Daugelyje konditerinių receptų naudojama kepimo soda, tačiau ne visuomet kepiniai iškyla taip, kaip tikimasi. Net patyrusios šeimininkės kartais klysta, gesindamos sodą. Kepant pyragus, blynus ar lietinius, siekiama pasiekti minkštumą ir lengvumą. Tai galima padaryti naudojant mieles, kepimo miltelius arba sodą.
Soda veikia dviem etapais
Pirmiausia, kai ji reaguoja su rūgštine aplinka (pavyzdžiui, actu), susidaro dujų burbuliukai. Antruoju etapu soda plečia kepinį šildant.
Kaip įprastai gesinama soda su actu?
Dauguma šeimininkių pripratę gesinti sodą šaukšte ar stiklinėje prieš dedant į tešlą. Nors reakcija intensyvi, anglies dioksidas nepadeda purenti tešlos, nes jis susidaro ne pačiame kepinyje, o šaukšte. Tokiu būdu prarandama dalis purumo efekto, nes soda neutralizuojama anksčiau laiko.
Kaip tinkamai gesinti sodą?
Vienas būdas yra sumaišyti sodą su tešlos ingredientais, o actą supilti į tešlą be miltų ir išmaišyti. Taip reakcija vyksta pačioje tešloje ir anglies dioksidas išlieka kepinyje.
Dar patikimesnis metodas – sodą įmaišyti į sausus ingredientus, o actą – į skystus. Pavyzdžiui, sodą galite sumaišyti su miltais ar cukrumi, o actą pridėti prie kiaušinių, kefyro ar grietinės. Tada viską sumaišykite kartu, kad reakcija įvyktų tešlos viduje.
Svarbu atsiminti, jog jei tešloje yra rūgščių produktų, kaip grietinė ar citrinų sultys, papildomas actas nereikalingas. Ši rūgštis jau neutralizuos sodą ir kepinys bus purus.