Kalėdos daugeliui siejasi su gardžiais patiekalais, kurių skonis sugrąžina prisiminimus iš vaikystės. Tačiau tradiciniai šventiniai valgiai dažnai būna gana kaloringi, turtingi riebalais ar cukrumi. Jei siekiate išlaikyti balansą tarp mėgavimosi maistu ir sveikų pasirinkimų, šis straipsnis padės atrasti alternatyvas tradiciniams Kalėdų patiekalams.
1. Kūčių patiekalai: sveikiau, bet ne mažiau skanu
Silkė su avokadu ir graikiniais riešutais
Tradicinė silkė su majonezu gali būti pakeista lengvesniu ir maistingesniu variantu. Naudokite avokadų pastą vietoj majonezo, o papildomą skonį suteiks graikiniai riešutai ar džiovintos spanguolės.
Sveiki grybų pyragėliai
Vietoj tešlos su sviestu rinkitės pilno grūdo tešlą arba tešlą be glitimo. Grybų įdarą gaminkite su alyvuogių aliejumi, o kremiškumui naudokite kokosinį grietinėlės pakaitalą.
2. Pagrindiniai patiekalai: lengvesnės alternatyvos
Kepta vištiena vietoj riebios kiaulienos
Vietoj tradicinių kiaulienos kepsnių rinkitės keptą vištieną ar kalakutą. Marinuokite mėsą su natūraliais prieskoniais ir citrina, o kepkite orkaitėje be papildomų riebalų.
Žuvies patiekalai su daržovėmis
Tradicinius riebaluose keptos žuvies patiekalus galite pakeisti garuose virta arba orkaitėje kepta žuvimi. Papildykite ją keptomis daržovėmis, pavyzdžiui, brokoliais, morkomis ar cukinijomis.
3. Garnyrai: mažiau bulvių, daugiau spalvų
Žiedinių kopūstų „bulvių“ košė
Tradicinę bulvių košę pakeiskite žiedinių kopūstų alternatyva. Sumaišykite virtus žiedinius kopūstus su trupučiu alyvuogių aliejaus, česnaku ir riešutų pienu. Šis garnyras yra lengvesnis ir turtingesnis skaidulomis.
Spalvingos salotos su grūdais
Vietoj bulvinių salotų su majonezu rinkitės salotas su kinoja, granatų sėklomis ir šviežiomis daržovėmis. Padažui naudokite alyvuogių aliejų ir šlakelį citrinos sulčių.
4. Desertai: saldumynai be kaltės jausmo
Kalėdinis pyragas be cukraus
Tradicinį pyragą su džiovintais vaisiais galite pasaldinti natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi, datulėmis ar bananų tyre. Vietoj baltų miltų naudokite avižinius ar migdolų miltus.
Veganiški imbieriniai sausainiai
Tradicinius imbierinius sausainius gaminkite be sviesto ir kiaušinių – vietoj jų naudokite kokosų aliejų ir linų sėmenų „kiaušinį“. Glajui naudokite kokosų cukrų ir šiek tiek citrinos sulčių.
5. Gėrimai: mažiau cukraus, daugiau natūralumo
Sveikas karštas vynas
Tradicinį karštą vyną su cukrumi pakeiskite gėrimu, kuriame naudojate 100 % natūralias sultis, prieskonius (cinamoną, gvazdikėlius) ir minimalų kiekį medaus.
Kokosų pieno „eggnog“
Tradicinį kiaušinių likerį (eggnog) gaminkite iš kokosų pieno, datulių ir prieskonių, tokių kaip muskatas bei cinamonas. Tai lengvesnis ir mažiau kaloringas variantas.