Kai už lango sninga, o oras tampa vis šaltesnis, nėra nieko jaukesnio už namuose sklindantį lėtai troškinto patiekalo aromatą. Troškiniai, kuriuos ruošiate neskubėdami, ne tik džiugina skoniais, bet ir leidžia namams prisipildyti šilumos ir jaukumo. Šiame straipsnyje dalinamės keliais gardžiais lėtai troškintų patiekalų receptais, puikiai tinkančiais žiemos sezonui.
Kodėl verta rinktis lėtai troškintus patiekalus?
- Gilus skonis: ilgas troškinimas leidžia ingredientams atsiskleisti ir susilieti, sukuriant sodrų aromatą.
- Minkšta tekstūra: mėsa tampa itin minkšta, o daržovės prisigeria sultinio skonio.
- Mažiau priežiūros: paruošus ingredientus, didžiąją dalį darbo atlieka pats troškinimas.
- Puikus pasirinkimas žiemai: šildantys ir sotūs patiekalai idealiai tinka šaltam orui.
1. Klasikinis jautienos troškinys su daržovėmis
Ingredientai:
- 500 g jautienos (geriausia sprandinės arba mentės)
- 4 morkos
- 3 bulvės
- 2 svogūnai
- 3 česnako skiltelės
- 1 stiklinė raudono vyno (nebūtina)
- 500 ml jautienos sultinio
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 2 lauro lapai
- 1 arb. š. džiovinto čiobrelio
- Druska, pipirai
- Aliejus kepimui
Paruošimas:
- Jautieną supjaustykite stambiais gabalėliais, apkepkite keptuvėje, kol apskrus.
- Svogūnus ir česnaką smulkiai supjaustykite, apkepkite tame pačiame aliejuje.
- Sudėkite jautieną, pomidorų pastą, vyną ir prieskonius į puodą ar lėtai verdantį puodą.
- Užpilkite sultiniu, sudėkite supjaustytas morkas ir bulves.
- Troškinkite ant silpnos ugnies 2,5–3 valandas, kol mėsa taps minkšta.
Patiekite su: šviežia duona ar bulvių koše.
2. Vištienos troškinys su grybais ir grietinėle
Ingredientai:
- 4 vištienos šlaunelės (be kaulo)
- 300 g pievagrybių
- 2 svogūnai
- 3 česnako skiltelės
- 200 ml grietinėlės
- 1 stiklinė vištienos sultinio
- 2 valg. š. sviesto
- 1 arb. š. džiovinto raudonėlio
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Vištienos šlauneles pabarstykite druska ir pipirais, apkepkite svieste iki auksinės spalvos.
- Tame pačiame puode apkepkite smulkintus svogūnus ir griežinėliais pjaustytus grybus.
- Sudėkite vištieną atgal į puodą, supilkite sultinį, prieskonius ir troškinkite ant silpnos ugnies 1 valandą.
- Supilkite grietinėlę ir troškinkite dar 10 minučių.
Patiekite su: ryžiais ar grikiais.
3. Lęšių troškinys su daržovėmis ir pomidorais (vegetariškas)
Ingredientai:
- 200 g raudonųjų lęšių
- 2 morkos
- 2 salierų stiebai
- 1 raudonas paprikas
- 1 svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 500 ml daržovių sultinio
- 400 g konservuotų pomidorų
- 1 arb. š. kumino
- 1 arb. š. džiovinto baziliko
- Druska, pipirai
- Aliejus kepimui
Paruošimas:
- Lęšius perplaukite ir nusausinkite.
- Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, morkas ir salierą.
- Įpilkite pomidorų, prieskonius ir sultinį.
- Sudėkite lęšius ir troškinkite ant silpnos ugnies 30-40 min., kol lęšiai suminkštės.
Patiekite su: traškia duona ar ryžiais.
4. Kiaulienos sprandinės troškinys su obuoliais ir garstyčiomis
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos sprandinės
- 2 obuoliai
- 2 valg. š. grūdėtųjų garstyčių
- 1 stiklinė obuolių sulčių
- 500 ml mėsos sultinio
- 2 svogūnai
- 3 česnako skiltelės
- 2 lauro lapai
- Aliejus kepimui
Paruošimas:
- Kiaulieną supjaustykite stambiais gabalėliais, pabarstykite druska ir pipirais, apkepkite keptuvėje.
- Svogūnus ir česnaką apkepkite atskirai, kol suminkštės.
- Sudėkite kiaulieną į troškintuvą, įpilkite obuolių sulčių, sultinio ir garstyčių.
- Troškinkite 2-3 valandas ant silpnos ugnies.
- Likus 30 minučių iki pabaigos, įdėkite obuolių skilteles.
Patiekite su: bulvių koše ar keptomis bulvėmis.
5. Daržovių ir pupelių troškinys su prieskoniais (veganiškas)
Ingredientai:
- 2 skardinės konservuotų pupelių (raudonųjų ar baltųjų)
- 2 morkos
- 1 raudonas paprikas
- 1 svogūnas
- 3 česnako skiltelės
- 400 g konservuotų pomidorų
- 500 ml daržovių sultinio
- 1 arb. š. kumino
- 1 arb. š. paprikos miltelių
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Svogūną ir česnaką pakepinkite, kol suminkštės.
- Įdėkite morkas, papriką ir troškinkite 5 min.
- Supilkite pomidorus, sultinį ir prieskonius.
- Sudėkite pupeles ir troškinkite ant silpnos ugnies 40 min.
Patiekite su: rudaisiais ryžiais arba bulgur kruopomis.
Patarimai sėkmingam lėtam troškinimui:
- Lėtai troškinkite: troškiniai tampa skanesni, kai troškinami ilgiau, mažiausiai 2 valandas.
- Prieskoniai: naudokite lauro lapus, čiobrelius, kumino sėklas ar gvazdikėlius sodresniam skoniui.
- Sultiniai: geriausia naudoti naminį arba kokybišką sultinį be priedų.
- Pasiruoškite iš anksto: dauguma troškinių tampa dar skanesni kitą dieną, kai visi skoniai susigeria.