Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
karšti gėrimai
Karštas vynas

Gėrimai šventiniam stalui: karštas vynas, kakava ir naminės arbatos

Kalėdos ir šventinis laikotarpis – tai laikas, kai norisi jaukumo, šilumos ir malonių akimirkų su artimaisiais. Vienas paprasčiausių būdų sukurti ypatingą šventinę atmosferą – gardūs karšti gėrimai, kurie šildo ne tik kūną, bet ir sielą. Karštas vynas, kakava ar naminės arbatos gali tapti ne tik puikiu skanėstu, bet ir gražiu šventinio stalo akcentu. Šiame straipsnyje pasidalinsime, kaip juos paruošti namuose.


1. Karštas vynas – klasikinis žiemos gėrimas

Karštas vynas (mulled wine) yra vienas populiariausių žiemos gėrimų, kuris puikiai tinka šventėms. Jo kvapas, sklindantis po namus, sukuria nepakartojamą šventinę nuotaiką.

Reikės:

  • 750 ml raudono vyno (tinka sausas arba pusiau sausas);
  • 100 ml apelsinų sulčių;
  • 2 šaukštų medaus arba cukraus;
  • 2 lazdelių cinamono;
  • 4 gvazdikėlių;
  • 1 žvaigždinio anyžiaus;
  • 1 apelsino ir 1 citrinos (supjaustytų griežinėliais).

Gaminimas:

  1. Supilkite vyną į puodą ir įdėkite prieskonius, cukrų ar medų.
  2. Įpilkite apelsinų sulčių ir sudėkite citrusinių vaisių griežinėlius.
  3. Kaitinkite ant silpnos ugnies, bet neleiskite užvirti, kad neprarastų skonio.
  4. Patiekite puodeliuose, papuoštuose cinamono lazdelėmis ar apelsinų žievele.
karšti gėrimai
Karštas vynas

2. Kreminė kakava – vaikams ir suaugusiesiems

Šilta, tiršta kakava – tai saldus jaukumo simbolis, kurį dievina tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jei norite paįvairinti šį klasikinį gėrimą, galite pridėti šiek tiek prieskonių ar net lašelį likeriu suaugusiųjų versijai.

Reikės:

  • 500 ml pieno;
  • 3 šaukštų kakavos miltelių (nesaldintų);
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 50 g juodo šokolado (smulkinto);
  • Žiupsnelio cinamono arba vanilės ekstrakto;
  • Plaktos grietinėlės (papuošimui).

Gaminimas:

  1. Kaitinkite pieną puode, kol jis taps šiltas.
  2. Sumaišykite kakavos miltelius su cukrumi, įmaišykite į šiltą pieną.
  3. Sudėkite juodo šokolado gabalėlius ir maišykite, kol jie ištirps.
  4. Įpilkite šiek tiek cinamono arba vanilės ekstrakto.
  5. Patiekite puodeliuose, papuoštuose plakta grietinėle ar šokolado drožlėmis.

3. Naminės arbatos – sveikatos ir šilumos gurkšnis

Arbata – tai universalus ir sveikas gėrimas, kurį lengvai galima praturtinti įvairiais natūraliais ingredientais. Šventiniu laikotarpiu verta išbandyti šildančias ir aromatingas arbatas.

a. Imbierinė arbata su medumi ir citrina

Ši arbata ne tik šildo, bet ir padeda sustiprinti imunitetą.

Reikės:

  • 1 šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero;
  • 1 šaukšto medaus;
  • 1 citrinos griežinėlio;
  • 500 ml verdančio vandens.

Gaminimas:

  1. Puodelyje užplikykite imbierą karštu vandeniu.
  2. Palikite 5–7 minutėms pritraukti.
  3. Įdėkite medų ir citrinos griežinėlį, gerai išmaišykite.

b. Spanguolių ir obuolių arbata

Ši vaisinė arbata puikiai tinka šventėms dėl savo gaivaus ir saldžiarūgščio skonio.

Reikės:

  • 200 g šviežių arba šaldytų spanguolių;
  • 1 obuolio (supjaustyto gabalėliais);
  • 1 litro vandens;
  • 2 šaukštų cukraus arba medaus;
  • Žiupsnelio cinamono.

Gaminimas:

  1. Užvirinkite vandenį su spanguolėmis, obuoliais ir cukrumi.
  2. Virkite 10 minučių, kol vaisiai suminkštės.
  3. Patiekite karštą, papuoštą cinamono lazdele.

4. Šventiniai gėrimų pateikimo patarimai

  • Papuoškite puodelius: naudokite cinamono lazdeles, apelsinų žievelę, mėtų šakeles ar šokolado drožles.
  • Naudokite stilingas taures ar puodelius: skaidrūs stikliniai indai puikiai atskleis gėrimo spalvas ir sudedamąsias dalis.
  • Kurkite šventinę atmosferą: pateikite gėrimus su smulkiais sausainiais ar šventinėmis užkandėlėmis.
Mano išsaugoti straipsniai