NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Kalėdos venesueloje
Kalėdos

Sveikos alternatyvos tradiciniams Kalėdų patiekalams

Kalėdos daugeliui siejasi su gardžiais patiekalais, kurių skonis sugrąžina prisiminimus iš vaikystės. Tačiau tradiciniai šventiniai valgiai dažnai būna gana kaloringi, turtingi riebalais ar cukrumi. Jei siekiate išlaikyti balansą tarp mėgavimosi maistu ir sveikų pasirinkimų, šis straipsnis padės atrasti alternatyvas tradiciniams Kalėdų patiekalams.


1. Kūčių patiekalai: sveikiau, bet ne mažiau skanu

Silkė su avokadu ir graikiniais riešutais

Tradicinė silkė su majonezu gali būti pakeista lengvesniu ir maistingesniu variantu. Naudokite avokadų pastą vietoj majonezo, o papildomą skonį suteiks graikiniai riešutai ar džiovintos spanguolės.

Sveiki grybų pyragėliai

Vietoj tešlos su sviestu rinkitės pilno grūdo tešlą arba tešlą be glitimo. Grybų įdarą gaminkite su alyvuogių aliejumi, o kremiškumui naudokite kokosinį grietinėlės pakaitalą.


2. Pagrindiniai patiekalai: lengvesnės alternatyvos

Kepta vištiena vietoj riebios kiaulienos

Vietoj tradicinių kiaulienos kepsnių rinkitės keptą vištieną ar kalakutą. Marinuokite mėsą su natūraliais prieskoniais ir citrina, o kepkite orkaitėje be papildomų riebalų.

Žuvies patiekalai su daržovėmis

Tradicinius riebaluose keptos žuvies patiekalus galite pakeisti garuose virta arba orkaitėje kepta žuvimi. Papildykite ją keptomis daržovėmis, pavyzdžiui, brokoliais, morkomis ar cukinijomis.


3. Garnyrai: mažiau bulvių, daugiau spalvų

Žiedinių kopūstų „bulvių“ košė

Tradicinę bulvių košę pakeiskite žiedinių kopūstų alternatyva. Sumaišykite virtus žiedinius kopūstus su trupučiu alyvuogių aliejaus, česnaku ir riešutų pienu. Šis garnyras yra lengvesnis ir turtingesnis skaidulomis.

Spalvingos salotos su grūdais

Vietoj bulvinių salotų su majonezu rinkitės salotas su kinoja, granatų sėklomis ir šviežiomis daržovėmis. Padažui naudokite alyvuogių aliejų ir šlakelį citrinos sulčių.


4. Desertai: saldumynai be kaltės jausmo

Kalėdinis pyragas be cukraus

Tradicinį pyragą su džiovintais vaisiais galite pasaldinti natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi, datulėmis ar bananų tyre. Vietoj baltų miltų naudokite avižinius ar migdolų miltus.

Veganiški imbieriniai sausainiai

Tradicinius imbierinius sausainius gaminkite be sviesto ir kiaušinių – vietoj jų naudokite kokosų aliejų ir linų sėmenų „kiaušinį“. Glajui naudokite kokosų cukrų ir šiek tiek citrinos sulčių.


5. Gėrimai: mažiau cukraus, daugiau natūralumo

Sveikas karštas vynas

Tradicinį karštą vyną su cukrumi pakeiskite gėrimu, kuriame naudojate 100 % natūralias sultis, prieskonius (cinamoną, gvazdikėlius) ir minimalų kiekį medaus.

karšti gėrimai
Karštas vynas
Kokosų pieno „eggnog“

Tradicinį kiaušinių likerį (eggnog) gaminkite iš kokosų pieno, datulių ir prieskonių, tokių kaip muskatas bei cinamonas. Tai lengvesnis ir mažiau kaloringas variantas.

Mano išsaugoti straipsniai