PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
greita dieta

3 sveiki patiekalai su avinžirniais: skanu, lengva ir naudinga sveikatai

Avinžirniai – tai tikras sveikatingumo lobis. Šios mažos, bet itin maistingos ankštinės daržovės kupinos baltymų, skaidulų, geležies, magnio ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Be to, avinžirniai yra sotūs, gerina virškinimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir tinka tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams. O svarbiausia – iš jų galima pagaminti nuostabiai gardžius patiekalus!


1. Avinžirnių salotos su avokadu ir fetos sūriu

Puikus pasirinkimas pietums ar lengvai vakarienei – šios salotos ne tik skanios, bet ir kupinos baltymų bei sveikųjų riebalų.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 1 puodelis virtų arba konservuotų avinžirnių (nuskalautų)
  • 1 avokadas
  • 100 g fetos sūrio
  • 10–12 vyšninių pomidorų
  • 1/4 raudonojo svogūno
  • Sauja šviežių špinatų arba rukolos
  • Alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Supjaustykite avokadą, pomidorus, svogūną ir fetą.
  2. Sumaišykite visus ingredientus su avinžirniais ir žalumynais.
  3. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  4. Patiekite iš karto – skanu ir gaivu!

Maistingumo pliusas: avinžirniai + avokadas + feta = tobula baltymų, riebalų ir skaidulų pusiausvyra.


2. Šiltas avinžirnių troškinys su daržovėmis ir kokosų pienu

Šis aromatingas troškinys puikiai tiks vėsesnėms dienoms arba norint sočios, bet sveikos vakarienės.

Ingredientai:

  • 1 puodelis virtų avinžirnių
  • 1 morka
  • 1 cukinija
  • 1 saldžioji paprika
  • 1 mažas svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 200 ml kokosų pieno
  • 1 a.š. kario prieskonių
  • 1 a.š. ciberžolės (nebūtina)
  • Alyvuogių aliejus, druska, pipirai

Gaminimas:

  1. Smulkiai supjaustykite daržoves, svogūną ir česnaką.
  2. Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepkite svogūną, tada česnaką, morką, papriką ir cukiniją.
  3. Įberkite kario ir ciberžolės, trumpai pakepinkite, supilkite kokosų pieną.
  4. Sudėkite avinžirnius, troškinkite apie 10–15 minučių.
  5. Patiekite su rudaisiais ryžiais arba viso grūdo duona.

Maistingumo pliusas: šis patiekalas aprūpina organizmą ne tik baltymais, bet ir antioksidantais, gerinančiais virškinimą bei imunitetą.


3. Avinžirnių paplotėliai (vegetariški „kotletai“) orkaitėje

Puikus pasirinkimas tiems, kurie nori lengvesnės, bet maistingos vakarienės be mėsos. Tinka ir į pietų dėžutę!

Ingredientai (6–8 paplotėliai):

  • 1,5 puodelio virtų avinžirnių
  • 1 mažas svogūnas
  • 1 česnako skiltelė
  • 1 morka
  • 2 v.š. avižinių dribsnių
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis kumino, druskos, pipirų
  • Petražolių arba kalendros (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Avinžirnius ir visas daržoves sutrinkite virtuviniu smulkintuvu iki vientisos masės (gali likti šiurkštumo).
  2. Įmaišykite prieskonius ir avižinius dribsnius – masė turi būti lipni, bet ne skysta.
  3. Formuokite paplotėlius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 25–30 min, kol gražiai apskrus.

Maistingumo pliusas: šie paplotėliai – puiki alternatyva mėsai, kupina augalinių baltymų ir skaidulų.

Mano išsaugoti straipsniai