Karštas vynas – puikus gėrimas šaltoms žiemos dienoms, kurio tradicija, mėgstama ir Lietuvoje, atkeliavo iš Šiaurės Europos. Ten jis buvo vartojamas dar Viduramžiais. Šis gėrimas iš Švedijos per barbarų gentis pasiekė Romos imperiją, o vėliau ir mūsų kraštus. Karšto vyno sezonas paprastai prasideda lapkritį ir tęsiasi iki sausio. Jį galima nesunkiai pasigaminti namuose, naudojant tiek raudoną, tiek baltą vyną. Paruošimas gana paprastas, o receptai leidžia būti kūrybingiems, eksperimentuojant su prieskoniais ir pritaikant skonį pagal savo pageidavimus.
Kaip paruošti karštą vyną?
Šiam gėrimui ypatingą skonį suteikia prieskoniai, be cukraus. Prieskonių pasirinkimas dažnai priklauso nuo vietinių karšto vyno receptų ir tradicijų. Karštam vynui dažniausiai dedama: gvazdikėlių, cinamono, anyžių, imbiero, kardamono, lauro lapų, citrinos, žaliosios citrinos arba apelsino žievelių, kartais net mandarinų griežinėlių.
Mūsų kraštuose karštam vynui dažniausiai dedama cinamono ir gvazdikėlių, o įdomu tai, kad Suomijoje prieš patiekiant į puodelį įdedama keletas razinų ir nuluptų migdolų.
Svarbiausia ruošiant šį gėrimą – pasirinkti kokybišką vyną. Vyną reikia kaitinti beveik iki užvirimo, tačiau svarbu neleisti jam užvirti, nes dėl to gali prarasti pageidaujamą skonį. Prieš patiekiant, gėrimą būtina perkošti per sietelį, o geriausia patiekti jį stiklinėse taurėse.
RECEPTAS NR. 1:
Reikės:
- 1 l raudono arba balto vyno
- 150 g cukraus
- 1 cinamono lazdelė
- 8 gvazdikėliai
- 1 arbatinis šaukštelis smulkintos apelsino žievelės arba pusės citrinos žievelė
Paruošimas:
Vyną, cinamoną ir gvazdikėlius kaitinkite kartu. Prieš užvirus įdėkite cukraus ir apelsino arba citrinos žievelės, tada virkite dar 2–3 minutes. Priklausomai nuo jūsų skonio ir pasirinkto vyno rūšies, receptą galite koreguoti, pridėdami arba sumažindami ingredientų kiekį. Patiekite karštą.
RECEPTAS NR. 2:
Reikės:
- 2 buteliai raudono vyno
- 2 1/4 puodelio vandens
- 2 šaukštai cukraus
- 2 cinamono lazdelės
- 1/2 puodelio konjako
- citrinos žievelė
Paruošimas:
Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir įdėkite cinamono lazdeles, užvirinkite. Tada supilkite vyną ir lėtai kaitinkite, kol gėrimas taps karštas (svarbu nevirti). Įmaišykite konjaką ir nukelkite nuo ugnies. Patiekite su išspaustomis citrinos žievelės sultimis.