Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!

Sveika mityba ir per atostogas: ką pataria ekspertė?

Kelionės ir vasara – puikus metas atitrūkti nuo darbų, pasimėgauti jūra, saule bei išragauti netradicinius patiekalus. Turbūt daugelis keliaudami valgo nereguliariai, ragauja maistą, kurio paprastai nevartoja kasdien, tad besikeičiantis gyvenimo ir mitybos ritmas gali kelti iššūkių, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Mitybos ekspertė Gabrielė Urbonaitė sako, kad idealiausia, kai mityba atostogų metu būna įprasta – tokia, kokios laikotės kasdien. Tačiau realybėje tą pasiekti gali būti itin sunku, juolab, kad atostogaudami dažnai norime paragauti neįprasto, vietinės kultūros maisto. 

Atostogos ir saikas – suderinama?

Specialistė ragina nebijoti ragauti, tačiau nepamiršti saiko: „Atostogos neturi reikšti laiko, kai valgome be sustojimo. Itin svarbu valgyti šviežių vaisių ir daržovių, kuriuos reikėtų stengtis vartoti kiekvieną dieną. Keliaujant po pasaulį, vietiniais patiekalais rekomenduoju mėgautis mažomis porcijomis, kadangi tai nėra mums įprastas maistas ir geriau skrandį pratinti prie jo pamažu“.

G. Urbonaitė siūlo nepamiršti ir užkandžių, kurie gali praversti norint išvengti kaloringo maisto oro uostose ar lėktuve: „Mūsų planų sąraše turėtų būti užkandžiai, ką mes planuojame pasiimti su savimi į kelionę. Reikėtų susiruošti užkandžių dėžutes. Jei kelionės metu ilgai sėdėsite, atsisakykite vaisių, kurie turi savybę pūsti pilvą, nes tai kels diskomfortą kelionės metu. Taip pat geriau būtų rinktis neriebų maistą, o geriausiai tiks daržovės“.

Pasak mitybos specialistės – būtina atkreipti dėmesį į skysčių suvartojimą, kadangi jis labai svarbus kelionės metu. Tai turėtų būti nesaldūs, negazuoti gėrimai, idealiai tiks vanduo, o jį paskaninti galima su citrina.

„Nepakankamas vandens gėrimas ypač karštą vasaros dieną itin kenkia žmogaus organizmui, todėl keliaujant visada reikėtų pasiimti su savimi vandens buteliuką. Šiltą dieną suaugusiam žmogui reikėtų išgerti bent 2 litrus vandens“. 

Reikia baltymų ir angliavandenių

Anot G. Urbonaitės, taip pat nereikėtų pamiršti, kad kūnui, nepaisant atostogų, kaip ir kasdien reikia baltymų, angliavandenių ir riebalų. Visgi, tiek atostogų, tiek paprastomis darbo dienomis reikėtų išlaikyti balansą ir leisti sau pasimėgauti mažais desertais. Vienas iš tokių desertų – ledai, be kurių neįsivaizduojama karšta, vasaros atostogų diena.

„Pusryčiams rekomenduoju rinktis maistą, kuriame gausu baltymų ir angliavandenių. Žinoma, reikėtų nepamiršti į savo racioną įtraukti ir geruosius riebalus – avokadus, riešutus. Po pusryčių galima suvalgyti vaisių ar pasimėgauti neatsiejamu vasaros desertu – ledais, tačiau svarbu jų nepadauginti, visiškai pakaks ir vienos ar dviejų porcijų“, – aiškina mitybos ekspertė.

Dėmesys ne tik maistui, bet ir fiziniam aktyvumui

Nemažiau svarbus aspektas atostogų metu – fizinis aktyvumas. G. Urbonaitė sako, jog nenutiks nieko blogo, jei atostogų metu šiek tiek sumažinsite fizinį krūvį ir vietoje intensyvesnės treniruotės pasirinksite lengvą pasivaikščiojimą.

„Fizinis aktyvumas yra svarbus kiekvieną dieną, nepriklausomai, ar tai darbo diena, ar atostogos. Tačiau jei savaitę ar kelias nesportuosite, dėl to savęs peikti nereikia. Atostogų metu kaip fizinio aktyvumo forma puikiai tinka ir pasivaikščiojimai: taip užsitikrinsite dar geresnę nuotaiką ir energijos pliūpsnį“, – teigia G. Urbonaitė. 

Pasilepinimui – naminiai ledai pagal G. Urbonaitę

Tiems, kuriems atostogaujant itin sunku reguliuoti desertų kiekį, mitybos specialistė siūlo išbandyti sveikesnių ledų desertus. Juos galėsite išmėginti tiek atostogų metu, tiek darbo dienomis ar savaitgaliais, kai norėsis atsigaivinti.

Itin lengvai ir paprastai paruošiami ledai vos iš dviejų ingredientų

Jums reikės:

  • 1 šaldyto banano
  • 1 a.š. kakavos

Sudėkite ingredientus į smulkintuvą, juos susmulkinkite. Norint šaltesnių ledų – įdėkite gautą masę į šaldiklį. Ištraukę iš šaldiklio sudėkite ledus į ledaines ir mėgaukitės paprastais, sveikais, bet labai skaniais ledais! 

Grūdėtos varškės ir uogų ledai

  • 200 g „Pilos“ grūdėtos varškės
  • 1 a.š. medaus 
  • Poros saujų šaldytų mėgstamų uogų 

Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir tuomet juos susmulkinkite ir mėgaukitės! Norėdami dar šaltesnių ledų – galite juos dar kartą įdėti į šaldiklį ir palaikyti kelias valandas.

Mano išsaugoti straipsniai