Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Rudeniškos salotos
Moliūgo ir fetos salotos

Augaliniai receptai pradedantiesiems: lengvi patiekalai

Vis daugiau žmonių renkasi augalinę mitybą dėl sveikatos, ekologinių ar etinių priežasčių. Pradėjus keisti mitybą, gali kilti klausimas: nuo ko pradėti? Svarbiausia – paprastumas ir subalansuotas maistingumas. Šiame straipsnyje pateikiame keletą paprastų augalinių receptų, kurie puikiai tiks pradedantiesiems.


1. Sotus avinžirnių ir daržovių troškinys

Ingredientai:

  • 1 stiklinė konservuotų avinžirnių
  • 2 vidutiniai pomidorai (arba 1 stiklinė pomidorų tyrės)
  • 1 cukinija, supjaustyta kubeliais
  • 1 morka, tarkuota
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių (pvz., kumino, paprikos)

Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną bei česnaką, kol taps minkšti.
  2. Sudėkite morkas, cukinijas ir kepkite dar 5 minutes.
  3. Įpilkite pomidorų tyrę arba supjaustytus pomidorus, suberkite avinžirnius ir prieskonius.
  4. Troškinkite apie 15 minučių, kol daržovės suminkštės.
  5. Patiekite su rudaisiais ryžiais arba pilno grūdo duona.

2. Avokado skrebučiai su daigais

Ingredientai:

  • 1 pilno grūdo duonos riekė
  • 1 prinokęs avokadas
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų
  • Citrinos sulčių keli lašai
  • Šviežių daigų (pvz., ridikėlių, liucernos)

Gaminimas:

  1. Duoną paskrudinkite.
  2. Ant viršaus užtepkite avokado, sutrinto su druska, pipirais ir citrinos sultimis.
  3. Pabarstykite daigais ir patiekite. Šis receptas puikiai tiks pusryčiams ar lengvai vakarienei.
avokado receptai
avokadas

3. Šiltos lęšių ir daržovių salotos

Ingredientai:

  • 1 stiklinė virtų lęšių (žalių ar rudųjų)
  • 1 sauja špinatų lapų
  • 1 raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais
  • 1 morka, tarkuota
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis obuolių acto
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir lengvai apkepkite papriką bei morką.
  2. Sudėkite virtus lęšius ir pašildykite.
  3. Į salotų dubenį įdėkite špinatų lapus, ant jų uždėkite keptas daržoves su lęšiais.
  4. Pagardinkite likusiu alyvuogių aliejumi, actu, druska ir pipirais.

4. Kremiška moliūgų sriuba

Ingredientai:

  • 500 g moliūgo, supjaustyto gabalėliais
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 500 ml daržovių sultinio
  • Žiupsnelis muskato riešuto, druskos ir pipirų
  • Kokosų pieno šaukštas (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną ir česnaką.
  2. Į puodą sudėkite moliūgo gabalėlius, užpilkite daržovių sultiniu ir virkite apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės.
  3. Sumalkite sriubą trintuvu, pagardinkite prieskoniais ir, jei norite, įpilkite šlakelį kokosų pieno.
  4. Patiekite su grūdų duona arba sėklų trapučiais.

5. Chia sėklų pudingas su vaisiais

Ingredientai:

  • 3 šaukštai chia sėklų
  • 1 stiklinė augalinio pieno (pvz., migdolų, avižų)
  • 1 šaukštas klevų sirupo arba medaus
  • Šviežių vaisių (bananų, uogų, mangų)

Gaminimas:

  1. Chia sėklas sumaišykite su augaliniu pienu ir saldikliu.
  2. Palikite šaldytuve bent 4 valandas (geriausia per naktį), kad sėklos sugertų skystį.
  3. Patiekite su šviežiais vaisiais kaip sveiką desertą arba pusryčių patiekalą.

Augaliniai receptai gali būti ir paprasti, ir maistingi. Svarbiausia – rinktis šviežius ingredientus, derinti skonius ir išbandyti naujus produktus. Tokia mityba ne tik pagerins jūsų sveikatą, bet ir atvers duris į kūrybišką maisto ruošimo pasaulį. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai