Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Kiviai

10 įdomių faktų apie kivius, kurių galbūt nežinojote

Kiviai – tai ne tik gaivūs ir skanūs vaisiai, bet ir tikra vitaminų bomba, turinti daugybę paslapčių. Štai 10 įdomių faktų apie šiuos egzotiškus vaisius, kurie jus nustebins…

1. Kiviai kilę ne iš Naujosios Zelandijos

Nors daugelis galvoja, kad kiviai yra Naujosios Zelandijos simbolis, iš tiesų jų kilmės šalis – Kinija. Ten šis vaisius vadintas „kininiu agrastu“ ir buvo auginamas dar prieš tūkstančius metų.

2. Pavadinimas „kivis“ kilo nuo paukščio

Vaisius pavadintas pagal Naujojoje Zelandijoje gyvenantį neskraidantį paukštį kivį. Šis paukštis yra mažas, apvalus ir pūkuotas – primena kivių vaisių.

3. Tikras vitaminų užtaisas

Viename kivyje yra daugiau vitamino C nei apelsine. Suvalgę vieną vidutinio dydžio kivį, gausite visą dienai reikalingą vitamino C normą. Tai stiprina imunitetą ir padeda kovoti su peršalimu.

4. Kiviai gerina virškinimą

Šie vaisiai turi fermento aktinidino, kuris padeda skaidyti baltymus ir palengvina virškinimą. Tai ypač naudinga po sočių patiekalų.

5. Valgoma net žievelė

Nors dažniausiai žmonės nulupa kivius, jų žievelė yra valgoma. Joje gausu antioksidantų, skaidulų ir vitaminų. Tiesa, reikia gerai nuplauti vaisių, nes žievelė gali būti padengta chemikalais.

6. Yra daugiau nei viena kivių rūšis

Be mums įprastų žaliųjų kivių, egzistuoja ir auksiniai (geltoni) kiviai. Jie yra švelnesnio, saldesnio skonio, be įprasto rūgštumo. Taip pat yra mini kiviai – maži, lygaus paviršiaus vaisiai, kuriuos galima valgyti su visa odele.

7. Kiviai padeda geriau miegoti

Tyrimai rodo, kad kivių valgymas prieš miegą gali pagerinti miego kokybę. Vaisiuose yra serotonino, kuris padeda atsipalaiduoti ir lengviau užmigti.

8. Gali sukelti alergiją

Nors kiviai labai naudingi, kai kuriems žmonėms jie gali sukelti alerginę reakciją – burnos dirginimą, niežėjimą ar tinimą. Dažniausiai tai pasireiškia vaikams.

9. Puikūs grožio produktai

Dėl didelio vitaminų ir antioksidantų kiekio kiviai naudojami ir kosmetikoje. Jie puikiai drėkina odą, skaistina ir apsaugo nuo senėjimo.

10. Kiviai bręsta po skynimo

Kiviai dažnai skinami neprinokę, nes jie puikiai noksta kambario temperatūroje. Norint, kad kiviai prinoktų greičiau, galima juos laikyti šalia bananų ar obuolių – šie vaisiai išskiria etileną, kuris spartina nokimą.

Mano išsaugoti straipsniai