Jei ieškote deserto, kuris derintų gaivų rūgštumą ir subtilų saldumą, citrinų tartaletės yra puikus pasirinkimas. Traškus sviestinės tešlos pagrindas ir švelnus citrininis kremas sukuria tobulą skonio balansą, kuris patiks tiek klasikinės, tiek modernios konditerijos mėgėjams. Šios tartaletės ne tik puikiai tinka šventiniam stalui, bet ir maloniai nustebins jūsų šeimą ar draugus bet kuriuo metu. Paprasta gamyba ir įspūdingas skonis – tai desertas, kuris greitai taps mėgstamiausiu!
Ingredientai:
Tešlai:
- 200 g miltų
- 100 g šalto sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinio trynys
- 1-2 šaukštai šalto vandens (jei reikia)
Citrininiam kremui (Lemon Curd):
- 3 citrinų sultys ir tarkuota žievelė (apie 150 ml sulčių)
- 100 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 50 g sviesto (minkšto)
- 1 šaukštas kukurūzų krakmolo (nebūtina, jei norite tirštesnio kremo)
Papuošimui (nebūtina):
- Cukraus pudra
- Citrinos griežinėliai
- Mėtų lapeliai
Paruošimas:
1. Tešlos paruošimas:
- Į dubenį persijokite miltus ir į juos sudėkite mažais kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Pirštais greitai trinkite sviestą su miltais, kol mišinys taps panašus į trupinius.
- Įberkite cukraus ir išmaišykite.
- Įmuškite kiaušinio trynį ir supilkite šaukštą šalto vandens. Greitai suminkykite tešlą. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šiek tiek vandens. Tešla turėtų būti lygi ir minkšta.
- Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą apie 30 minučių, kad sustingtų.
2. Tartalečių pagrindų kepimas:
- Iš šaldytuvo išimkite sustingusią tešlą ir ją iškočiokite iki maždaug 0,5 cm storio.
- Išpjaukite apskritimus, tinkamus jūsų tartalečių formelėms (arba dideliam tartui), ir švelniai išklokite tešlą formelėse.
- Perforuokite tešlą šakute, kad ji neiškiltų kepimo metu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite tartalečių pagrindus 12-15 minučių, kol gražiai apskrus. Išimkite ir atvėsinkite.
3. Citrininio kremo paruošimas:
- Į puodą supilkite citrinų sultis, įberkite tarkuotą citrinos žievelę ir cukrų.
- Atskirai sumaišykite kiaušinius su krakmolu (jei naudojate). Supilkite mišinį į citrinų sultis.
- Kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol mišinys pradės tirštėti (apie 5-7 minutes). Būkite atsargūs, kad nepervirtų.
- Kai kremas sutirštės, nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite sviestą. Gerai išmaišykite, kol sviestas ištirps ir kremas taps glotnus.
- Atvėsinkite citrininį kremą kambario temperatūroje.
4. Tartalečių surinkimas:
- Į atvėsusius tartalečių pagrindus įpilkite citrininį kremą, tolygiai paskirstydami.
- Papuoškite cukraus pudra, citrinos griežinėliais arba mėtų lapeliais pagal skonį.
5. Patiekimas:
Leiskite tartaletėms dar šiek tiek sustingti šaldytuve apie 30 minučių, kad kremas taptų tirštesnis. Skanaus!