Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Blynai

Po Užgavėnių puotos lieka blynų? Kulinarijos meistrai pataria, kaip nebrangiai juos paversti gurmanišku užkandžiu

Užgavėnės – pati geriausia proga sočiai pasimėgauti įvairiausiais blynais: nuo tradicinių mielinių ir čirvinių, iki sveikesnių jų alternatyvų su daržovėmis. Tačiau ką daryti, jei jų išsikepėte daugiau, nei pavyko suvalgyti? Lietuviško prekybos tinklo „Maxima” kulinarijos meistrai siūlo praktišką išeitį – panaudoti likusius blynus naujiems patiekalams. Taip ne tik nešvaistysite maisto, bet ir sutaupysite laiko bei nebrangiai pasigaminsite naujų gardėsių.

„Maximos” Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad kasmet daugelis ieško vis įvairesnių būdų kaip paminėti Užgavėnės – pirkėjai renkasi ne tik iš anksto paruoštus mielinių bei lietinių blynų miltų mišinius, tačiau išbando ir sveikesnius šio valgio receptus.

„Būdų eksperimentams virtuvėje – visa gausybė: galima naudoti įvairius miltus, pavyzdžiui, speltų, avižų ar grikių, taip pat į blynų tešlą galima įmaišyti ir ispaninio šalavijo sėklų ar maltų linų sėmenų. Galiausiai, norintys visai naujų skonių gali išmėginti ir daržovių blynelius, kuriems gaminti pasirinkus morkas, cukinijas ar saldžias bulves, jie bus dar ir maistingi. Pavyzdžiui, blynų tešlai gaivumo suteiks ir visą šią savaitę ypač mažai kainuojantys švieži baltagūžiai kopūstai, kuriuos galima dėti tiesiog žalius arba trumpai apkepti, kol truputį suminkštės ir tik tada įmaišyti”, – pataria „Maximos” atstovė.

Vakarykščiai blynai – naujiems gardiems patiekalams

Be to, skaniai panaudoti galima ir po Užgavėnių šventės šaldytuve užsilikusius blynus – jie gali tapti visiškai naujais maistingais patiekalais. Geriausia, kad neprireiks nei daug laiko, nei didelių pastangų, tik šiek tiek improvizacijos ir tinkamų pagardų.

„Gardžiausi receptai gimsta tada, kai galvojame, ką skanaus ir sveiko galime pagaminti iš produktų, kuriuos jau turime namuose. Tad tegul šis patarimas praverčia ne tik per Užgavėnes, bet ir bet kada, kai namuose lieka maisto likučių – su trupučiu kūrybos jie gali atgimti nauju, gardžiu patiekalu. Pavyzdžiui, pagardinus Užgavėnių blynelius ikrais, kuriais galima visą šią savaitę pasirūpinti pigiau, turėsite puikų patiekalą, kuris savo skoniu nustebins ir mažuosius, ir suaugusius”, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi dviem „Maximos” kulinarijos meistrų siūlomais blynelių receptais.

Blyneliai su kopūstais

Lengvai ir nebrangiai pagaminamiems pikantiškiems blyneliams su šviežiais baltagūžiais kopūstais reikės:

  • 225 g šviežių baltagūžių kopūstų;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 0,25 puodelio universalių miltų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 a. š. česnako miltelių;
  • 0,5 a. š. svogūno miltelių;
  • 0,33 puodelio svogūnų laiškų;
  • 0,5 puodelio tarkuoto sūrio;
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Kopūstą supjaustykite labai plonai (geriausia – su mandolina), sudėkite į dubenį ir sumaišykite su visais kitais ingredientais, išskyrus aliejų. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suformuokite blynus – pilkite po mažą samtelį tešlos ir šią lengvai paspauskite. Viską kepkite apie 4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Jei blyneliai per greitai ruduoja, sumažinkite ugnį arba įpilkite daugiau aliejaus. Patiekite karštus su grietine.

Blynai

Blyneliai su ikrais

Vienas įdomiausių būdų „prikelti” Užgavėnių blynus – paversti juos savotiška užkandėle ar vėlyvais pusryčiais. Kadangi blynais šventės dieną jau pasirūpinote, jums tereikės šių papildomų ingredientų:

  • lašišinių žuvų kuprių ikrų „Well Done” (arba kitų mėgstamų);
  • tepamo sūrio arba sviesto;
  • mėgstamų šviežių žolelių papuošimui.

Gaminimas. Jei atlikusius blynelius laikėte šaldytuve, išimkite ir palikite atšilti bent 10 minučių kambario temperatūroje, arba pašildykite orkaitėje. Kiekvieną blynelį ištepkite tepamu sūriu arba sviestu. O jei norite lengvesnio patiekalo – puikiai tiks ir su jogurtu sumaišyta varškė. Ant viršaus uždėkite po šaukštelį ikrų ir viską papuoškite smulkintomis šviežiomis žolelėmis.

Mano išsaugoti straipsniai