Ketvirtadienio vakarą Vilniuje būrys garsių svečių per kelias valandas spėjo nukeliauti į Italiją susipažinti su šalies skoniais bei jų derinimo tradicijomis. Viešnagei Viduržemio jūros pakrantėje kvietė perkamiausio pasaulyje Prosecco gamintojas „Mionetto“, o kelionės gide tapo televizijos ir radijo laidų vedėja Ieva Stasiulevičiūtė.
Iš Prosecco vynuogių pagaminto „Mionetto“ nealkoholinio putojančio vyno pristatymo metu garsūs žmonės leidosi į pažintį su italų kultūra ir skoniais. Tarp jų – parduotuvės „Shop by Viktorija Siegel“ įkūrėja, verslininkė Viktorija Siegel-Suodaitė su vyru verslininku Laurynu Suodaičiu, vizažo meistrė, dainininkė Oksana Pikul-Jasaitienė, dainininkė Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, televizijos laidų vedėja, modelis Dijora Petrikonytė, mados tinklaraštininkė Gabija Varnaitė. Vakarui įpusėjus svečiai klausėsi Italijoje žinomos lietuvių atlikėjos Marijos Popadnicenko – „Popa“ dainų.
Renginio metu svečiai, trumpam nusikėlę į Italiją, susipažino su maisto ir gėrimų derinimo tendencijomis, ragavo italų mėgstamus patiekalus iš specialiai šiam vakarui sukurto meniu: užkandžius su jūros gėrybėmis (krevetėmis, aštuonkojais), bruschetta, desertus tiramisu ir panna cotta.
Vakaro metu netrūko ir žaidimų. Teisingai atsakiusi į klausimą, jog pristatytas nealkoholinis putojantis vynas kvepia žaliais obuoliais, N. Pareigytė-Rukaitienė laimėjo prizą.
Tinkamas derinys – net nuotaikai gerinti
Garsus virtuvės šefas italas Federico Meschino tikina, kad tinkamas maisto ir gėrimų derinys pagyvina skonius, sužadina emocijas, dažnai net pakelia nuotaiką. Be to, jis atkreipia dėmesį, jog vis populiarėjant sveikos gyvensenos kultūrai, nealkoholiniai gėrimai yra nauja sveikesnė prie maisto derinamų gėrimų alternatyva.
„Tiek ant gurmanų, tiek ant putojančio vyno mėgėjų stalų neretai atsiranda nealkoholinis putojantis vynas, kurį dažnas derina su mėgstamais patiekalais. Šis gėrimas padeda atskleisti risotto, žuvies, daržovių ar baltos mėsos patiekalų, desertų skonius. Daugelis tinkamai suderinę maistą ir gėrimus nustemba, kaip atsiskleidžia ne tik patiekalo, bet ir nealkoholinio putojančio vyno skonis. Be to, toks gėrimas suteikia galimybę mėgautis originaliu skoniu kartu renkantis sveikesnį gyvenimo būdą“, – pasakoja F. Meschino, atkreipiantis dėmesį į svarbią detalę skaičiuojantiems kalorijas – jų vienoje sauso „Mionetto“ nealkoholinio putojančio vyno taurėje tik 10.
Italija namuose
Anot F. Meschino, itališkų skonių degustaciją surengti ir įsitikinti maisto bei nealkoholinio putojančio vyno derme galima ir namuose. Tai padaryti garsus šefas rekomenduoja gaminant nesudėtingą itališką užkandį – focaccia duoneles su figomis ir pecorino sūriu ir derinant jį su „Mioneto“ nealkoholiniu putojančiu vynu, pagamintu iš Prosecco vynuogių.