PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
makaronai
Itališki makaronai

Makaronai su česnakais, alyvuogių aliejumi ir parmezanu: itališka klasika per 15 minučių

Kai norisi greitai, paprastai, bet tikrai skaniai – italai turi atsakymą. Makaronai su česnakais, alyvuogių aliejumi ir parmezanu (ital. Spaghetti aglio, olio e parmigiano) – tai klasikinis receptas, kurį galite pagaminti vos per 15 minučių. Šis patiekalas stebina savo minimalizmu ir skonių harmonija – vos keli ingredientai, bet rezultatas lyg iš jaukaus itališko restorano.

Tinka tiek greitiems pietums, tiek vakarienei su taurės vyno ir šiek tiek gero humoro.


Ingredientai (2 porcijoms):

  • 200 g spagečių (ar kitų mėgstamų makaronų)
  • 3–4 skiltelės česnako
  • 4–5 šaukštai kokybiško alyvuogių aliejaus
  • 30–40 g tarkuoto parmezano sūrio (arba grana padano)
  • Žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių (nebūtina, bet suteikia charakterio)
  • Druska pagal skonį
  • Šviežiai malti juodieji pipirai
  • Šviežios petražolės (papuošimui – pasirenkama)

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite makaronus.
    Užvirkite didelį puodą pasūdyto vandens, suberkite makaronus ir virkite pagal instrukciją ant pakuotės, kol bus al dente. Svarbu: prieš nukošiant – atsilikite apie 1 puodelį vandens, kuriame virė makaronai.
  2. Paruoškite česnakinį aliejų.
    Kol verda makaronai, į didelę keptuvę pilkite alyvuogių aliejų, sudėkite plonai pjaustytą česnaką ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol česnakas taps švelniai auksinės spalvos. Neperkepkite – sudegęs česnakas apkartins.
  3. Įmaišykite aitriuosius prieskonius.
    Jei mėgstate – įdėkite žiupsnelį aitriosios paprikos dribsnių, kad patiekalas įgautų subtilų „ugnies“ akcentą.
  4. Sujunkite viską keptuvėje.
    Nukoštus makaronus suberkite į keptuvę su aliejumi ir česnaku. Supilkite kelis šaukštus išsaugoto makaronų vandens – tai padės sukurti šilkinį, sūriu prisotintą padažą.
  5. Įberkite tarkuoto parmezano ir maišykite.
    Suberkite parmezaną, pagardinkite pipirais ir viską maišykite, kol sūris pradės tirpti ir apgaubs makaronus.
  6. Patiekite iš karto.
    Pabarstykite papildomu sūriu, petražolėmis ir, jei norisi – dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Patiekimo idėjos:

  • Šalia puikiai tiks traški duona su česnakiniu sviestu ar žaliasis salotų mišinys.
  • Jei norite sočiau – papildomai galite įmaišyti šiek tiek virtų krevečių ar vištienos juostelių.
  • Prie šio patiekalo idealiai dera lengvas baltas vynas arba citrininis mineralinis vanduo.

Naudingi patarimai:

  • Naudokite kokybišką alyvuogių aliejų – nuo jo labai priklauso bendras skonis.
  • Česnako nesutrinkite, o supjaustykite – taip jis nesudegs ir išliks aromatingas.
  • Jei neturite parmezano – puikiai tiks ir grana padano arba pecorino romano.
Mano išsaugoti straipsniai