Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
virti obuoliai
Obuolių kompotas

Receptai su obuoliais: 5 skanūs būdai, kaip panaudoti obuolius virtuvėje

Obuoliai – vienas universaliausių rudens vaisių, puikiai tinkantis tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Jie ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai – gausu skaidulų, vitaminų ir antioksidantų. Jei turite gausybę obuolių ir svarstote, kaip juos kūrybiškai panaudoti, štai 5 gardūs receptai su obuoliais, kuriuos verta išbandyti!


1. Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu

Šis aromatingas pyragas – tikras rudens skonis, kuris sušildys vėsiais vakarais.

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio obuoliai
  • 200 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 150 g sviesto (tirpinto)
  • 3 kiaušiniai
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
  3. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite.
  4. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną.
  5. Tešlą supilkite į kepimo formą, sudėkite obuolių griežinėlius ir šiek tiek įspauskite į tešlą.
  6. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Patarimas: patiekite su plakta grietinėle arba vaniliniais ledais.


2. Karamelizuoti obuoliai su riešutais

Greitas ir elegantiškas desertas, puikiai tinkantis vakarienei su svečiais.

Ingredientai:

  • 3 obuoliai
  • 50 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 1 a.š. cinamono
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų
  • 50 ml grietinėlės

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius supjaustykite skiltelėmis.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol susidarys karamelė.
  3. Sudėkite obuolius ir kepkite 5-7 minutes, kol suminkštės.
  4. Įberkite cinamoną ir smulkintus riešutus.
  5. Supilkite grietinėlę ir dar trumpai pakaitinkite.

3. Obuolių ir morkų salotos su medumi

Lengvas, sveikas ir gaivus užkandis ar garnyras prie pagrindinių patiekalų.

Ingredientai:

  • 2 obuoliai
  • 2 morkos
  • 1 valg. š. medaus
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
  • 1 sauja graikinių riešutų
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius ir morkas sutarkuokite stambia tarka.
  2. Sumaišykite su citrinos sultimis ir medumi.
  3. Įdėkite smulkintus riešutus ir šlakelį alyvuogių aliejaus.

4. Orkaitėje kepti obuoliai su medumi ir cinamonu

Skanus ir sveikas desertas, puikiai tinkantis rudens vakarams.

Ingredientai:

  • 4 dideli obuoliai
  • 4 valg. š. medaus
  • 1 a.š. cinamono
  • Saujelė smulkintų riešutų (migdolų ar graikinių)
  • 1 valg. š. razinų (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius išskobkite, palikdami dugną nepažeistą.
  2. Į kiekvieną obuolį įdėkite po šaukštą medaus, cinamono, riešutų ir razinų.
  3. Kepkite 180°C orkaitėje apie 25-30 minučių, kol obuoliai suminkštės.
obuoliai

5. Obuolių tyrė žiemai

Puikus būdas panaudoti didelį obuolių derlių – obuolių tyrė, tinkama tiek kaip pagardas blynams, tiek desertams ar net kūdikių maistui.

Ingredientai:

  • 2 kg obuolių
  • 200 g cukraus (galima mažiau ar visai nenaudoti)
  • 100 ml vandens
  • 1 a.š. cinamono (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais.
  2. Sudėkite obuolius į puodą, įpilkite vandens ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol obuoliai suminkštės.
  3. Sudėkite cukrų, cinamoną ir maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  5. Karštą tyrę supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite.

Mano išsaugoti straipsniai