„Running Vita“ atskleidė triuką virtuvėje kovai su peršalimu: patinka ne visiems, bet prisijaukinti – verta

Vis drąsiau leidžiamasi į naujų skonių kelionę – Azijos virtuvės patiekalai tampa ne egzotišku eksperimentu, o dažnukasdienio meniu pasirinkimu, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai. Česnakai ir pipirai jau seniai nebėra vieninteliai prieskoniai, suteikiantys valgiams aitraus poskonio – dažno tautiečio virtuvėje galima rasti kario pastos, siračos ar aitriųjų paprikų aliejaus. Kaip susidraugauti su aitresniais prieskoniais bei padažais ir kodėl jie naudingi peršalimo ligų sezonu, dalijasi tinklaraščio „Running Vita“ autorė Vita Marija Murėnaitė.

„Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Vita Marija Murėnaitėpastebi, kad prieš keletą metų aštrių produktų pasirinkimas Lietuvoje buvo ribotas, o dabar jų pasiūla ir vartojimas ženkliai išaugo.

„Šiandien žmonės tampa drąsesni rinkdamiesi skonius – aštrūs patiekalai vis dažniau aptariami tinklalaidėse, siūlomi restoranų meniu, o parduotuvių lentynose matyti gerokai platesnis pasirinkimas. Jei anksčiau daugelis žinojo tik vienos rūšies ilgus raudonus pipirus, šiandien net ir mažesnėse parduotuvėse galima rasti įvairių pipirų – skirtingų formų, spalvų, skonių bei aštrumo lygių. Tai rodo, kad aštraus skonio kultūra jau tapo mūsų kasdienybės dalimi. Savo kelionę link aštrių skonių pradėjau nuo vieno padažo, o dabar turiu atskirą spintelę, skirtą tik Azijos virtuvės ingredientams – nuo padažų ir prieskonių iki specifinių produktų“, – pasakoja V. M. Murėnaitė.

Susidomėjimas Azijos šalių kultūra – ne mada, o tendencija

Jai antrina ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovas ryšiams su žiniasklaida Titas Atraškevičius, pasak kurio, augantis susidomėjimas aštrumu – ne trumpalaikė mada, o kelis metus aiškiai stebima tendencija, kada pirkėjai vis aktyviau dairosiįvairesnių skonių. 

„Ieškodami egzotiškesnių valgių, kuriuos galėtų įtraukti į savo rutiną, pirkėjai neretai atsigręžia į aitriais skoniais garsėjančią Azijos virtuvę. Ir nenuostabu – jos meniu netrūksta aromatų, ryškių spalvų ar skonių, kurie pasižymi šiai virtuvei būdingais ingredientais: nuo kario pastų, aitriųjų paprikų aliejų, austrių ar sojų padažų iki fermentuotų produktų, tokių kaip kimčiai“, – sako T. Atraškevičius. 

Jis priduria, kad pastaraisiais metais Lietuvoje apskritai Azijos šalių įtaka tapo vis labiau populiari – ne tik kulinarine, bet ir kultūrine prasme. Šią įžvalgą, anot T. Atraškevičiaus, patvirtina ir vykstantis Azijai dedikuotas teminis mėnuo, kurio metu pirkėjus domina ne tik maisto produktai, bet ir prekės, skirtos laisvalaikiui – kartu su įvairiais aitresniais padažais ar ramenais jos irgi pasirodo dažno pirkėjo krepšelyje.

Patarimas virtuvės pirmokams – neskubėkite 

V. M. Murėnaitė pabrėžia, kad eksperimentuoti su aitresniais skoniais reikėtų palengva ir kuo paprasčiau. Tam nereikia sudėtingų žinių, brangių ingredientų. Ji pati šią kelionę pradėjo nuo pastų, skirtų tailandietiškai tomjamo sriubai, raudonajam ar žaliajam kariui.

„Pradedantiesiems siūlau išbandyti būtent raudonojo ar žaliojo kario pastas – jas lengva naudoti, sandėliuoti, ir jų reikia labai nedaug. Pavyzdžiui, verdant moliūgų sriubą, užtenka vieno šaukšto raudonojo kario pastos – skonis pasikeičia iš karto. Galima gaminti karį, troškinius, kepti daržoves. Jei patiekalui trūksta kvapo ar skonio – pasta tai išsprendžia akimirksniu. Išbandyti nebrangu, o jei nepatiks – suprasite iš karto“, – pataria kulinarinių idėjų partnerė.

Truputėlis aitrumo nepakenks jaučiant peršalimo simptomus

Drąsesniems Vita Marija siūlo išbandyti šviežią raudonąjį pipirą – jis tinka įvairiems patiekalams, nuo makaronų su mėsa ar kepto sumuštinio iki skrebučio su avokadu ar kiaušiniu. Be to, jis gali būti puikus papildomas pasirinkimas ir kovojant su peršalimo simptomais. 

„Kai vaikas sloguoja, valgome duoną su česnaku ir sviestu, o aš dar įdedu šiek tiek šviežio raudonojo pipiro. Skonis – aštrus, burnoje karšta, tačiau labai malonu, o svarbiausia – tai padeda: nosis greitai prasivalo, kvėpuoti tampa lengviau. Kai pati pradedu jausti peršalimo požymius, pirmas pasirinkimas – aštri sriuba. Jei neturiu daug laiko, daržoves trumpai pakepinu su aštria pasta, užpilu vandeniu, įdedu makaronų, vištienos arba krevečių, šlakelį kokosų pieno. Gaunasi kvapni, aštri sriuba, kuri veikia ne tik fiziškai, bet ir emociškai – suteikia jaukumo ir energijos“, – pasakoja V. M. Murėnaitė.

Vitos Marijos favoritai – nebrangūs ingredientai, tinkantys praturtinti kasdienius valgius

Tinklaraštininkė įsitikinusi – norint į virtuvę įnešti naujų skonių, nebūtina gaminti tik Azijos patiekalų. Užtenka kasdienį maistą papildyti vienu netikėtu ingredientu.

„Net ir paprastą sriubą, troškinį ar makaronų patiekalą galima pagyvinti vos vienu ingredientu – kario pasta, aitriųjų paprikųaliejumi ar ciberžole. Įprastus makaronus galima pakeisti įdomesniais Azijos virtuvės variantais, o didesnėse parduotuvėse nesunku rasti ir įdomesnių produktų, pavyzdžiui, citrinžolės.Kartais pakanka vieno nestandartinio ingrediento ar aštresnio prieskonio, kad patiekalo skonis įgautų visiškai naują charakterį. Reikia tik išdrįsti eksperimentuoti“, – įsitikinusi V. M. Murėnaitė.

Tarp jos favoritų – ir austrių padažas, kuris ypač tinka tiems, kurie vengia aštraus skonio, bet nori pradėti pažintį su Azijos virtuve.

„Jis tirštas, saldžiai sūrus ir puikiai tinka net plakant kiaušinį. Siūlau tiesiog išbandyti – įdėkite šaukštą ir stebėkite, kaip pasikeičia patiekalo skonis, tekstūra ar net spalva. Pakanka vos kelių detalių – šviežio kalendros lapelio ar lašelio aitriųjų paprikųaliejaus – ir patiekalas primena ruoštą restorane“, – patarimu dalijasi prekybos tinklo kulinarinių idėjų partnerė.

Aštrūs udonai

Šis makaronų patiekalas – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išbandyti šiek tiek aštresnį skonį be didelių pastangų. V. M.Murėnaitė rekomenduoja pažintį su aštrumu pradėti nuo šiomakaronų patiekalo. Vienai porcijai reikės:

• 1 pakelio udonų;

• 1 a. š. mėgstamo aitriųjų paprikų aliejaus;

• 1 česnako;

• 1 agurko;

• 2 a. š. sezamų sėklų;

• 2 v. š. sojos (arba pagal skonį);

• 2–3 v. š. sezamų aliejaus.

Gaminimas. Makaronus pavirkite 1 minutę, kol jie „atsipalaiduos“. Tuo metu į serviravimo indą sudėkite prieskonius, užpilkite pakaitintą čili aliejų, įdėkite pavirtus makaronus ir agurkus. 

Šalia taip pat dera svogūnų laiškai, kalendra ir žemės riešutai. Viską sumaišykite ir mėgaukitės!

Ar patiko straipsnis?