Lietuvių šventinis stalas yra itin tradicinis – ant jo dažniausiai rasite baltą mišrainę, silkę, per Kūčias karpį, o per Kalėdas antį. Tačiau net ir labiausiai tradicijų besilaikantys šeimininkai vis dažniau ryžtasi per šventes išbandyti netikėtus skonius. Egzotiniai vaisiai, kadaise buvę retenybė, šiandien tampa paprastu būdu ne tik suteikti įvairovės vaišėms, bet ir pasiūlyti svečiams naują patirtį. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tropinės gėrybės lietuvių seniai nebestebina, jie drąsiai ragauja net ir mažiau pažįstamus vaisius. Kuriuos rinktis, kuo skiriasi jų išvaizda ir kaip juos valgyti – rasite patogiame gide.
„Pirkėjai kasmet tikisi daugiau naujovių – tai aiškiai matome stebėdami vaisių pasirinkimo įpročius. Tradiciniai pasirinkimai, kaip bananai, mandarinai ar obuoliai, išlieka populiariausi, tačiau egzotinių vaisių paklausa stabiliai auga. Gruodį šis susidomėjimas ypač išryškėja – rečiau matyti ir ragauti vaisiai tampa ne tik patraukliu būdu praturtinti savo racioną įvairesniais skoniais, bet ir galimybe nustebinti svečius ant šventinio stalo pateikiant ką nors netikėto“, – sako G. Kitovė.
Egzotiškų vaisių tyrinėjimas gali būti nuostabus nuotykis skonio receptoriams. Skanu juos valgyti vienus, jie taip pat puikiai derės sveikuoliškuose kokteiliuose, prie rytinės košės ar jogurto, siūlo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Dažno unikalus skonis itin pasitarnauja išbandant įvairius receptus – pradedant marinatais mėsai, žuviai ir baigiant desertais. Be to, egzotiškuose vaisiuose pilna naudingų medžiagų – vitaminų ir antioksidantų, kurių taip reikia orams atvėsus.
Rambutanai. Iš išvaizdos panašūs į ličius, tačiau jų žievelė – spygliuota tarsi ežiukas, palygina J. Sabaitienė. Nulupus ją, atsiveria sultingi, permatomi vaisiai, pasižymintys saldžiu ir švelniai rūgščiu skoniu. Jais mėgautis verta tiesiog vienais arba dėti į vaisių salotas, tropinių skonių desertus.

Salakpalmės vaisius. Dėl žvynuotos odelės kai kuriuose kraštuose jie dar vadinami gyvatės vaisiais. Kremiškai gelsvas minkštimas Azijoje mėgstamas dėl švelniai saldaus skonio ir malonaus aromato. Pasak vaisių žinovės, Salakpalmės dažnai naudojamos salotų receptuose arba kaip garnyras prie įvairių patiekalų, kuris suteikia išskirtinumo ir gaivumo.

Mangostanai. Ar žinojote, kad būtent jie vadinami „vaisių karaliene“? Nepaisant karalienės titulo, išvaizda jos visai neprimena – mangostanai turi storą violetinės spalvos žievelę. Ji saugo švelnų, sultingą minkštimą viduje, kuris patraukia ir subtilia savo išvaizda: rasite aštuonias sėklas, apgaubtas baltu minkštimu. Skonis – tai harmoningas saldžių ir rūgščių natų derinys, kuris, sakoma, buvo pavergęs karalienę Viktoriją. Esą ji suteikdavo kunigaikščio titulą kiekvienam, kuris jai parūpindavo sunokusių mangostanų.

Ličiai. Nedideli apvalučiai vaisiai dėmesį patraukia savo rausvos spalvos žievele. Po švelniais dygliukais slypi permatomas baltas minkštimas – sultingas ir saldžiarūgštis, primenantis vynuogę, bet turintis unikalų gėlių aromatą. Kauliukas nėra valgomas. Ličiai yra atogrąžų vaisiai, kilę iš Pietryčių Azijos ir dažnai vartojami švieži arba dedami į salotas, desertus, kokteilius.
Pasifloros. Tikriausiai ne vienas jų jau yra ragavęs įvairiuose saldžiai gaiviuose desertuose ar kokteiliuose. Šis unikalus vaisius turi tvirtą išorinę žievelę, o ją nulupus rasite sėklytes, apgaubtas želė tekstūros. Kvapnios, išskirtiniu skoniu pasižyminčios sėklos puikiai derės ne tik gėrimuose, desertuose, bet ir padažuose. Norintiems dar daugiau pojūčių, J. Sabaitienė siūlo išbandyti persikinių pasiflorų rūšį – skonis primena prisirpusį lietuvišką agrastą.
Kertuočiai. Drakono vaisiais dar vadinama gėrybė iškart susilaukia dėmesio dėl savo ryškiai rožinės ir gruoblėtos odelės. Perpjovus atsivers baltas arba rausvas minkštimas, išmargintas smulkiomis juodomis sėklomis – ne be reikalo šis vaisius taip mėgstamas maisto fotografų. Gurmanai taip pat liks sužavėti: kertuočių skonis švelniai saldus ir primena melioną ar kriaušę.

Rudosios korėjietiškos kriaušės. Iš pirmo žvilgsnio primena obuolį, tačiau skonis ir tekstūra – visai kitokia. Šios kriaušės yra ypatingai sultingos, traškios ir švelniai saldžios, todėl puikiai tinka tiek šviežiam užkandžiui, tiek vaisių salotoms. Gurmanai jas vertina dėl subtilaus aromato ir gaivumo – tikras atradimas tiems, kas mėgsta išskirtinį skonį. Beje, šis vaisius tapo tikra socialinių tinklų žvaigžde – estetiškos nuotraukos ir receptai su korėjietiškomis kriaušėmis užkariavo „Tiktok“ bei „Instagram“.
Dumplūnės. Ypač estetiškas geltonas vaisius, įvilktas į „popierinį“ apvalkalą, jau ne vieno yra pamėgtas kaip originali tortų, pyragų dekoracija. Dumplūnėmis verta ne tik puošti kepinius, bet ragauti ir pačių: skonis saldus ir šiek tiek rūgštokas, o tekstūra panaši į vyšninio pomidoro. Skanaukit į sveikatą – bus gardus ir sveikas užkandis.
Papajos. Tai atogrąžų vaisius, dažnam iškart primenantis atostogas egzotiškuose kraštuose. Nereikia toli vykti – ir namuose galima mėgautis ryškaus oranžinio atspalvio minkštimu, kuris pasižymi saldumu, juntamas švelnus muskuso prieskonis. Daug vitaminų turinti papaja paprastai valgoma šviežia, dedama į vaisių salotas arba maišoma į kokteilius.
Raguotasis melionas. Šis egzotiškas vaisius iškart patraukia akį savo ryškiai oranžine žievele, nusagstyta rageliais. Viduje slepiasi žalsvas minkštimas, primenantis želė. Skonis gaivus, švelniai saldus ir panašus į gerai pažįstamą agurką. Raguotasis melionas puikiai tinka desertams, vaisių salotoms ar net kaip dekoratyvinis akcentas ant stalo.
Kinkanai. Maži, ovalūs vaisiai, kurie nustebins tuo, kad valgomi su žievele. Kinkanų skonis – harmoningas saldumo ir gaivios rūgštelės derinys, todėl jie puikiai tinka užkandžiams, desertams ar net padažams prie mėsos patiekalų. Be to, šie vaisiai yra puikus vitaminų šaltinis.
Geriamas kokosas. Kokoso drožlės – dažnas desertų, kepinių palydovas, kurį pamėgę ir lietuviai. Tačiau verta išbandyti ir kai ką naujo – jaunų kokosų vandenį. Tai – labai gaivus gėrimas, puikiai numalšinantis troškulį, turintis elektrolitų ir mineralų, kurie papildo žmogaus organizmą naudingomis medžiagomis.






