Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!

Granola – maistingas ir lengvas užkandis

Granola – tai maistingas, traškus ir lengvai pagaminamas pusryčių ar užkandžių pasirinkimas. Ji puikiai dera su jogurtu, pienu, augaliniais gėrimais ar tiesiog kaip užkandis. Be to, naminė granola yra daug sveikesnė už parduotuvėse parduodamas versijas, kuriose dažnai būna per daug cukraus ir konservantų.

Granola

Klasikinė riešutų ir medaus granola

Ši granola yra puikus baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Riešutai suteikia sotumo, o medus – natūralaus saldumo.

Ingredientai:

  • 200 g avižinių dribsnių (stambesnių)
  • 100 g riešutų (migdolų, graikinių, lazdyno)
  • 50 g saulėgrąžų ar moliūgų sėklų
  • 3 šaukštai kokosų aliejaus
  • 4 šaukštai medaus arba klevų sirupo
  • 1 šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  • įkaitinkite orkaitę iki 160°C
  • riešutus šiek tiek pasmulkinkite
  • dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, cinamoną ir druską
  • ištirpinkite kokosų aliejų su medumi ir supilkite į granolos mišinį. Gerai išmaišykite
  • paskleiskite masę kepimo skardoje ir kepkite apie 20–25 minutes, kas 10 minučių pamaišydami
  • ištraukę iš orkaitės, leiskite atvėsti – atvėsusi granola taps traški

Šokoladinė granola su riešutų sviestu

Tai puikus pasirinkimas šokolado mėgėjams! Riešutų sviestas suteikia sotumo, o kakava – intensyvų skonį.

Ingredientai:

  • 200 g avižinių dribsnių
  • 3 šaukštai kakavos miltelių
  • 50 g graikinių riešutų arba migdolų
  • 3 šaukštai riešutų sviesto
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus
  • 4 šaukštai klevų sirupo arba medaus
  • 50 g juodojo šokolado gabalėlių
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 160°C
  • Dubenyje sumaišykite avižas, kakavą, riešutus ir druską
  • Atskirame indelyje ištirpinkite kokosų aliejų, riešutų sviestą ir klevų sirupą. Supilkite į sausą mišinį ir išmaišykite
  • Paskleiskite kepimo skardoje ir kepkite apie 20 minučių, kas 10 minučių pamaišydami
  • Atvėsus granolai, įmaišykite smulkintą juodąjį šokoladą.

Patarimas: jei norite dar traškesnės granolos, kepimo pabaigoje palikite orkaitėje pravėrus dureles, kad lėtai atvėstų.


Tropinė granola su kokosu ir džiovintais vaisiais

Ši granola išsiskiria savo egzotišku skoniu – džiovinti vaisiai suteikia saldumo, o kokosas – subtilų aromatą.

Ingredientai:

  • 200 g avižinių dribsnių
  • 50 g kokoso drožlių
  • 50 g džiovintų mangų arba ananasų
  • 50 g džiovintų spanguolių arba razinų
  • 2 šaukštai chia sėklų
  • 3 šaukštai kokosų aliejaus
  • 3 šaukštai medaus ar klevų sirupo
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Gaminimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 160°C
  • Sumaišykite avižas, kokoso drožles ir chia sėklas
  • Ištirpinkite kokosų aliejų su medumi ir vanile, supilkite į sausą mišinį
  • Kepkite 15–20 minučių, kas 10 minučių pamaišydami
  • Atvėsus įmaišykite smulkintus džiovintus vaisius

Patarimas: jei norite traškesnės granolos, džiovintus vaisius įmaišykite tik po kepimo, nes jie gali perkepti ir tapti kieti.


Kaip laikyti granolą?

Sandariame inde: laikykite stiklainyje arba sandariame indelyje, kad išliktų traški.
Vėsioje, sausoje vietoje: granola gali stovėti apie 2–3 savaites.
Galima užšaldyti: jei norite išsaugoti ilgiau, granolą galima užšaldyti.


Mano išsaugoti straipsniai