Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Kraujagyslių valymas

Geriausi kraujagysles stiprinantys maisto produktai: kai kurie jus labai nustebins

Mūsų kraujagyslių sveikata yra itin svarbi bendrai organizmo būklei. Stiprūs kraujagyslės padeda išvengti širdies ligų, insulto ir hipertenzijos. Sveika mityba gali smarkiai pagerinti kraujotaką ir sustiprinti kraujagyslių sieneles. Kai kurie maisto produktai yra ypač naudingi šiuo atžvilgiu – kai kurie jų gali jus nustebinti!


1. Burokėliai – natūralus kraujotakos gerintojas

Burokėliuose yra daug nitratų, kurie organizme virsta azoto oksidu. Ši medžiaga padeda išplėsti kraujagysles, mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką. Reguliarus burokėlių vartojimas gali sumažinti aterosklerozės riziką ir pagerinti fizinį pajėgumą.

Kaip vartoti? Gerkite šviežias burokėlių sultis, dėkite jų į salotas arba kepkite orkaitėje.


2. Riebi žuvis – omega-3 šaltinis kraujagyslių elastingumui

Lašiša, skumbrė, tunas ir kitos riebios žuvys yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos mažina uždegimą, gerina kraujotaką ir padeda kraujagyslėms išlikti elastingoms.

Kaip vartoti? Bent 2–3 kartus per savaitę valgykite riebią žuvį arba vartokite žuvų taukus.

supermaistas

3. Juodasis šokoladas – saldus būdas stiprinti kraujagysles

Juodajame šokolade yra flavonoidų, kurie mažina uždegimą, gerina kraujagyslių funkciją ir mažina kraujospūdį. Svarbu rinktis šokoladą, kuriame yra bent 70 % kakavos.

Kaip vartoti? Kasdien suvalgykite 20–30 g juodojo šokolado kaip užkandį.


4. Granatai – antioksidantų bomba kraujagyslėms

Granatai pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jie skatina kraujagyslių plėtimąsi, gerina kraujotaką ir mažina oksidacinį stresą.

Kaip vartoti? Gerkite šviežias granatų sultis arba valgykite vaisiaus sėklas kaip užkandį.


5. Česnakas – natūralus kraujagyslių „valiklis“

Česnakas padeda mažinti cholesterolio kiekį, gerina kraujotaką ir apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo. Jame esanti alicino medžiaga turi stiprų kraujagysles plečiantį poveikį.

Kaip vartoti? Suvalgykite po 1–2 skilteles šviežio česnako per dieną arba vartokite česnako papildus.

cesnako nauda
Česnakas

6. Avižos – priešuždegiminė ir kraujagysles stiprinanti grūdinė kultūra

Avižos mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, taip užkertant kelią aterosklerozei. Jose esančios tirpios skaidulos padeda palaikyti gerą kraujotaką.

Kaip vartoti? Valgykite avižų košę pusryčiams arba dėkite avižas į kokteilius.


7. Riešutai – natūrali kraujagyslių apsauga

Migdolai, graikiniai riešutai ir lazdyno riešutai yra pilni sveikų riebalų, magnio ir antioksidantų, kurie gerina kraujotaką ir mažina uždegimą.

Kaip vartoti? Sauja riešutų kasdien gali būti puikus užkandis.


8. Špinatai – kraujagyslių „supermaistas“

Špinatuose gausu nitratų ir antioksidantų, kurie skatina kraujagyslių atsipalaidavimą ir mažina kraujospūdį.

Kaip vartoti? Dėkite špinatus į salotas, kokteilius arba troškinius.


9. Citrinos – vitamino C šaltinis, kuris stiprina kraujagyslių sieneles

Vitaminas C yra būtinas kolageno gamybai, kuris palaiko kraujagyslių elastingumą. Citrinos padeda stiprinti kapiliarus ir mažinti uždegimus.

Kaip vartoti? Ryte gerkite šilto vandens su citrinos sultimis arba dėkite citrinas į salotas.


10. Ciberžolė – natūralus uždegimą mažinantis prieskonis

Ciberžolėje esantis kurkuminas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, padeda išlaikyti kraujagyslių sveikatą ir mažina širdies ligų riziką.

Kaip vartoti? Dėkite ciberžolę į troškinius, sriubas arba gerkite su šiltu vandeniu ir medumi.

Mano išsaugoti straipsniai