Jei ieškote patiekalo, kuris būtų ir sotus, ir gražiai atrodantis ant stalo, verta prisiminti vieną tikrą šventinį hitą – Mimoza salotas. Šis klasikinis patiekalas, atkeliavęs iš Rytų Europos virtuvių, žavi savo švelniu skoniu, puria tekstūra ir spalvinga išvaizda, primenančia žydinčią mimozos šakelę.
Šiandien Mimoza salotos vis dar išlieka populiarios tiek šeimos šventėse, tiek kasdieniuose susibūrimuose. Pažvelkime, kaip jas paruošti ir kodėl verta įtraukti šį patiekalą į savo receptų kolekciją.
Kas yra Mimoza salotos?
Mimosa – tai sluoksniuotos salotos, kuriose dažniausiai naudojami virti kiaušiniai, konservuota žuvis, daržovės ir majonezas. Kiekvienas ingredientas sudedamas atskiru sluoksniu, o viršus papuošiamas tarkuotu kiaušinio tryniu, kuris savo ryškia geltona spalva primena mimozos žiedus.
Klasikinis Mimoza salotų receptas
Ingredientai:
- 1 skardinė konservuotos žuvies (tuno, sardinių arba skumbrės savo sultyse)
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 2 virtos bulvės
- 1 virtas morkas
- 1 mažas svogūnas
- Majonezo pagal skonį
- Druskos ir pipirų
- Šviežių krapų papuošimui (nebūtina)

Gaminimo eiga:
- Paruoškite ingredientus: bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite ir atvėsinkite.
- Sutarkuokite: bulves, morkas ir kiaušinio baltymus atskirai smulkia tarka. Trynius atskirkite ir sutrinkite šakute.
- Žuvį susmulkinkite ir, jei reikia, pašalinkite kauliukus.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir, jei norite švelnesnio skonio, nuplikykite karštu vandeniu.
- Formuokite salotas sluoksniais:
- Pirmas sluoksnis – žuvis
- Antras sluoksnis – svogūnai
- Trečias sluoksnis – tarkuotos bulvės
- Ketvirtas sluoksnis – tarkuotos morkos
- Penktas sluoksnis – tarkuoti kiaušinių baltymai
- Kiekvieną sluoksnį švelniai patepkite majonezu.
- Papuoškite: viršų pabarstykite kiaušinio tryniais. Galite papuošti šviežiais krapais ar pjaustytomis alyvuogėmis.
- Palaikykite šaldytuve bent 1–2 valandas, kad skoniai susigertų.
Kodėl verta išbandyti Mimoza salotas?
- Lengvai pritaikomas receptas: galite naudoti skirtingas žuvis ar pridėti papildomų ingredientų, pavyzdžiui, sūrio ar obuolio.
- Graži pateikimo forma: sluoksniuotos salotos atrodo įspūdingai ant šventinio stalo.
- Sotumas ir skonis: švelnus ingredientų derinys puikiai dera tarpusavyje ir suteikia sotumo jausmą.