Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Uogų kokteilis

5 produktai, kurie padeda sumažinti vėžio riziką

Sveika mityba atlieka svarbų vaidmenį siekiant sumažinti įvairių ligų, įskaitant vėžį, riziką. Nors vieno stebuklingo produkto, kuris visiškai apsaugotų nuo šios ligos, nėra, tam tikri maisto produktai, turintys antioksidantų, vitaminų ir kitų naudingų junginių, gali padėti sumažinti riziką. Štai penki produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdienę mitybą.


1. Brokoliai

Brokoliuose yra daug sulforafano – natūralaus junginio, kuris, tyrimų duomenimis, gali turėti priešvėžinių savybių. Šis junginys, esantis kryžmažiedėse daržovėse, gali padėti apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių, ypač nuo žarnyno ir prostatos vėžio. Be to, brokoliai yra gausūs vitamino C, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą ir apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.


2. Uogos

Uogos, ypač mėlynės, avietės ir braškės, yra turtingos antioksidantų, ypač antocianinų, kurie suteikia uogoms ryškias spalvas ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti vėžio vystymąsi. Reguliarus uogų vartojimas siejamas su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika, įskaitant stemplės ir storosios žarnos vėžį.


3. Pomidorai

Pomidorai yra vienas iš geriausių likopeno – stipraus antioksidanto – šaltinių. Likopenas ypač naudingas vyrams, nes padeda sumažinti prostatos vėžio riziką. Be to, tyrimai rodo, kad reguliarus pomidorų vartojimas gali padėti apsaugoti nuo kitų rūšių vėžio, tokių kaip plaučių ir skrandžio vėžys. Įdomu tai, kad virti pomidorai, pavyzdžiui, pomidorų padažas, turi dar daugiau likopeno nei žali.

Brusketa su pomidorais

4. Žalioji arbata

Žalioji arbata yra gausi polifenolių ir katechinų – antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti nuo vėžio. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali slopinti navikų augimą ir padėti apsaugoti ląsteles nuo mutacijų, kurios sukelia vėžį. Reguliariai vartojama žalioji arbata yra siejama su sumažėjusia krūties, prostatos ir gaubtinės žarnos vėžio rizika.


5. Česnakai

Česnakai yra vertinami dėl savo stiprių priešuždegiminių ir antibakterinių savybių. Juose esantys junginiai, tokie kaip alicinas, gali padėti apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių, ypač skrandžio ir žarnyno. Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai vartojantys česnaką, gali sumažinti riziką susirgti vėžiu, nes jis padeda sustiprinti imuninę sistemą ir naikina bakterijas, kurios gali prisidėti prie ligos vystymosi.


Kaip šiuos produktus įtraukti į mitybą?

Norint gauti maksimalią naudą, rekomenduojama šiuos produktus įtraukti į kasdienę mitybą įvairiai – nuo šviežių salotų su uogomis ar pomidorais iki šiltų daržovių patiekalų su brokoliais ir česnakais. Žalioji arbata gali tapti puikiu kasdieniu gėrimu, o uogos ir pomidorai gali būti lengvai pritaikomi tiek pusryčiams, tiek vakarienei.

Mano išsaugoti straipsniai