimą.
- Aštunta, kava gali būti draudžiama nėščiosioms, jauniems asmenims, tam tikriems asmenims turintiems sveikatos problemų, sergantys virškinimo trakto ligomis (neturintys tulžies, kuriuos kankina rėmuo ir GERL, dirgliosios žarnos sindromas, skrandžio opaligė, Krono liga ar kolitas, helicobacterpylori bakterijos vešėjimas ir pan.), sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis (aukštas kraujo spaudimas, širdies ritmo sutrikimai ir pan.), turintys padidėjusį jautrumą, ar nustatytus neurogeneracinius sutrikimus.
Koks kiekis kavos yra saugus?
Jei per dieną išgeriama iki dviejų puodelių, – toks kiekis nepakenks. Visgi trys ar keturi puodeliai gali nepalankiai paveikti sveikatą.
Kokia kava sveikatai palankiausia?
Juoda, mažo skrudinimo laipsnio (ant pakuotės ieškokite ne daugiau 3), pagaminta iš ekologiškai užaugintų kavos pupelių, geriama be priedų cukraus, grietinėlių ir šalia geriant vandenį, o ne valgant dar kas kart tortą, saldainių ar kruasaną.
Kava su pienu ar grietinėle blogai?
Nei gerai nei blogai, su tokia kava gaunama papildomų kalorijų. Antra, tie kas alergiški pieno baltymui kazeinui ar netoleruoja laktozės veiks organizmą žalingai. Ir jei tokia kava bus išgeriama, ant pietų mėsos ar žuvies patiekalo, vyks puvimas, pūs pilvą susidarys virškinimo problemos.
Kokios alternatyvos kavai?
Žalia, juoda, matcha arbata yra puikios alternatyvos, kurios siūlo mažesnį kofeino kiekį ir yra žinomos dėl savo antioksidantų, kurie veikia teigiamai mūsų sveikatą.
Kas iš tikrųjų mūsų organizmą turėtų tonizuoti?
Nors kava daugeliui yra neatsiejama gyvenimo dalis, svarbu prisiminti, kad geriausias energijos ir sveikatos šaltinis yra subalansuota mityba, pakankamas miegas ir reguliarus fizinis aktyvumas. Šie veiksniai turėtų būti pagrindas mūsų dienos ritmui ir savijautai.
Išvada
Kava geriama saikingai nėra didysis blogis, ypač jei pasirenkama mažiau skrudinta, geriama nesaldinta ir be pyragaičių, ir žmogus neturi sveikatos problemų.