Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Pistacijos

Ne tik Dubajaus šokoladui: kiek pistacijų rekomenduojama valgyti ir kaip skaniai jas panaudoti net pagrindiniam patiekalui

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus. Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose gausu baltymų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kiek jų suvalgome per dieną – reikėtų stebėti.

Naudingos sveikatai, tačiau nepiktnaudžiaukite

„Pistacijos – vieni labiausiai pamėgtų riešutų visame pasaulyje, Lietuvoje taip pat. Apskritai riešutus, kuriuos į savo racioną ragina įtraukti sveikos mitybos žinovai, lietuviai mėgsta vis labiau. Tarp populiariausių – anakardžiai, žemės riešutai, o daugiausiai nuperkama būtent pistacijų. Ypač riešutų paklausa pašoka per akcijas, nes tinkamai laikomi jie turi ilgą galiojimo laiką, tad pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti“, – teigia G. Kitovė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje.

„Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Visgi, ypatinga ne tik šių riešutų išvaizda, skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, pistacijose randama daug baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. O, tam, kad organizmas šias medžiagas pasisavintų – pistacijas reikėtų valgyti nesūdytas. Visgi, kad ir kokios sveikos pistacijos bebūtų – patariama jų nepersivalgyti, mat šiuose riešutuose yra itin daug kalorijų. 100 grame jų randama net  562. Būtent dėl šios priežasties pistacijų per dieną suvalgyti patariama vos saują ar dvi.

Universaliai panaudojamos

Kaip teigia „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška, pistacijos – labai universaliai panaudojamas ingredientas, kuris tinka ne tik desertuose. Azijoje pistacijomis dažnai gardinami azijietiškų makaronų patiekalai, salotos, jų tradiciniuose padažuose pagaminta žuvis ar mėsa. Italai šiais riešutais barsto makaronus ar lazanijas. Pistacijomis galima gardinti įvairiausias užtepėles, sūrio patiekalus, netgi jogurtą, kefyro kokteilius.

Pistacijos puikiai dera su įvairiausios rūšies šokoladu, vanile, citrusiniais vaisiais: citrinomis, apelsinais, avokadais, obuoliais, ožkos sūriu, avietėmis. Tokiais prieskoniais, kaip šafranas, kardamonas, gvazdikėliai, druska, pipirai. Pistacijos dažnai derinamos ir prie itališkų makaronų patiekalų, kuskuso, netgi mėsos: jos puikiai dera tiek su jautiena, veršiena, tiek įvairios rūšies paukštiena.

E. Semaška dalijasi ir trimis nepaprastais receptais, kuriuose išradingai panaudosite pistacijas.

Pistacijos

Veršiena su pistacijomis 

Reikės: 100 g smulkintų pistacijų, 4 gabalėlių veršienos karkos, 1 a. š. druskos, 2 v. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

1. Veršienos gabalėlius apibarstykite druska ir vieną pusę padenkite smulkintomis pistacijomis.

2. Kepsnelius pistacijomis į viršų išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje bei aliejumi išteptoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių.

3. Veršienos kepsnius patiekite su pesto padažu bei šviežių daržovių salotomis.

Sūrio tortas su pistacijomis

Reikės: 150 g kapotų pistacijų, 200 g paprastų sutrupintų sausainių, 120 g kokosų aliejaus, 1 v. š. medaus, 1⁄4 a. š. cinamono, 500 g kreminio sūrio, 3 v. š. medaus, 1 citrinos sulčių ir žievelės, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 300 ml plakamosios grietinėlės, 10 g želatinos.

Gaminame:

1. Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.

2. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele.

3. Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite.

4. Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite.

Pynutė su pistacijomis

Reikės: Tešlai: 500 g miltų, žiupsnelio druskos, 300 ml šilto pieno, 10 g sausų mielių, 80 g cukraus, 50 g kambario temperatūros sviesto, 1 kiaušinio, 1 v. š. aliejaus. Įdarui: 60 g kambario temperatūros sviesto, 60 g cukraus, 60 g kapotų pistacijų. Glajui: 120 ml vandens, 100 g cukraus, ½ citrinos sulčių, 1 v. š. skysto medaus, 1 a. š. vanilės ekstrakto.

Gaminame:

1. Gilesniame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos, per vidurį padarykite nedidelę duobutę, į ją įpilkite šilto pieno, suberkite mieles, cukrų ir viską išmaišykite. Šis „duobutės metodas“ padės išvengti tešlos gumulėlių. Toliau į tešlą įmaišykite sviestą bei kiaušinį ir kokias geras 5 minutes intensyviai minkykite. Tešlą apie valandą palaikykite uždengtą maistine plėvele, kol ji iškils. Kad tešla nepriliptų prie kraštų, indą prieš tai ištepkite aliejumi.

2. Kai tešla pakils maždaug dvigubai, plonai ją iškočiokite į stačiakampio formą, ištepkite sviestu, apibarstykite cukrumi, riešutais ir palei ilgąją kraštinę suvyniokite į pailgą suktinuką. Jį išilgai perpjaukite pusiau ir abi dalis supinkite tarpusavyje.

3. Kraštus sujunkite, kad gautųsi apvalus pyragas, perkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite. Galiausiai pašaukite būsimą gardėsį į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje.

4. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, medų, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada įmaišykite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, dar minutėlę pakaitinkite ir nukelkite nuo kaitros. Apie pusę glajaus supilkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktos iškepusios pynutės, apie 15 minučių luktelėkite, kol pyragas pravės. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai