NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
duonos receptai
Melionių duona

Naminių duonos gaminių receptai: kaip išsikepti sveiką duoną be mielių

Trumpai pristatykite straipsnio temą ir papasakokite, kodėl kai kurie žmonės vengia mielių – tai gali būti dėl sveikatos priežasčių arba dėl lengvesnio virškinimo. Paaiškinkite, kad be mielių kepama duona turi natūralų skonį, yra dažnai mažiau puri, tačiau jos sudėtyje gali būti sveikų sėklų, daržovių ir natūralių raugų.

Pagrindiniai sveikos duonos be mielių privalumai

Paminėkite keletą sveikatai naudingų aspektų, pvz.:

  • Be mielių keptoje duonoje dažniausiai yra mažiau glitimo.
  • Dėl natūralių ingredientų ir sėklų tokia duona gali būti turtingesnė skaidulomis ir vitaminais.
  • Lengviau virškinama, mažiau pūčia pilvą.

1. Paprastas avižinių dribsnių ir graikiško jogurto duonos receptas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai avižinių dribsnių
  • 1,5 puodelio graikiško jogurto
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės.
  2. Supilkite tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  3. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių arba kol duona taps auksinės spalvos.
  4. Atvėsinkite ir supjaustykite.

2. Be glitimo grikių duonos receptas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai grikių miltų
  • 1 puodelis kefyro arba natūralaus jogurto
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • 1 šaukštas obuolių acto
  • 1 šaukštelis druskos
  • Sėklos (pvz., saulėgrąžos, linų sėmenys) pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite kefyrą ir sodą, leiskite suputoti.
  2. Įdėkite obuolių acto, grikių miltų, druskos ir sėklų. Viską gerai išmaišykite.
  3. Supilkite tešlą į formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes.

3. Skanioji daržovių duona su morkomis ir cukinija

Ingredientai:

  • 2 puodeliai speltos miltų (arba kitų viso grūdo miltų)
  • 1 puodelis tarkuotų morkų
  • 1 puodelis tarkuotos cukinijos
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų
  • Krapai, petražolės ar kitos žolelės pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite miltus, sodą, citrinos sultis, druską ir pipirus.
  2. Įmaišykite tarkuotas morkas, cukiniją ir žoleles.
  3. Supilkite tešlą į formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minučių.
desertas
Mano išsaugoti straipsniai