Vėlyvą rudenį ir žiemą Lietuvoje prasideda citrusinių vaisių metas – prekybos vietose pakvimpa apelsinais, greipfrutais, saldžiais mandarinais bei prinokusiomis citrinomis. Tai laikotarpis, kai ypač verta išbandyti šių vaisių skonių įmantrybes virtuvėje, todėl „Rimi“ dalijasi keliais įkvepiančiais receptais – vienas jų tiks pasitinkant Kūčias, kitas – gali virsti saldžia Kalėdų dovana.
Nuo seno siejami su šventėmis
Citrusiniai vaisiai nuo seno siejami su šventėmis, šiluma ir egzotišku žavesiu. Į mūsų kasdienybę jie atkeliavo iš tolimų kraštų. Šiandien patiekalams citrusai suteikia netikėto poskonio ir aromato. Vaisiai į klasikinius receptus įneša gaivumo: desertams jie suteikia lengvumo, gėrimams – subtilaus rūgštumo, o sūriems valgiams – elegantiško ir netikėto skonio.
„Kartais kelios apelsino žievelės drožlės ar lašas citrinos sulčių paverčia įprastą receptą tikra kulinarine staigmena – nuo desertų iki žuvies patiekalų. Šventiniam stalui citrusai tinka ir dėl universalumo: jie dera tiek su šiltais, tiek su saldžiais valgiais, galima patiekalus gardinti šviežiomis jų sultimis, žievelių drožlėmis ar net karamelizuotais griežinėliais. Iš vaisių nesunku paruošti ir sirupų, uogienių ar kvapnių prieskonių mišinių“, – sako „Rimi“ atstovė.
Kalėdiniu laikotarpiu iš citrusų galima virti džemus, marmeladą, o džiovintas riekeles panaudoti kaip šventiškas ir aromatingas dekoracijas. Namų gamybos dovanos perteikia jaukumo ir rankų darbo vertę – jos primena apie laiką ir rūpestį, kuriuos skyrėme žmogui, kuriam dovanojame.
Visą savaitę nuo gruodžio 9 d. iki gruodžio 15 d. „Rimi Lietuva“ siūlo citrusinių vaisių įsigyti pigiau, už itin gerą kainą: žaliųjų citrinų kilogramui taikoma 45 proc. nuolaida, mandarinams – 32–33 proc., o raudonieji bei žalieji greipfrutai kainuos iki 30 proc. mažiau. Nuolaidos galioja ir pirkėjų pamėgtiems stambiesiems greipfrutams Pomello.
„Rimi“ kviečia atrasti citrusinių vaisių skonius virtuvėje – eksperimentuokite ir išbandykite neįprastus receptus namuose.
Raudonųjų greipfrutų ir granatų marmeladas
Reikės:
- 4 vnt. raudonųjų greipfrutų
- 500 ml granatų sulčių
- 500 g cukraus
Gaminimas:
Greipfrutus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Su peiliu nupjaukite geltonąją žievelės dalį nuo vaisiaus ir labai plonomis juostelėmis ją supjaustykite. Į puodą sudėkite žieveles ir įpilkite vandens, kad apsemtų. Užvirkite. Kaitrą sumažinkite ir virkite apie 15–20 minučių. Išvirtas žieveles nukoškite. Iš greipfruto išimkite tik minkštą dalį, pašalinkite visus kauliukus ir plėveles.
Puode sumaišykite greipfrutų minkštimą ir sultis, granatų sultis ir virtas žieveles. Užvirkite. Kaitrą sumažinkite ir virkite apie 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Suberkite cukrų, nuolat maišykite, vėl užvirkite, kaitrą sumažinkite ir maišydami pavirkite mažiausiai 20 minučių. Susidariusias putas nugriebkite.
Pagamintą marmeladą supilkite į sterilų stiklainį.

Daniškas sumuštinis su greipfrutais, moliūgais ir silkėmis
Reikės:
- 100 g moliūgo
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 0.25 vnt. raudonojo greipfruto Pomello
- 0.5 vnt. raudonojo greipfruto
- 250 g silpnai sūdyta silkių filė aliejuje
- 1 vnt. raudonojo svogūno
- česnako laiškų (pagal skonį)
- 8 gabalėlių juodos duonos
- druskos (pagal skonį)
- pipirai (pagal skonį)
Gaminimas:
Moliūgą nulupkite ir supjaustykite 0,7 cm dydžio kubeliais. Juos apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kubelius pridenkite kepimo folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 8 min., kol moliūgai suminkštės. Atvėsinkite.
Paruoškite kitus produktus. Greipfrutus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis ir nuimkite nuo jų plėveles. Silkes supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūną supjaustykite plonais žiedeliais. Česnakų laiškus susmulkinkite. Atriekite 8 duonos riekeles.
Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias silkių juosteles. Ant silkių gražiai išdėliokite moliūgų kubelius, apelsinų ir greipfrutų skilteles bei svogūnų žiedelius.
Sumuštinius apibarstykite česnakų laiškais, druska ir šviežiai maltais pipirais.






