KONKURSAS!
Vaikinas gamina valgyti
Vyras virtuvėje / Shutterstock

Namų kvapai be purškalų: kaip natūraliai kvėpinti erdvę su tuo, ką turite virtuvėje

Malonus namų kvapas – tai tarsi nematomas jaukumo sluoksnis, kuris sukuria pirmąjį įspūdį vos pravėrus duris. Tačiau daugelis purškiamų oro gaiviklių turi sintetinių kvapų ir cheminių medžiagų, kurios gali erzinti kvėpavimo takus ar net sukelti alergiją. Laimei, kvapnią, natūralią ir sveiką atmosferą galima sukurti naudojant tai, ką jau turite savo virtuvėje!


1. Kvapnūs prieskonių puodai – garai, kurie kvepia namais

Vienas paprasčiausių būdų kvėpinti namus – ant viryklės pakaitinti prieskonius vandenyje.

Ką daryti:

  • Į nedidelį puodą įpilkite vandens;
  • Įmeskite 1–2 cinamono lazdeles, keletą gvazdikėlių, porą griežinėlių imbiero, apelsino ar citrinos žievelės;
  • Virkite ant silpnos ugnies, kol kvapas pasklis po namus (galima palikti ant „šilto palaikymo“ funkcijos).

Kuo ypatinga? Kvapas šiltas, rudeniškas ir itin jaukus – primena pyragų kepimą ir šventes.


2. Kavos pupelės ir žvakė – ne tik dekoracija, bet ir kvapo šaltinis

Kavos kvapas daugeliui – vienas maloniausių. Naudokite tai savo naudai!

Kaip tai padaryti:

  • Nedidelį stiklinį indelį (pvz., stiklainį ar žvakidę) pripildykite sausų kavos pupelių;
  • Įstatykite arbatinę žvakę;
  • Degant žvakei, pupelės šils ir paskleis subtilų kavos aromatą.

Patartina: galima naudoti ir maltą kavą, tačiau pupelės atrodo dekoratyviau ir nesudega.

Kavos pupelės

3. Acto ir citrusų valiklis – švarai ir kvapui

Jeigu norite, kad namai kvepėtų švariai, be cheminių priemonių, pabandykite pasigaminti natūralų citrusinį valiklį.

Receptas:

  • Į stiklinį butelį sudėkite citrusinių vaisių žieves (apelsinų, citrinų, greipfrutų);
  • Užpilkite jas actu ir palikite 1–2 savaites;
  • Perkoškite ir supilkite į purkštuvą – puikiai tiks valyti stalus, vonią ar net grindis.

Kuo naudingas? Nors actas turi stiprų kvapą, jis greitai išgaruoja, o citrusai palieka gaivų aromatą.


4. Kepami obuoliai – desertinis kvapas be pastangų

Nėra nieko, kas kvepėtų jaukiau nei kepami obuoliai su cinamonu. Ir net jei nesinori saldumynų – kelis obuolius galite iškepti tik dėl kvapo!

Kaip tai padaryti:

  • Obuolius supjaustykite riekelėmis ar palikite sveikus, pašalinkite sėklas;
  • Apibarstykite cinamonu, galima įdėti gvazdikėlių ar medaus;
  • Kepkite orkaitėje 20–30 min. 180 °C temperatūroje.

Papildomas privalumas: po to dar ir turėsite skanų užkandį.

Kepti obuoliai

5. Soda su eteriniais aliejais – paprastas oro gaiviklis spintoms ir voniai

Jei turite eterinių aliejų (net vieno buteliuko pakanka ilgam), juos galima naudoti ne tik aromaterapijai, bet ir kaip kvapą palaikantį ingredientą.

Kaip pasigaminti:

  • Nedidelį indelį (pvz., stiklinį indelį su dangteliu) pripildykite sodos;
  • Įlašinkite 10–15 lašų mėgstamo eterinio aliejaus (levandos, eukalipto, citrusinių);
  • Pradurkite dangtelį arba uždenkite audiniu – kvapas sklis palaipsniui.

Kur naudoti? Vonios kambaryje, spintose, prie batų lentynos ar net automobilyje.


6. Kepama duona ar pyragas – kvapas, kuris suvienija

Tai ne tik natūralus, bet ir emociškai stiprus kvapas. Net ir paprastas bananų ar moliūgų keksiukas orkaitėje sukurs tokį aromatą, kad net svečiai nespėję įeiti jau jausis laukiami.

Idėja: net jei neturite laiko ar noro kepti, pašildykite vakarykštį kepinį orkaitėje – kvapas vis tiek pasklis!

Mano išsaugoti straipsniai