Blynų kepimas – neatsiejama Užgavėnių kulinarinė tradicija, kuri suburia šeimas ir draugus prie stalo, kartu pasitinkant pavasarį. Kepant blynus su įvairiais miltais, jie tampa ne tik skaniu patiekalu, bet ir šventinės nuotaikos simboliu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad kasmet pirkėjai eksperimentuoja su skirtingomis miltų rūšimis: nuo ruginių, kvietinių iki žirninių ar net grikinių, taip suteikiant blynams dar įvairesnių skonių ir tekstūrų.
Miltai – pagrindinis blynų ingredientas
Miltai yra bene svarbiausias tešlos struktūrinis komponentas – šis ingredientas daro įtaką blynų skoniui, aromatui ir tekstūrai, todėl kiekvienas miltų tipas gali padaryti blynus išskirtinius. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, skirtingos miltų rūšys suteikia blynams įvairias tekstūros, skonio bei išvaizdos savybes, todėl pasirinkimas, kokius miltus naudoti, yra esminis norint pasiekti norimą rezultatą.
„Neabejotinai kvietiniai miltai – populiariausias pasirinkimas blynų gamybai, jie suteikia purią tekstūrą ir universalų skonį. Vis dėlto, mažiau įprasti miltų variantai gali išties nustebinti savo savybėmis. Pavyzdžiui, ruginiai miltai blynams suteikia gilesnį skonį ir tankesnę tekstūrą, puikiai derančią su sūriais priedais, o grikiniai suteikia „riešutinį“ skonį ir purumą bei taip pat tankią tekstūrą.

Blynus galima ruošti ir iš avižinių miltų – jie suteikia subtilų saldumą ir kreminę tekstūrą. Taip pat universalūs – kukurūzų miltai, kurie blynams suteikia saldaus kukurūzų skonio bei traškumo. Desertiniai blynai pavyks ir iš migdolų ar kokosų miltų – jie bus minkšti, šiek tiek saldūs ir turės subtilų riešutinį arba tropinį skonį, puikiai derantį su vaisiais, šokoladu ar kitais priedais“, – vardija E. Krasauskienė.
Užtikrinkite ilgesnį miltų šviežumą
Miltai yra ne tik blynų, bet ir daugelio kitų patiekalų vienas pagrindinių ingredientų, todėl svarbu juos laikyti tinkamai, kad pavyktų išsaugoti jų šviežumą ir kokybę. E. Krasauskienė pažymi, kad netinkamai laikomi miltai gali prarasti savo skonį, tekstūrą ir net tapti nesaugūs vartoti, todėl būtina žinoti, kaip užtikrinti jų ilgaamžiškumą.
„Pirmiausia, miltai turi būti laikomi sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės. Ideali vieta – virtuvės spintelės, kuriuose nėra didelių temperatūros svyravimų. Svarbu, kad miltai nebūtų laikomi arti viryklės ar šildymo prietaisų, nes karštis ir drėgmė gali pagreitinti jų senėjimo procesą ir sudaryti palankias sąlygas kenkėjams.
Antra, miltus rekomenduojama laikyti sandariose pakuotėse arba induose. Jei miltai yra supakuoti į originalią pakuotę, geriausia ją gerai užsandarinti, kad apsaugotumėte nuo oro ir drėgmės. Dar geriau – perkelti juos į hermetišką indą, tokiu būdu miltai išliks švieži ir nepraras savo skonio bei kokybės“, – pataria prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.
RECEPTAS
Mieliniai blynai su rūkyta lašiša
Gaminimui reikės:
- 125 g pasirinktų miltų;
- 1 a. š. kepimo miltelių;
- 1/2 a. š. sodos;
- 1/4 a. š. druskos;
- 1 didelio kiaušinio;
- 150 ml pieno;
- 30 g nesūdyto sviesto, ištirpinto;
- Rūkytos lašišos patiekimui.
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinį, tada supilkite pieną, ištirpintą sviestą. Gerai išmaišykite.
- Lėtai pilkite skystus ingredientus į sausą mišinį ir švelniai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, lengvai patepkite sviestu arba aliejumi. Į keptuvę pilkite apie 60-80 g tešlos kiekvienam blynui. Kepkite, kol ant paviršiaus atsiras burbuliukų, tada apverskite ir kepkite, kol abi pusės gražiai paruduos (apie 2-3 minutes iš abiejų pusių).
- Patiekite su rūkyta lašiša.
Skanaus!