Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Augalinis maistas. Ką verta apie jį žinoti?

Žiemos vakarienė iš vietinių produktų

Žiemos sezonas – tai puikus metas eksperimentuoti virtuvėje, naudojant vietinius ir sezoninius ingredientus. Nors šaltuoju metų laiku šviežių daržovių pasirinkimas gali atrodyti ribotas, tinkamai parinkti produktai leidžia paruošti skanią, maistingą ir jaukią vakarienę. Šiame straipsnyje dalinamės idėjomis, kaip paruošti sveiką žiemos vakarienę, naudojant tik vietinius produktus.


Kodėl verta rinktis vietinius ir sezoninius produktus?

  • Šviežumas ir kokybė: vietiniai produktai dažnai būna šviežesni, nes jie nėra ilgai sandėliuojami ar gabenami iš kitų šalių.
  • Maistinė vertė: švieži, sezoniniai produktai išlaiko daugiau vitaminų ir mineralų.
  • Tvarumas: rinkdamiesi vietinius produktus, prisidedate prie mažesnio anglies dioksido išskyrimo, nes sumažėja transportavimo poreikis.
  • Palaikymas vietiniams ūkininkams: pirkdami vietinius produktus, remiate savo krašto ūkininkus ir vietos ekonomiką.

Sezoniniai produktai žiemos vakarienei: ką rinktis?

Žiemos sezono metu Lietuvoje gausu daržovių, šakninių gumbų ir ilgiau išsilaikančių produktų.

Daržovės:

  • Morkos, burokėliai, pastarnokai, salierai.
  • Kopūstai (baltieji, raudonieji, rauginti kopūstai).
  • Bulvės, batatai.
  • Moliūgai.
Moliūgai

Vaisiai:

Ankštiniai ir grūdai:

  • Lęšiai, avinžirniai, perlinės kruopos, grikiai.

Pieno produktai ir kiaušiniai:

  • Varškė, fermentinis sūris, sviestas, grietinė.
Sviestas

Mėsa ir žuvis:

  • Vištiena, jautiena, kalakutiena, vietinė upėtakio ar lydekos filė.

Žiemos vakarienės idėjos: sveiki receptai su sezoniniais produktais

1. Kreminė moliūgų sriuba su imbieru

Ingredientai:

  • 1 mažas moliūgas
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Imbiero šaknies gabalėlis
  • 1 stiklinė kokosų pieno arba grietinėlės
  • Druska, pipirai, ciberžolė
  • Moliūgų sėklos papuošimui

Paruošimas:

  1. Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną ir česnaką.
  2. Apkepkite svogūną ir česnaką, pridėkite likusias daržoves.
  3. Įpilkite vandens, virkite, kol daržovės suminkštės.
  4. Sumalkite viską trintuvu, įpilkite kokosų pieną, pagardinkite prieskoniais.
  5. Patiekite su skrudintomis moliūgų sėklomis.

Privalumai: daug vitaminų, stiprina imunitetą, šildo žiemą.

sriubos receptas
Moliūgų sriuba

2. Lęšių troškinys su daržovėmis

Ingredientai:

  • 200 g raudonųjų lęšių
  • 2 morkos
  • 1 pastarnokas
  • 1 svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • Druska, pipirai, kuminas, džiovintas raudonėlis

Paruošimas:

  1. Smulkiai supjaustykite daržoves, apkepkite svogūną ir česnaką.
  2. Pridėkite supjaustytas morkas, pastarnoką, prieskonius ir lęšius.
  3. Supilkite daržovių sultinį ir troškinkite apie 20 minučių.
  4. Pabaigoje įdėkite pomidorų pastą ir dar kelias minutes troškinkite.

Privalumai: baltymų šaltinis, sotus ir lengvai virškinamas.


3. Keptos bulvės su raugintais kopūstais ir kepta vištiena

Ingredientai:

  • 4 vidutinės bulvės
  • 300 g raugintų kopūstų
  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • Druska, pipirai

Paruošimas:

  1. Bulves kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
  2. Vištienos krūtinėles įtrinkite prieskoniais ir kepkite keptuvėje iki auksinės spalvos.
  3. Raugintus kopūstus šiek tiek pašildykite, kad išliktų jų naudingos savybės.
  4. Patiekite vištieną su bulvėmis ir raugintais kopūstais.

Privalumai: daug probiotikų, natūralus vitamino C šaltinis.


4. Kepti obuoliai su cinamonu ir medumi (desertas)

Ingredientai:

  • 4 obuoliai
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • Sauja graikinių riešutų

Paruošimas:

  1. Obuolius perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius.
  2. Į kiekvieną obuolio pusę įpilkite po šaukštelį medaus ir pabarstykite cinamonu.
  3. Kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 20 minučių.
  4. Patiekite su smulkintais graikiniais riešutais.

Privalumai: natūralus saldėsis be pridėtinio cukraus.

obuolių receptai
Kepti obuoliai

Patarimai, kaip gaminti sveikai ir skaniai žiemą:

  • Rinkitės troškinimą: lėti virimo būdai leidžia išsaugoti daugiau naudingų medžiagų.
  • Venkite perdirbtų produktų: konservai ir greito maisto produktai dažnai turi daug pridėtinio cukraus ir druskos.
  • Prieskoniai: žiemą naudokite šildančius prieskonius: cinamoną, imbierą, ciberžolę, kardamoną.
  • Naudokite fermentuotus produktus: rauginti kopūstai, kefyras ir jogurtas stiprina žarnyno sveikatą.
Mano išsaugoti straipsniai