Ruduo – tai metų laikas, kai gamta dovanoja savo geriausius vaisius ir daržoves, o moliūgas tampa tikra virtuvės žvaigžde. Ši ryškiai oranžinė daržovė ne tik puošia stalą, bet ir yra turtinga maistingomis medžiagomis bei skoniu. Vienas iš geriausių būdų mėgautis moliūgu – paruošti švelnią, šiltą moliūgų sriubą, kuri puikiai sušildys šaltą rudens vakarą. Čia pateiksime paprastą, bet gardų receptą, kaip pasigaminti rudenišką moliūgų sriubą su prieskoniais.
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio moliūgas (apie 1–1,5 kg)
- 1 didelis svogūnas
- 2–3 skiltelės česnako
- 1 morka
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 litras daržovių sultinio
- 200 ml kokosų pieno (arba grietinėlės)
- 1 arbatinis šaukštelis malto imbiero
- 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 1/4 arbatinio šaukštelio maltų muskato riešutų
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Keletas moliūgų sėklų (skrudintų) arba šviežių petražolių dekoravimui
Gaminimo eiga:
- Paruoškite daržoves.
Pirmiausia nulupkite moliūgą ir pašalinkite jo sėklas. Moliūgą supjaustykite kubeliais. Taip pat nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir morką. Morkos suteiks papildomos tekstūros ir natūralaus saldumo sriubai. - Pakepkite daržoves.
Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkintą svogūną ir morką. Kepkite apie 5–7 minutes, kol daržovės taps minkštos ir švelniai apskrus. Tada pridėkite česnaką ir pakepkite dar minutę, kol pasklis aromatas. - Pridėkite moliūgą.
Į puodą sudėkite moliūgo kubelius ir gerai išmaišykite su apkepintomis daržovėmis. Kepkite keletą minučių, kol moliūgas šiek tiek suminkštės. - Įpilkite sultinį.
Į puodą supilkite daržovių sultinį, kad daržovės būtų pilnai apsemtos. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant nedidelės ugnies apie 20–30 minučių, kol moliūgas taps visiškai minkštas. - Sutrinkite sriubą.
Kai moliūgas jau minkštas, nukelkite puodą nuo ugnies. Naudokite rankinį trintuvą arba elektrinį blenderį ir sutrinkite sriubą iki vientisos, kreminės konsistencijos. Jei norite, kad sriuba būtų tirštesnė, galite sutrinti ne visą turinį. - Pridėkite prieskonius ir kokosų pieną.
Sutrynę sriubą, įdėkite maltą imbierą, cinamoną ir muskato riešutą. Taip pat supilkite kokosų pieną (arba grietinėlę), kuris suteiks sriubai švelnios kremiškos tekstūros. Gerai išmaišykite ir dar kartą užvirkite. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. - Patiekite ir papuoškite.
Sriubą patiekite karštą. Norėdami sriubą padaryti dar estetiškesnę ir suteikti papildomo skonio, papuoškite ją skrudintomis moliūgų sėklomis arba šviežiomis petražolėmis. Taip pat galite užlašinti šiek tiek kokosų pieno ant viršaus, kad sukurtumėte gražią spiralę.