Kakava turi virš 600 aromato junginių, todėl jos skonis toks kompleksiškas. Ši įvairovė leidžia šokolado gamintojams kurti įvairių skonių produktus, atsižvelgiant į kakavos kilmės vietą ir perdirbimo būdą. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles – taip geriausiai atsiskleidžia saldumyno skonis. Be to, ji primena, kad šią savaitę juo galima pasimėgauti pigiau: iki lapkričio 18 d. tam tikriems šokolado gaminiams taikoma net iki 30 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.
Kaip ragauti šokoladą?
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles. Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.
„Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Pirmiausia, atsilaužus gabalėlį šokolado, verta atkreipti dėmesį į jo blizgesį ir vientisą paviršių, o paskui jį pauostyti. Aromate galima pajusti kakavos, riešutų, uogų ar prieskonių natas, kurios suteikia šokoladui jo unikalų charakterį. Tuomet šokolado gabalėlį galima dėti į burną, lėtai leisti jam ištirpti ant liežuvio, pajusti jo tekstūrą ir atskiras skonio natas, kurios atsiskleidžia, kai šokoladas pradeda šilti ir tirpti. Pirmaisiais kąsniais gali būti juntamas kartumas ar rūgštumas, o vėliau atsiskleidžia saldumo ir kreminio poskonio sluoksniai“, – pasakoja E. Krasauskienė.
RECEPTAS
Išmėginkite į „Michelin“ gidą šiemet įtraukto restorano „Pacai“ šefės Godos Juknaitės receptą – pavyks nuostabios tekstūros, šlapias, su traškia plutele ir tirpstantis burnoje šokolado pyragas.
Bemiltis šokoladinis pyragas
Pyragui reikės:
- 250 g juodojo šokolado;
- 115 g sviesto „Rimi Smart“;
- 5 vnt. didelių kiaušinių „Rimi Smart“;
- 100 g cukraus „Rimi Smart“;
- 2 v. š. kakavos „Rimi Smart“.
Druskos.
Gaminimo eiga:
- Užsikaičiame orkaitę 160 °C.
- Garų vonelės pagalba, dubenyje išsitirpiname sviestą kartu su laužytu šokoladu.
- Šokolado masei leistant atvėsti, atskirame dubenyje išplakame atskirtus kiaušinio baltymus kartu su cukrumi. Plakame iki morengo tekstūros, kad apvertus dubenį šie nė nesujudėtų.
- Į šokolado bazę įmaišome visus kiaušinio trynius. Įmaišome kakavą su žiupsniu druskos.
- Išplaktus baltymus atsargiai ir švelniai įmaišome į šokolado bazę.
- Supilame į skardą išdegtą sviestiniu popieriumi.
- Kepame 45 minutes. Atvėsus barstome kakavos pudra. Galima skaninti braškėmis, ledais ar plakta grietinėle.
Skanaus!