NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Makaronai su moliūgais

Kaip pagaminti rudeninius daržovių troškinius?

Ruduo – tai metas, kai gamta mums dovanoja gausybę šviežių, spalvingų ir maistingų daržovių. Šiuo metu ypatingai vertinami troškiniai, kurie ne tik šildo, bet ir leidžia mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, derančiomis vienoje lėkštėje. Rudeniniai troškiniai puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek jaukiems vakarienės vakarams su šeima. Šiame straipsnyje pasidalinsime keliais patarimais ir receptais, kaip paruošti skanius ir maistingus rudeninius troškinius su sezoninėmis daržovėmis.

Kokios daržovės tinka rudeniniams troškiniams?

Ruduo suteikia platų daržovių pasirinkimą, kurios yra itin tinkamos troškiniams. Sezoninės daržovės ne tik pasižymi puikiu skoniu, bet ir yra maistingos, tad troškiniai tampa sveiku ir subalansuotu patiekalu.

Keletas dažniausiai naudojamų daržovių rudeniniuose troškiniuose:

  • Moliūgas – saldus ir minkštas, suteikia troškiniams kreminės tekstūros ir švelnaus skonio.
  • Saldžiosios bulvės – švelniai saldžios, puikiai derančios su kitomis daržovėmis.
  • Morkos – suteikia patiekalams saldumo ir švelnų tekstūros kontrastą.
  • Cukinija – lengva ir sultinga daržovė, kurią lengva įtraukti į bet kokį troškinį.
  • Grybai – suteikia gilumo ir sodraus skonio, ypatingai tinka rudeniniams patiekalams.
  • Kopūstas – suteikia troškiniams švelnumo ir šiek tiek traškumo.
  • Pastarnokai – jų švelnus saldumas ir tvirta tekstūra suteikia patiekalui struktūrą.

1. Kreminis moliūgų ir lęšių troškinys

Šis moliūgų troškinys yra šiltas, švelnus ir sotus, puikiai tinkantis vėsesniems rudens vakarams. Lęšiai suteikia baltymų, o moliūgas – saldumo ir kreminės tekstūros.

Reikės:

  • 1 vidutinio dydžio moliūgo
  • 1 puodelio raudonųjų lęšių
  • 1 svogūno
  • 2 morkų
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio kario miltelių
  • 1 šaukštelio maltos ciberžolės
  • 800 ml daržovių sultinio
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną ir morkas smulkiai supjaustykite, o česnaką susmulkinkite.
  2. Įkaitinkite aliejų puode, įdėkite svogūną ir česnaką, kepkite, kol taps permatomi. Įdėkite kario ir ciberžolės, maišykite.
  3. Į puodą sudėkite moliūgą, morkas ir lęšius, supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės suminkštės.
  4. Patiekite karštą su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

2. Saldžiųjų bulvių ir grybų troškinys

Šis troškinys puikiai derina saldžiųjų bulvių saldumą ir grybų sodrumą. Tai puikus vegetariškas patiekalas, kuris yra lengvai paruošiamas ir itin sotus.

Reikės:

  • 2 didelių saldžiųjų bulvių
  • 200 g šviežių grybų (pvz., pievagrybių arba voveraičių)
  • 1 didelio svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos
  • 1 šaukštelio čiobrelių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Saldžiąsias bulves nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Grybus taip pat supjaustykite griežinėliais. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Įkaitinkite aliejų dideliame puode, apkepkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
  3. Įdėkite saldžiąsias bulves, grybus, rūkytą papriką ir čiobrelius. Supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 25–30 minučių, kol bulvės suminkštės.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir patiekite su šviežiomis žolelėmis.

3. Rudeninis daržovių ir vištienos troškinys

Šis troškinys – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori subalansuoto patiekalo su mėsa. Vištiena su sezoninėmis daržovėmis sukuria sveiką, maistingą ir šildantį patiekalą.

Reikės:

  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 1 didelio moliūgo
  • 2 morkų
  • 2 bulvių
  • 1 didelio svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 500 ml vištienos sultinio
  • 1 šaukštelio rozmarino
  • 1 šaukštelio čiobrelių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustykite kubeliais. Moliūgą, morkas ir bulves nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų puode, apkepkite vištieną, kol ji taps auksinės spalvos. Išimkite vištieną ir atidėkite į šalį.
  3. Toje pačioje keptuvėje apkepkite svogūną ir česnaką, tada pridėkite moliūgą, morkas ir bulves. Įdėkite rozmariną ir čiobrelius.
  4. Supilkite vištienos sultinį ir sudėkite vištieną atgal į puodą. Troškinkite apie 25–30 minučių, kol daržovės ir vištiena bus visiškai iškepusios.
  5. Patiekite su šviežiai maltais pipirais ir rozmarino šakele.

4. Cukinijų ir kopūstų troškinys su pomidorais

Šis vegetariškas troškinys yra lengvas, bet skanus. Cukinijos suteikia lengvumo, o kopūstai – švelnumo ir sotumo. Pomidorai prideda troškiniui rūgštumo ir saldumo balanso.

Reikės:

  • 2 cukinijų
  • 1 mažo kopūsto
  • 3 pomidorų
  • 1 svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio baziliko
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Cukinijas, kopūstą ir pomidorus supjaustykite. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Įkaitinkite aliejų dideliame puode, apkepkite svogūną ir česnaką. Įdėkite pomidorus ir baziliką, troškinkite apie 5 minutes.
  3. Įdėkite cukinijas ir kopūstus, supilkite šiek tiek vandens arba daržovių sultinio, troškinkite apie 15–20 minučių, kol daržovės suminkštės.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais ir patiekite su šviežiais prieskoniais.
Mano išsaugoti straipsniai