Šampanas – tai ypatinga proga ir šventė kiekviename burbuliuke. Tačiau, kai po šventės lieka pusė butelio šampano, norisi išlaikyti jo burbuliukus kuo ilgiau. Plačiai paplitęs mitas teigia, kad į butelį įdėjus paprastą metalinį šaukštelį, burbuliukai išsilaikys ilgiau. Bet ar šis metodas tikrai veikia, ar tai tik mitas, kuris giliai įsitvirtino mūsų kasdienėje kultūroje? Pažvelkime į šį įdomų klausimą mokslo ir realių bandymų akimis.
Kaip atsirado šaukštelio mitas?
Nors nėra tiksliai žinoma, kaip ir kada atsirado šis mitas, jis greičiausiai kilęs iš prancūziškos tradicijos. Prancūzijoje šampanas visada buvo gerbiamas kaip prabangus gėrimas, todėl žmonės stengėsi išlaikyti jo kokybę ir burbuliukus kuo ilgiau. Idėja, kad įdėjus šaukštelį į butelį galima išsaugoti šampano putojimą, greitai paplito ir daugelis žmonių ją priėmė kaip faktą, net neišbandę ir nepatikrinę.
Kokia yra šaukštelio poveikio teorija?
Šio mito šalininkai teigia, kad šaukštelis, įstatytas į butelio kaklelį, „sulaiko“ šampano burbuliukus dėl šaltos temperatūros poveikio. Teoriškai sakoma, kad metalinis šaukštelis atvėsina viršutinę butelio dalį, taip sukeldamas kondensaciją, kuri neleidžia anglies dioksidui pabėgti iš butelio. Pagal šią teoriją, dėl vėsesnio oro viršutinėje dalyje susidaro tarsi barjeras, sulaikantis burbuliukus.
Tačiau šią teoriją galima paprastai paneigti: šampano anglies dioksidas yra labai smulkus ir lengvai praeina pro tokį „barjerą“, o šaukštelis butelio kaklelyje tikrai nesudaro jokios sandarios užtvaros.
Moksliniai tyrimai: ar šaukštelis tikrai veikia?
Šampano ekspertai ir mokslininkai atliko tyrimus, siekdami išsiaiškinti, ar šaukštelis tikrai turi įtakos burbuliukų išsilaikymui. Vieną iš išsamių tyrimų atliko komanda Prancūzijos šampano regione, kuri laboratorinėmis sąlygomis stebėjo šampano anglies dioksido kiekį butelyje su šaukšteliu ir be jo.
Rezultatai parodė, kad šaukštelis neturi jokio poveikio burbuliukų išsilaikymui šampane. Buteliai, kuriuose buvo šaukštelis, neprarado burbuliukų lėčiau nei tie, kuriuose jo nebuvo. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad bet koks metalinis įrankis – ar tai būtų šaukštelis, ar šakutė – neturi jokio poveikio šampano putojimui ir nesulaiko anglies dioksido molekulių.
Kaip iš tikrųjų išlaikyti šampano burbuliukus?
Jei norite išlaikyti šampano burbuliukus ilgiau, rekomenduojama naudoti specialiai tam skirtus butelio kamščius, kurie sandariai uždaro butelį ir neleidžia anglies dioksidui pabėgti. Tokie kamščiai sukuria spaudimą butelio viduje, kuris sulaiko burbuliukus ir leidžia šampanui išlaikyti savo šviežumą ir putojimą net kelias dienas.
Be to, šampano butelį geriausia laikyti šaldytuve – žema temperatūra padeda sulėtinti anglies dioksido išsiskyrimą, todėl burbuliukai išsilaiko ilgiau. Šis metodas yra efektyvus ir mokslininkų patvirtintas, priešingai nei šaukštelio įstatymas į butelį.
Kodėl vis dar tikime šiuo mitu?
Nors šaukštelio poveikis burbuliukų išlaikymui yra paneigtas, šis mitas vis dar gyvas dėl keleto priežasčių:
- Tradicija ir įpročiai: tai paprastas ir senas būdas, kurį daugelis žmonių perėmė iš tėvų ar senelių ir išlaikė kaip šeimos tradiciją.
- Psichologinis efektas: įdėjus šaukštelį į butelį, galime manyti, kad šampanas ilgiau išlieka burbuliuotas, nes esame įsitikinę, jog šis metodas veikia.
- Tikslių duomenų trūkumas: ne visi turi galimybę išbandyti šį metodą mokslinėmis sąlygomis, todėl tikime informacija, kuri atrodo logiška ir lengvai prieinama.