Perlinės kruopos – viena iš seniausių ir maistingiausių grūdų rūšių, kuri dažnai nepelnytai pamirštama. Šios kruopos yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Jos puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo sriubų iki desertų. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl verta įtraukti perlines kruopas į savo racioną ir išbandysite 5 gardžius receptus!
Kodėl verta valgyti perlines kruopas?
- Turtingos skaidulomis
Perlinės kruopos yra puikus skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti sveiką virškinimą ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. - Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Lėtas angliavandenių įsisavinimas užtikrina stabilų energijos lygį, todėl šios kruopos yra tinkamos sergantiems diabetu ar siekiantiems išvengti cukraus „šuolių“. - Mažina cholesterolio lygį
Reguliariai vartojant perlines kruopas, galima sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, nes jose yra beta-gliukano. - Gausu vitaminų ir mineralų
Perlinės kruopos aprūpina organizmą vitaminais B, geležimi, magniu ir cinku, kurie svarbūs energijai, nervų sistemai ir odos sveikatai. - Tinka lieknėjimui
Šios kruopos yra mažai kaloringos, tačiau labai maistingos, todėl padeda jaustis sotiems be nereikalingų kalorijų.
5 gardūs receptai su perlinėmis kruopomis
1. Perlinės kruopos su daržovėmis
Šis paprastas ir sveikas patiekalas puikiai tiks pietums ar vakarienei.
Ingredientai:
- 1 stiklinė perlinių kruopų;
- 2 morkos;
- 1 svogūnas;
- 1 saliero stiebas;
- 1 paprika;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- Druska, pipirai pagal skonį.
Gaminimas:
- Kruopas išvirkite pagal instrukcijas.
- Supjaustykite daržoves ir apkepkite aliejuje, kol suminkštės.
- Sumaišykite daržoves su kruopomis, pagardinkite prieskoniais ir patiekite.
2. Perlinės kruopos su vištiena ir grybais
Sotus ir aromatingas patiekalas, tinkantis šaltoms dienoms.
Ingredientai:
- 1 stiklinė perlinių kruopų;
- 300 g vištienos filė;
- 200 g pievagrybių;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 2 šaukštai grietinėlės;
- Druska, pipirai.
Gaminimas:
- Išvirkite perlines kruopas.
- Apkepkite vištieną su prieskoniais, atidėkite į šalį.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūną, česnaką ir grybus.
- Sumaišykite kruopas, vištieną ir grietinėlę – šildykite, kol viskas sušils.
3. Perlinės kruopos su grybų sriuba
Klasikinis ir maistingas pasirinkimas.
Ingredientai:
- 1 stiklinė perlinių kruopų;
- 300 g miško grybų arba pievagrybių;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 1,5 l sultinio;
- Druska, pipirai, lauro lapas.
Gaminimas:
- Kruopas išvirkite atskirai.
- Puode pakepinkite svogūną, morką ir grybus.
- Supilkite sultinį, sudėkite virtas kruopas ir prieskonius.
- Virkite dar 10 minučių ir patiekite.
4. Perlinės kruopos su medumi ir riešutais
Puikus pusryčių ar deserto variantas.
Ingredientai:
- 1 stiklinė perlinių kruopų;
- 1 šaukštas medaus;
- 1 saujelė graikinių riešutų;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 200 ml pieno.
Gaminimas:
- Kruopas išvirkite pieno ir vandens mišinyje.
- Įmaišykite medų, cinamoną ir pabarstykite riešutais.
- Patiekite šiltą su šviežiomis uogomis, jei norite.
5. Perlinės kruopos salotose su feta
Lengvas ir gaivus patiekalas.
Ingredientai:
- 1 stiklinė virtų perlinių kruopų;
- 100 g fetos sūrio;
- 1 pomidoras;
- 1 agurkas;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 citrinos sultys;
- Pipirai, švieži žalumynai.
Gaminimas:
- Supjaustykite daržoves ir sumaišykite su kruopomis.
- Sudėkite fetą, užpilkite aliejaus ir citrinos sulčių.
- Patiekite kaip lengvą vakarienę ar garnyrą.