PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS

Plastikos chirurgas J. Grašys: „Po operacijos turi sulaukti klausimo ne kas tavo chirurgas, o kur atostogavai“

Dešimtmetį Vokietijoje dirbęs plastikos chirurgas Justinas Grašys jau ketverius metus džiaugiasi sprendimu grįžti į Lietuvą. Čia pacientų jam netrūksta, o paklaustas apie tendencijas bei madas, gydytojas pastebi, kad dirbtinumą vis sparčiau keičia natūralūs sprendimai, siekiant ne pakeisti žmogaus išvaizdą, o joje atsukti laiką atgal.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovus žadina antrajam sezonui sugrįžusi kulinarinė laida „Skanus gyvenimas”, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukia susitikimas su plastikos chirurgu Justinu Grašiu, kuris yra prisilietęs ir prie pačios Ilonos išvaizdos.

Kartu su žmona Justinas dešimt metų gyveno ir dirbo Vokietijoje, ten įgydamas neįkainojamos patirties, tačiau 2020-ųjų gale grįžo į Lietuvą ir kaip teigia, šio sprendimo niekada nesigailėjo.

„Studijų pabaigoje nusprendėme rezidentūrą pabandyti Vokietijoje, kadangi kalbą mokėjome, labai sėkmingai išvažiavome. Vėliau mano profesorius pasiūlė toliau tęsti darbus, įsteigiant privačią kliniką Diuseldorfe ir taip iš tų planuotų 6 metų gavosi visi 10. Bet visą laiką buvo planas grįžti, tai kai gimė dukra ir prasidėjo kovidas, su žmona nutarėme, kad šeimą norime kurti Lietuvoje. Tuo metu mano kolega Vygintas Kaikaris, su kuriuo nuo studijų laikų palaikiau ryšį, kaip tik statė naują „Fi Clinica” kliniką, o aš įsivertinau, kad jų moderni įranga nesusileidžia Vokietijai. Taip ir grįžau, o nuo to laiko nebuvo nė minutės, kad gailėčiausi šio žingsnio”, – pasakoja laidos svečias.

Justinas atvirauja, kad didžioji dalis atvykstančių klientų – užsieniečiai, tačiau tendencijos ir mados visus veikia vienodai. Pasak plastikos chirurgo, jeigu anksčiau populiarūs buvo dideli sėdmenys ir krūtinės, dabar grįžtama prie natūralesnių sprendimų.

„Socialiniuose tinkluose žmonės mato netikroviškų bei nerealistinių vaizdų ir kai ateina žmogus pas tave, turi suprasti jo lūkesčius, nes viena yra ant nuotraukos užsidėti filtrą, o visai kas kita chirurginiai pokyčiai, kurie amžini ir po 5 metų gali būti nebemadingi. Būna, kad žmogus kažkaip neteisingai save mato veidrodyje arba dar nėra tas tinkamas laikas, todėl konsultacija, kuri net nepriveda prie operacijos, yra naudinga, nes žmogus iš specialisto išgirsta, kaip yra”, – teigia plastikos chirurgas.

Justinas pripažįsta nebijantis atmesti paciento užgaidų, jeigu mato, kad jų nereikia ar kad jos neišspręs esamos problemos. Visgi, jis pats laikosi natūralumo filosofijos, teigdamas, kad po gerai atliktos operacijos niekas neturi įtarti, kad buvo atlikta kažkokia invazinė procedūra.

„Man yra lengviau atlikti operaciją, negu suprasti, ko žmogui reikia, ko jisai tikisi iš operacijos, todėl tas įdirbis ir atliekamas konsultacijų metu. Kas liečia veidus, stengiamės jų neišdarkyti, žmogų palikti žmogų, o jeigu kažką keičiame, tai siekiame atsukti laiką atgal, kad po operacijos sulauktų klausimų ne kas tavo plastikos chirurgas, o kur atostogavai, nes atrodai pailsėjęs, atsigavęs”, – sako Justinas.

Index photography

Laidoje gamintų įdarytu makaronų lizdelių orkaitėje receptas

Reikės:

  • 12 makaronų lizdelių (Tagliatelle)
  • 300 g maltos mėsos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Tarkuoto sūrio
  • Žalumynų pagal skonį

Padažui:

  • 200 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 3–4 skiltelių česnako
  • 3 v. š. pomidorų padažo
  • 2 v. š. sviesto
  • 1 v. š. miltų
  • 1 v. š. garstyčių

Gaminimas:

Faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, česnaku ir prieskoniais. Gerai išmaišykite ir įdarykite nevirtus makaronų lizdelius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite miltus ir maišydami pakepinkite dar 1 minutę. Sudėkite garstyčias, pomidorų padažą, supilkite grietinėlę ir užvirinkite. Paruoštą padažą supilkite į kepimo indą. Į jį sudėkite įdarytus makaronų lizdelius, nelabai suspaudžiant vieną prie kito. Iki lizdelių viršaus užpilkite sultinio arba vandens, pagardinkite druska ir suberkite stambiai supjaustytą česnaką. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite, kol sūris išsilydys bei gražiai apskrus. Prieš patiekiant apibarstykite žalumynais.

Mano išsaugoti straipsniai