Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Morkų pyragas

Morkų keksas: minkštas, skanus ir kvapnus receptas

Morkų keksas – tai vienas tų kepinių, kuris nustebina savo švelniu skoniu, minkšta tekstūra ir aromatingais prieskoniais. Šis desertas puikiai tinka rudens ir žiemos vakarams, o dėl savo sudėtyje esančių morkų ir prieskonių tampa ne tik skaniu, bet ir šiek tiek sveikesniu pasirinkimu. Šiame straipsnyje pateiksime lengvai paruošiamą morkų kekso receptą, kuris tikrai patiks visai šeimai.


Ingredientai:

Keksui:

  • 3 vidutinio dydžio morkos (apie 300 g)
  • 3 kiaušiniai
  • 200 g cukraus (galite naudoti rudąjį cukrų)
  • 100 ml augalinio aliejaus (saulėgrąžų arba kokosų)
  • 200 g miltų (kvietinių ar speltų)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g graikinių riešutų (nebūtina)
  • 100 g razinų arba džiovintų spanguolių (nebūtina)

Kremo glazūrai (neprivaloma):

  • 200 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
  • 100 g cukraus pudros
  • 50 g sviesto (minkšto)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite morkas:

  • Nulupkite morkas ir sutarkuokite smulkia tarka.
  • Jei naudojate riešutus ir razinas, juos smulkiai supjaustykite.

2. Sumaišykite šlapius ingredientus:

  • Į dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite juos su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri.
  • Supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite.

3. Sumaišykite sausus ingredientus:

  • Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.

4. Sujunkite visas dalis:

  • Į kiaušinių ir aliejaus masę po truputį įmaišykite miltų mišinį.
  • Įmaišykite tarkuotas morkas, riešutus ir razinas.
  • Viską atsargiai permaišykite, kad tešla būtų vientisa.

5. Kepimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus ir apačia).
  • Paruoškite kepimo formą – ją patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi.
  • Supilkite tešlą į formą ir kepkite apie 45-50 minučių, kol keksas taps auksinės spalvos ir vidus iškeps (patikrinkite mediniu pagaliuku).

6. Paruoškite glajų (neprivaloma):

  • Kreminį sūrį sumaišykite su minkštu sviestu, cukraus pudra ir vanilės ekstraktu.
  • Išplakite iki vientisos, purios masės.
  • Iškeptą ir atvėsusį keksą padenkite kremu.

Patiekimo idėjos:

  • Papuoškite kapotais riešutais, cinamono pabarstukais ar apelsino žievelėmis.
  • Galite patiekti su puodeliu arbatos ar kavos.

Naudingos variacijos:

  • Be glitimo: naudokite migdolų miltus arba grikių miltus vietoje kvietinių.
  • Be cukraus: pakeiskite cukrų datulių pasta ar medumi.
  • Veganiška versija: kiaušinius pakeiskite bananų tyre ar linų sėmenų žele (1 valgomas šaukštas sumaišytas su 3 šaukštais vandens).

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

  • Sveikesnis pasirinkimas: morkos suteikia natūralaus saldumo ir minkštumo.
  • Lengvai paruošiamas: vos keli žingsniai ir turėsite skanų desertą.
  • Puikiai tinka įvairioms progoms: šventėms, pusryčiams ar tiesiog jaukiam vakarui.
Mano išsaugoti straipsniai