PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Skanus gyvenimas
Skanus gyvenimas

145 kg svėrusi Renata apie kovos su antsvoriu pasekmes: „Tai atėmė iš manęs galimybę susilaukti vaikų”

Vargu, ar kas šiandien sutikęs Renatą pasakytų, kad ji kadaise kovojo su dideliu antsvoriu. Sykį svarstyklėse išvysti skaičiai moterį privertė imtis pokyčių: sportas ir mitybos planai padėjo Renatai per porą metų numesti apie 60 kilogramų, bet organizme įvykęs hormonų disbalansas atėmė iš jos galimybę susilaukti vaikų. „Tuo metu klausiau savęs, o tai kam aš čia kankinsiuosi”, – nevilties etapą prisimena Renata, kai vėl pradėjęs augti svoris ją atvedė prie vienintelio sprendimo – skrandžio mažinimo operacijos.

Skanus gyvenimas

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovus žadina kulinarinė laida „Skanus gyvenimas”, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į namus pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos pajūrio rezidencijoje viešės viena iš sekėjų – Renata Budrevičiūtė, kuri itin atvirai prabils apie savo gyvenimo istoriją ir nuolatinę kovą su antsvoriu.

„Kai užlipusi ant svarstyklių pamačiau 145 kilogramus, supratau, kad reikia susiimti ir kažką daryti. Užsirašiau į sporto klubą, treneris sudėliojo maisto planą ir aš jo sąžiningai laikiausi, nors ir nelabai man jis patiko. Nebuvau didelė daržovių mėgėja, teko jas prisijaukinti, nes iki tol visa plytelė šokolado ar dėžutė ledų man būdavo it viena porcija”, – laidoje pasakos viešnia.

Aktyviai sportuodama ir prisižiūrėdama savo mitybą, Renata per dvejus metus numetė apie 60 kilogramų. Tuomet, kaip prisimena moteris, gyvenime jai palengvėjo, lipant laiptais į trečiąjį aukštą nebereikėjo kelis kartus sustoti, o ir patinkantys drabužiai ėmė tikti. Tačiau pasiektų rezultatų džiaugsmus greitai apkartino realybė, kai iš gydytojų Renata išgirdo žinią, jog susilaukti taip norėtų vaikų ji negali.

„Po visų tyrimų man pasakė, kad mano atveju stebuklų nebūna. Įvyko hormonų disbalansas: per daug kartų mečiau svorį, vėl priaugau, vėl mečiau, vėl priaugau ir taip išderinau savo organizmą. Kai grįžau namo, savaitę praverkiau. Vėliau nusiraminau, bet ką pirmiausiai padariau, tai supakavau svarstykles ir pakišau jas po lovą, nes kam aš čia kankinsiuosi, kam man valgyt tą virtą vištą, geriau valgysiu picas. Taip praėjo mėnuo, pastebėjau, kad džinsai nebeužsisega, išsitraukiau svarstykles ir matau – plius 20 kilogramų”, – patirtimi dalinsis Renata.

Visgi, moteris neišsigando, nes manė, kad bet kada galės vėl susiimti ir priaugtą svorį numesti. Tačiau deja, norai nesipildė, dietos nepadėjo, konsultacijos su dietologais taip pat rezultato nebedavė ir vienintelė Renatos išeitis tapo akistata su chirurgu.

„Kai susitikau su chirurgu, jis man atvėrė akis, kad pati svorio aš nebenumesiu. Todėl prieš ketverius metus pasidariau skrandžio mažinimo operaciją. Daugelis galvoja, jog tai lengviausias kelias, tačiau iš tiesų tai tik pagalbinė priemonė, nes iki šiol turiu save prisižiūrėti, stebėti ką valgau. Jeigu tik pradedu piktnaudžiauti – kilogramai grįžta, todėl po tokios operacijos reikia itin atsakingai rinktis maistą”, – atvirai pasakos moteris.

Laidoje gamintų azijietiškų salotų receptas:

Reikės:

  • 200 g šaldytų krevečių (be kiauto)
  • 150 g Shiitake grybų
  • 100 g skrudintų ir sūdytų žemės riešutų (be luobelių)
  • 1 morkos
  • 1 agurko
  • 6-7 česnako skiltelės
  • 2 v. š. sezamo sėklų
  • 6-7 v. š. aliejaus
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. aitriųjų paprikų dribsnių (arba pagal skonį)
  • 1/2 citrinos sulčių
  • Šiek tiek sviesto (krevečių kepimui)
  • Druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

Agurką ir morką supjaustykite plonais šiaudeliais ir sudėkite į dubenį. Jei naudojate neskrudintus riešutus, pakepinkite juos kartu su sezamo sėklomis sausoje keptuvėje, kol lengvai apskrus ir pradės skleisti aromatą. Tuomet suberkite juos ant daržovių. Padažui į dubenėlį įdėkite traiškytas česnako skilteles, aitriųjų paprikų dribsnius ir žiupsnį druskos. Kitame indelyje gerai įkaitinkite aliejų (kol beveik rūks) ir karštą aliejų atsargiai užpilkite ant prieskonių. Įmaišykite medų ir citrinos sultis, viską gerai išmaišykite ir šiuo padažu užpilkite supjaustytas daržoves. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, įdėkite gabalėlį sviesto, suberkite smulkintus shiitake grybus bei trumpai apkepkite. Po to sudėkite atitirpintas krevetes ir kepkite, kol jos gražiai apskrus bei taps rožinės spalvos. Pagardinkite druska. Krevetes ir grybus sudėkite ant salotų, viską išmaišykite ir jei reikia, dar pagardinkite citrinos sultimis ar druska.

Mano išsaugoti straipsniai