Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!

Vištienos sultinys su česnaku ir imbieru: sveikatai stiprinti ir sušildyti

Vištienos sultinys su česnaku ir imbieru – ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas patiekalas, ypač tinkantis šaltuoju metų laiku. Šis aromatingas ir maistingas sultinys padeda stiprinti imuninę sistemą, sušildo kūną ir puikiai tinka peršalus ar jaučiantis pavargus. Dalinamės paprastu, tačiau ypatingu receptu, kuris praturtins jūsų rudens ir žiemos patiekalų sąrašą.


Ingredientai:

  • 1 kg vištienos (geriausia – su kaulais, pvz., vištienos sparneliai arba ketvirčiai)
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas šviežio tarkuoto imbiero
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 1 saliero stiebas
  • 2 lauro lapai
  • 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų žirnelių
  • Druska pagal skonį
  • 2 l vandens
  • Šviežių petražolių ar krapų patiekimui

Gaminimo eiga:

1. Vištienos paruošimas:
Nuplaukite vištieną po šaltu tekančiu vandeniu. Įdėkite ją į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu.

2. Užvirinimas:
Užkaiskite puodą ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užverda, nugriebkite putas, kurios susidaro paviršiuje – tai padės išlaikyti sultinį skaidrų.

3. Daržovių paruošimas:
Svogūną perpjaukite per pusę (galite palikti su lukštu, nes jis suteiks gražią auksinę spalvą). Morkas ir salierą stambiai supjaustykite.

4. Česnako ir imbiero įdėjimas:
Susmulkinkite česnako skilteles ir tarkuokite imbierą. Įdėkite juos į puodą kartu su kitomis daržovėmis.

5. Prieskonių papildymas:
Sudėkite lauro lapus, pipirų žirnelius ir druską pagal skonį. Jei norite intensyvesnio aromato, galite pridėti gvazdikėlių ar cinamono lazdelę.

6. Virimas:
Sumažinkite ugnį ir leiskite sultiniui lėtai virti 1,5–2 valandas. Ilgas virimas leis vištienai išskirti visas maistingąsias medžiagas.

7. Perkošimas:
Kai sultinys bus paruoštas, išimkite vištieną ir daržoves. Sultinį perkoškite per smulkų sietelį, kad pašalintumėte prieskonius ir daržovių likučius.

8. Patiekimas:
Patiekite sultinį karštą, pagardindami šviežiomis petražolėmis ar krapais. Taip pat galite įdėti virtų vištienos gabalėlių ar švelniai virto kiaušinio.


Sultinio nauda sveikatai:

  • Imuniteto stiprinimas: česnakas ir imbieras pasižymi antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis.
  • Virškinimo gerinimas: imbieras padeda virškinimo sistemai, mažina pykinimą ir pilvo pūtimą.
  • Organizmo šildymas: karštas sultinys padeda sušildyti organizmą ir greičiau atsigauti peršalus.
  • Kaulų stiprinimas: ilgai verdant vištienos kaulus, sultinyje išsiskiria kolagenas ir kitos maistingosios medžiagos.

Naudingi patarimai:

  • Norėdami intensyvesnio skonio, galite kepti svogūną ir morkas keptuvėje prieš dedant į sultinį.
  • Jei norite, kad sultinys būtų riebesnis, palikite jį šaldytuve per naktį – riebalai susikaups ant paviršiaus ir juos bus lengva pašalinti.
  • Sultinį galima užšaldyti porcijomis ir naudoti vėliau sriuboms ar troškiniams.
Mano išsaugoti straipsniai