Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Sūrio pyragas
Sūrio pyragas / Shutterstock

Sūrio pyragas kitaip: neįprasta, bet lengvai pagaminama „cheesecake“ versija, kuri nustebins visus

Sūrio pyragas – tai vienas tų desertų, kuris niekada neišeina iš mados. Klasikinis „cheesecake“ jau seniai užkariavęs lietuvių širdis: trapus pagrindas, kreminė varškės ar kremo sūrio masė, uogų padažas ar vaisių papuošimai… Tačiau jei ieškai ko nors įdomesnio, modernesnio ar netikėto, siūlome išbandyti kitokią – įdomią ir skoniu stebinančią sūrio pyrago versiją.


Keptas sūrio pyragas su ožkos sūriu ir medumi – saldžiai sūrus atradimas

Ši versija – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta kulinarinius eksperimentus ir nori patiekti desertą, kuris taps vakaro „vinimi“. Ožkos sūris suteikia subtilią rūgštelę, medus – švelnų saldumą, o traškus pagrindas kontrastuoja su kreminiu įdaru. Tai desertas, kurio skonis balansuoja tarp gurmaniško ir jaukaus.

Sūrio pyragas
Sūrio pyragas / Shutterstock

Ingredientai (24 cm formai):

Pagrindui:

  • 200 g viso grūdo sausainių (pvz., avižinių arba su sėklomis)
  • 80 g sviesto (ištirpinto)
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 300 g kreminio sūrio (philadelphia tipo)
  • 200 g švelnaus ožkos sūrio (be žievės)
  • 3 kiaušiniai
  • 150 ml grietinėlės (35%)
  • 100 g medaus (geriausiai – skysto)
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

Papuošimui:

  • Šviežių figų arba kriaušių
  • Šlakelis medaus
  • Smulkintų graikinių riešutų

Gaminimo eiga:

  1. Paruošk pagrindą
    Sausainius sumalk su maisto smulkintuvu arba sutrink kočėlu iki trupinių. Sumaišyk su ištirpintu sviestu ir žiupsneliu druskos. Masę tolygiai paskirstyk kepimo formos dugne, gerai suspausk ir pašauk į 180 °C orkaitę 10 min. atvėsti.
  2. Sumaišyk įdarą
    Dubenyje išplak kreminį sūrį, ožkos sūrį ir medų iki vientisos masės. Po vieną įmušk kiaušinius, supilk vanilę, krakmolą ir grietinėlę. Masė turi būti švelni, be gumulėlių.
  3. Supilk ir kepk
    Užpilk įdarą ant atvėsusio pagrindo. Kepk 160 °C orkaitėje apie 50–60 minučių. Pyragas turi būti vos sustingęs centre – vėstant jis sustandės. Atvėsink kambario temperatūroje, tada laikyk šaldytuve mažiausiai 4 val.
  4. Papuošk ir patiek
    Prieš patiekiant papuošk supjaustytomis figomis ar kriaušėmis, apšlakstyk medumi, pabarstyk graikiniais riešutais.

Kodėl verta išbandyti šią versiją?

  • Skonio kontrastai – saldumo, rūgštelės ir sūrumo dermė sužavi net tuos, kurie mano, kad nemėgsta ožkos sūrio.
  • Stilingas pateikimas – šis pyragas atrodo ypač estetiškai, puikiai tinka šventiniam stalui ar vakarėliui.
  • Mažiau cukraus – medus suteikia natūralesnį saldumą, o kartu leidžia sumažinti rafinuoto cukraus kiekį.
Mano išsaugoti straipsniai