KONKURSAS!
Šimtalapis
Šimtalapis / Shutterstock

Savaitgalio skanėstas: šimtalapis pyragas – ilgametė šeimos tradicija ir lietuviško stalo pasididžiavimas

Kvepiantis sviestu, cinamonu ir kantrybe – toks yra šimtalapis, vienas iš tų desertų, kuris ne tik džiugina gomurį, bet ir saugo šeimos istorijas. Šimtalapis pyragas dažnai kepamas ypatingomis progomis: šventėms, krikštynoms ar tiesiog šeimos susibūrimams, kai norisi dalintis šiluma. Jo gaminimas – tai ne greita improvizacija, o tikras kulinarinis ritualas, kuris vienija kartas.

Artėjantis savaitgalis – puiki proga išsitraukti seną receptų sąsiuvinį, pasikviesti artimuosius ir pasimėgauti lėtu, bet nuoširdžiu šimtalapio kepimu. Dalinamės istorija, patarimais ir klasikinio šimtalapio receptu, kurį verta išsaugoti ateities kartoms.


Šimtalapio ištakos: lietuviškas ar totoriškas gardėsis?

Nors šimtalapis dažnai laikomas lietuvišku desertu, jo šaknys siekia Lietuvos totorių bendruomenę, kuri receptą perdavė iš kartos į kartą. Pavadinimas kilęs nuo daugybės plonų, sluoksniuotų tešlos lakštų – tarsi „šimtas lapų“.

Ilgainiui šis desertas prigijo lietuvių virtuvėje, ypač Dzūkijoje ir pietų Lietuvoje, kur šeimos saugo savitus, patobulintus receptus. Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį: vienos naudoja daugiau sviesto, kitos gardina aguonomis ar riešutais, dar kitos – netgi medumi ar džiovintais vaisiais.

Šimtalapis
Šimtalapis / Shutterstock

Kodėl verta kepti šimtalapį savaitgalį?

Šimtalapis – ne pyragas skubantiems. Jam reikia laiko, atidumo ir noro sukurti ką nors ypatingo. Tačiau būtent savaitgalis – tinkamiausias metas tokiems kepiniams, nes:

  • Galima įtraukti šeimos narius – net vaikai mielai padės sluoksniuoti ir tepti tešlą.
  • Namus užlieja nepakartojamas kvapas, kuris primena jaukius vaikystės prisiminimus.
  • Kepimo procesas padeda sulėtinti tempą ir pailsėti nuo kasdienės rutinos.

Tradicinis šimtalapio receptas (apie 10–12 porcijų)

Tešlai:

  • 500 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 2 tryniai
  • 20 g šviežių mielių
  • 1 šaukštas cukraus
  • 250 ml šilto pieno
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 200 g aguonų (nuplikytų ir sumaltų)
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 50 g lydyto sviesto

Aptepimui:

  • Lydytas sviestas
  • Cukraus pudra (pabarstymui)

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite raugą: šiltame piene ištirpinkite mieles, įdėkite šaukštą cukraus ir šiek tiek miltų. Palikite 15–20 min, kad suputotų.
  2. Minkykite tešlą: į dubenį supilkite raugo mišinį, trynius, ištirpintą sviestą, druską ir palaipsniui berkite miltus. Minkykite, kol tešla taps elastinga. Palikite pakilti apie valandą.
  3. Paruoškite įdarą: aguonas sumalkite, sumaišykite su cukrumi, cinamonu, vaniliniu cukrumi ir lydytu sviestu.
  4. Sluoksniavimas: pakilusią tešlą padalinkite į 6–8 dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite labai plonai, patepkite sviestu, užberkite įdaro. Sluoksniuokite vieną ant kito, formuodami stačiakampį ar apvalų pyragą.
  5. Kepkite: šimtalapį dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min. Paviršius turi gražiai apskrusti.
  6. Pabaigai: atvėsus pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Šeimos tradicija, kuri suartina

Daugelis lietuvių prisimena, kaip šimtalapį kepdavo močiutės – su šypsena, kantrybe ir paslaptingu ingredientu, kurio niekur neužrašyta: meile. Šiandien šimtalapio kepimas – tai ne tik skanus desertas, bet ir proga sulėtinti laiką, pabūti drauge ir puoselėti senolių palikimą.

Tad kodėl gi šį savaitgalį neišsikepus šimtalapio kartu su vaikais ar tėvais? Tai galėtų tapti nauja gražia šeimos tradicija, kuri lydės jus dar daugelį metų.

Mano išsaugoti straipsniai