Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Griliaus kovos
šašlykų marinatas

 R. Šakalytė-Jakovleva išdavė, kuo gardina savo firminius šašlykus: „Tai – tikras stebuklas“

Keliautojas bei kulinaras Vytaras Radzevičius ne kartą yra sakęs, kad šašlykus drąsiai galėtume vadinti lietuvių nacionaliniu patiekalu. Tačiau ar tikrai iš kiaulienos nepaprastai gardžiai galima pagaminti tik juos? Šio penktadienio TV3 laida „Lidl grilio talentai“ taps iššūkiu ir pačiam Vytarui – kaip išrinkti nugalėtoją, kai žavi abu patiekalai?

Pasirinko kiaulieną

Paruošti neatsivalgomus kiaulienos patiekalus V. Radzevičius šįkart laidos dalyvius pakvies prie Gėlos ežero, Vilniuje, netoli Nemenčinės.

„Kiauliena – populiariausia mėsa Lietuvoje, kurią kepame ant grilio. Juk, kad ir kaip iešmą besuktume, dažniausiai ant jo atsiduria būtent kiauliena“, – užtikrintai sakys laidos vedėjas.

Ir nors kiaulienos pasirinkimas – didelis, šios laidos dalyviai nuspręs kepti mentę ir sprandinę.  Tačiau, kaip mėsai paruošti tinkamą marinatą? Būdų, anot Vytaro, yra pačių įvairiausių.

„Kiekvienas kepėjas turi savo firminį būdą, kurį naudoja mėsai marinuoti. Tai gali būti actas, vynas ar mineralinis vanduo – receptų girdime pačių įvairiausių. Bet taip pat tai gali būti ir „Airanas“ – gėrimas, kurio kažkada pirmąkart paragavau Turkijoje. Tai – nuostabus dalykas! Bus įdomu pamatyti, kaip jis bus panaudotas kiaulienos marinavimui“, – sakys V. Radzevičius.

Ant žarijų

Kepant bet kokį kepsnį ant žarijų, sunku būtų įsivaizduoti jo patiekimą be svogūno. Juk tai – labiausiai paplitusi daržovė pasaulyje! Tačiau, kaip didžiulėje jų gausoje išsirinkti tinkamiausią? Tą V. Radzevičius atskleis laidoje.

Nupirkęs viską, ko galėtų prireikti šios laidos dalyviams, Vytaras pakvies su jais susipažinti. Šįkart į kovą stos TV laidų vedėja ir žurnalistė Renata Šakalytė-Jakovleva, kuri ant grilio ruošia patiekalus jau 7 metus, ir grilio profesionalas Valdas Staugaitis, sukaupęs 30 metų čirškinimo patirtį. Nors abu laidoje dalyvaus jau ne pirmąkart, laimė iškovoti pirmąją vietą kol kas yra nusišypsojusi tik Valdui. O kaip bus šįkart?

„Aš į pergales žiūriu savotiškai, nes man ne visuomet sekasi laimėti. Turiu sau vieną pasitvirtinimą, – jeigu man nesiseka loterijose ar kažkokiuose žaidimuose, tai tik dėl to, kad sekasi meilėje“, – šypsosis R. Šakalytė-Jakovleva.

Pasitiki savo jėgomis

Renata pasakos savo jėgomis labiausiai pasitikinti tuomet, kai sukasi savo namų virtuvėje.

„Mano santykis su maistu yra labai draugiškas – man patinka ne tik gaminti, bet ir skaniai pavalgyti. Vienas labiausiai mano įvaldytų hobių, esančių arčiausiai širdies, yra būtent maisto gaminimas“, –  sakys Renata.

O štai firminis žinomos moters patiekalas yra kugelis. Anot Renatos, apie jį netgi sklando legendos!

„Kugeliu tikrai esu pavaišinusi kone visus savo draugus, o tuos, kurių dar nespėjau, pažadu pavaišinti. Kažkada net ir Naujus metus šventėme su kugeliu, nes ir man pačiai šis patiekalas labai patinka. Šiek tiek liūdina tik tai, kad mano šeima kugeliais jau yra persisotinusi, ir ne visada džiaugiasi, kai jį gaminu… “ – neslėps ji.

Renkasi tradicinę šašlykinę

Renata mielai pasireikštų ir ant grilio, tačiau kitaip nei daugelis, žinoma moteris patiekalus ruošia ant tradicinės šašlykinės, o ne ant naujo ir modernaus grilio.

„Baisai įmantrių patiekalų neturiu, tačiau yra keletas, su kuriais jau esu atmušusi ranką. O šašlykas yra tas patiekalas, kurį esu pasiruošusi kepti visuomet. Žinau savo tradicinį receptą, kurį šįkart šiek tiek paįvairinau – vietoje majonezo pasirinkau „Airaną“, kuris virtuvėje yra tikras stebuklas“, – atskleis Renata.

Sulaukia komplimentų

Tuo tarpu grilio profesionalo Valdo šeimoje gaminančių netrūksta, tačiau būtent jis sulaukia daugiausiai komplimentų.

„Dažniausiai vaikai prašo, kad gaminčiau aš, o ne mama – nežinau, kodėl, bet, galbūt, tai yra jų įvertinimas. Žinoma, širdį tai tikrai paglosto“, – neslėps vyras.

Valdas gamina pačius įvairiausius patiekalus, tačiau labiausiai jam patinka tokios idėjos, kurios gimsta netikėtai, ekspromtu.

„Sriubos yra mano numeris 1. Taip pat mėgstu gaminti žuvį, kiaulieną, o mano šių metų atradimas – šimtalapiai. Dukra suskaičiavo, kad dabar jau esu iškepęs 12 šimtalapių“, – pasakos jis.

Šio penktadienio laidoje Valdas paruoš kiaulienos kepsnelius, bulvytes su „cinkeliu“ ir ypatingą rozmarinų padažą.

Klasika

Tuo tarpu Renata nuspręs nebėgti toli nuo klasikos: „Tikriausiai nieko nenustebinsiu, bet esu paprastas žmogelis, kuris iš kiaulės tikisi tik vieno – gero šašlyko. Būtent jį ir darysiu, bet pagal save. Šašlykui visuomet renkuosi kiaulienos sprandinę. Nors esu žaidusi ir su kitokia mėsa, bet nepavyksta taip gerai. Neišmesime net riebaliuko – priešingai, jeigu jo yra, tik geriau!“

Tiesa, slaptą ingredientą pripažins pasiruošusi ir Renata. Ne tik „Airaną“, bet ir medų!

O kuriam iš dalyvių pasiseks labiau nudžiuginti laidos vedėją V. Radzevičių ir iškovoti pirmąją vietą, išvysime jau šiandien.

Mano išsaugoti straipsniai