Sūrio pyragas – tai vienas tų desertų, kuris niekada neišeina iš mados. Klasikinis „cheesecake“ jau seniai užkariavęs lietuvių širdis: trapus pagrindas, kreminė varškės ar kremo sūrio masė, uogų padažas ar vaisių papuošimai… Tačiau jei ieškai ko nors įdomesnio, modernesnio ar netikėto, siūlome išbandyti kitokią – įdomią ir skoniu stebinančią sūrio pyrago versiją.
Keptas sūrio pyragas su ožkos sūriu ir medumi – saldžiai sūrus atradimas
Ši versija – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta kulinarinius eksperimentus ir nori patiekti desertą, kuris taps vakaro „vinimi“. Ožkos sūris suteikia subtilią rūgštelę, medus – švelnų saldumą, o traškus pagrindas kontrastuoja su kreminiu įdaru. Tai desertas, kurio skonis balansuoja tarp gurmaniško ir jaukaus.

Ingredientai (24 cm formai):
Pagrindui:
- 200 g viso grūdo sausainių (pvz., avižinių arba su sėklomis)
- 80 g sviesto (ištirpinto)
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 300 g kreminio sūrio (philadelphia tipo)
- 200 g švelnaus ožkos sūrio (be žievės)
- 3 kiaušiniai
- 150 ml grietinėlės (35%)
- 100 g medaus (geriausiai – skysto)
- 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Papuošimui:
- Šviežių figų arba kriaušių
- Šlakelis medaus
- Smulkintų graikinių riešutų
Gaminimo eiga:
- Paruošk pagrindą
Sausainius sumalk su maisto smulkintuvu arba sutrink kočėlu iki trupinių. Sumaišyk su ištirpintu sviestu ir žiupsneliu druskos. Masę tolygiai paskirstyk kepimo formos dugne, gerai suspausk ir pašauk į 180 °C orkaitę 10 min. atvėsti. - Sumaišyk įdarą
Dubenyje išplak kreminį sūrį, ožkos sūrį ir medų iki vientisos masės. Po vieną įmušk kiaušinius, supilk vanilę, krakmolą ir grietinėlę. Masė turi būti švelni, be gumulėlių. - Supilk ir kepk
Užpilk įdarą ant atvėsusio pagrindo. Kepk 160 °C orkaitėje apie 50–60 minučių. Pyragas turi būti vos sustingęs centre – vėstant jis sustandės. Atvėsink kambario temperatūroje, tada laikyk šaldytuve mažiausiai 4 val. - Papuošk ir patiek
Prieš patiekiant papuošk supjaustytomis figomis ar kriaušėmis, apšlakstyk medumi, pabarstyk graikiniais riešutais.
Kodėl verta išbandyti šią versiją?
- Skonio kontrastai – saldumo, rūgštelės ir sūrumo dermė sužavi net tuos, kurie mano, kad nemėgsta ožkos sūrio.
- Stilingas pateikimas – šis pyragas atrodo ypač estetiškai, puikiai tinka šventiniam stalui ar vakarėliui.
- Mažiau cukraus – medus suteikia natūralesnį saldumą, o kartu leidžia sumažinti rafinuoto cukraus kiekį.