Palmių aliejus – vienas labiausiai pasaulyje naudojamų augalinių aliejų, randamas tūkstančiuose kasdienių produktų: nuo sausainių, šokolado, margarino iki kosmetikos, skalbimo priemonių ar net kūdikių maisto. Tačiau nors šis aliejus gamintojų vertinamas dėl pigumo ir ilgo galiojimo, vis daugiau mokslinių tyrimų atskleidžia jo galimą žalą žmogaus sveikatai ir neigiamą poveikį aplinkai.
Kas yra palmių aliejus?
Palmių aliejus išgaunamas iš aliejinės palmės (Elaeis guineensis) vaisių. Tai pusiau kietas aliejus, pasižymintis neutralia spalva, tekstūra ir skoniu, todėl itin mėgstamas maisto pramonėje kaip stabilus ir ilgaamžis ingredientas.

Kodėl palmių aliejus gali būti kenksmingas sveikatai?
1. Sotieji riebalai ir širdies ligų rizika
Palmių aliejuje gausu sočiųjų riebalų (apie 50 % sudėties), kurie siejami su padidėjusiu „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekiu kraujyje. Ilgalaikis vartojimas gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto ar insulto riziką.
2. Kancerogeninės medžiagos
Kai kurie tyrimai rodo, kad palmių aliejus, ypač kaitinamas aukštoje temperatūroje (kaip tai daroma perdirbtame maiste), gali išskirti kenksmingas medžiagas, tokias kaip glikidilo esterius (GE) ir 3-MCPD – šios medžiagos siejamos su inkstų pažeidimais ir net vėžio rizika.
3. Mažai vertingų maistinių medžiagų
Rafinuotas palmių aliejus beveik neturi vitaminų ar antioksidantų. Jo vartojimas nepraturtina mitybos, todėl dažnai tai tik tuščios kalorijos.

Ne tik sveikatai – pavojus ir planetai
Be poveikio sveikatai, palmių aliejaus gamyba daro didžiulę žalą aplinkai:
- Miškų kirtimas – tam, kad būtų įkurtos palmių plantacijos, dažnai kertami atogrąžų miškai, ypač Indonezijoje ir Malaizijoje. Tai naikina natūralias buveines nykstantiems gyvūnams, pavyzdžiui, orangutanams.
- Biodiversiteto nykimas – naikinami augalų ir gyvūnų buveiniai, mažėja rūšių įvairovė.
- Klimato kaita – miškų naikinimas ir durpynų deginimas išskiria milžiniškus kiekius anglies dioksido į atmosferą.
- Darbo sąlygų problemos – palmių aliejaus plantacijose neretai dirba žmonės nelegaliomis sąlygomis, taip pat pasitaiko vaikų darbo atvejų.
Kaip atpažinti palmių aliejų?
Maisto ir kosmetikos sudėtyse palmių aliejus gali būti įvardijamas įvairiai:
- „Palm oil“
- „Vegetable oil“ (jei tiksliai nenurodyta, koks)
- „Palm kernel oil“
- „Sodium palmate“ (dažnas kosmetikoje)
- „Glyceryl stearate“, „Stearic acid“, „Palmitate“ – išvestiniai junginiai
Ką rinktis vietoj palmių aliejaus?
Rapsų, alyvuogių, saulėgrąžų aliejus – sveikesni pasirinkimai, ypač nerafinuoti.
Ekologiški produktai be palmių aliejaus (pažymėti „palm oil free“).
Gaminant namuose – naudoti natūralius riebalus, tokius kaip sviestas ar kokosų aliejus (saikingai).