Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Perlinės kruopos

Perlinės kruopos: kuo jos naudingos? (+5 gardūs receptai)

Perlinės kruopos – viena iš seniausių ir maistingiausių grūdų rūšių, kuri dažnai nepelnytai pamirštama. Šios kruopos yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Jos puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo sriubų iki desertų. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl verta įtraukti perlines kruopas į savo racioną ir išbandysite 5 gardžius receptus!


Kodėl verta valgyti perlines kruopas?

  1. Turtingos skaidulomis
    Perlinės kruopos yra puikus skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti sveiką virškinimą ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.
  2. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
    Lėtas angliavandenių įsisavinimas užtikrina stabilų energijos lygį, todėl šios kruopos yra tinkamos sergantiems diabetu ar siekiantiems išvengti cukraus „šuolių“.
  3. Mažina cholesterolio lygį
    Reguliariai vartojant perlines kruopas, galima sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, nes jose yra beta-gliukano.
  4. Gausu vitaminų ir mineralų
    Perlinės kruopos aprūpina organizmą vitaminais B, geležimi, magniu ir cinku, kurie svarbūs energijai, nervų sistemai ir odos sveikatai.
  5. Tinka lieknėjimui
    Šios kruopos yra mažai kaloringos, tačiau labai maistingos, todėl padeda jaustis sotiems be nereikalingų kalorijų.
Perlinės kruopos

5 gardūs receptai su perlinėmis kruopomis

1. Perlinės kruopos su daržovėmis

Šis paprastas ir sveikas patiekalas puikiai tiks pietums ar vakarienei.
Ingredientai:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų;
  • 2 morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 paprika;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • Druska, pipirai pagal skonį.
    Gaminimas:
  1. Kruopas išvirkite pagal instrukcijas.
  2. Supjaustykite daržoves ir apkepkite aliejuje, kol suminkštės.
  3. Sumaišykite daržoves su kruopomis, pagardinkite prieskoniais ir patiekite.

2. Perlinės kruopos su vištiena ir grybais

Sotus ir aromatingas patiekalas, tinkantis šaltoms dienoms.
Ingredientai:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų;
  • 300 g vištienos filė;
  • 200 g pievagrybių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 2 šaukštai grietinėlės;
  • Druska, pipirai.
    Gaminimas:
  1. Išvirkite perlines kruopas.
  2. Apkepkite vištieną su prieskoniais, atidėkite į šalį.
  3. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūną, česnaką ir grybus.
  4. Sumaišykite kruopas, vištieną ir grietinėlę – šildykite, kol viskas sušils.

3. Perlinės kruopos su grybų sriuba

Klasikinis ir maistingas pasirinkimas.
Ingredientai:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų;
  • 300 g miško grybų arba pievagrybių;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas;
  • 1,5 l sultinio;
  • Druska, pipirai, lauro lapas.
    Gaminimas:
  1. Kruopas išvirkite atskirai.
  2. Puode pakepinkite svogūną, morką ir grybus.
  3. Supilkite sultinį, sudėkite virtas kruopas ir prieskonius.
  4. Virkite dar 10 minučių ir patiekite.

4. Perlinės kruopos su medumi ir riešutais

Puikus pusryčių ar deserto variantas.
Ingredientai:

  • 1 stiklinė perlinių kruopų;
  • 1 šaukštas medaus;
  • 1 saujelė graikinių riešutų;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 200 ml pieno.
    Gaminimas:
  1. Kruopas išvirkite pieno ir vandens mišinyje.
  2. Įmaišykite medų, cinamoną ir pabarstykite riešutais.
  3. Patiekite šiltą su šviežiomis uogomis, jei norite.

5. Perlinės kruopos salotose su feta

Lengvas ir gaivus patiekalas.
Ingredientai:

  • 1 stiklinė virtų perlinių kruopų;
  • 100 g fetos sūrio;
  • 1 pomidoras;
  • 1 agurkas;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos sultys;
  • Pipirai, švieži žalumynai.
    Gaminimas:
  1. Supjaustykite daržoves ir sumaišykite su kruopomis.
  2. Sudėkite fetą, užpilkite aliejaus ir citrinos sulčių.
  3. Patiekite kaip lengvą vakarienę ar garnyrą.
Mano išsaugoti straipsniai