Supermaistas yra produktai, kuriuose gausu vertingų maistinių medžiagų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų, padedančių palaikyti gerą sveikatą ir užkirsti kelią ligoms. Įtraukus šiuos produktus į savo kasdienę mitybą, galima pagerinti energijos lygį, stiprinti imunitetą ir puoselėti odą bei plaukus. Štai 10 supermaisto produktų, kuriuos verta įtraukti į savo racioną.
1. Chia sėklos
Chia sėklos – puikus skaidulų, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios mažos sėklytės padeda palaikyti sotumą, pagerina virškinimą ir skatina širdies sveikatą. Jų galima dėti į jogurtą, kokteilius ar tiesiog pabarstyti ant salotų.
2. Špinatai
Špinatai yra turtingi geležimi, folio rūgštimi ir vitaminais A, C ir K. Ši lapinė daržovė padeda palaikyti sveiką odą, stiprina imuninę sistemą ir yra labai naudinga akių sveikatai. Galite juos dėti į salotas, sriubas ar naudoti kaip pagrindą sveikiems žaliems kokteiliams.
3. Mėlynės
Mėlynėse gausu antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir prisideda prie smegenų sveikatos bei atminties išsaugojimo. Jos taip pat yra turtingos vitaminais C ir K bei skaidulomis. Mėlynes galima valgyti šviežias, dėti į košes ar sveikus desertus.
4. Avokadai
Avokadai yra puikus sveikųjų riebalų, vitaminų E ir C bei kalio šaltinis. Šis vaisius palaiko širdies sveikatą, drėkina odą ir padeda išlaikyti stabilų energijos lygį. Avokadą galite dėti į salotas, sumuštinius arba paruošti skanią gvakamolę.
5. Quinoa (Bolivinės balandos)
Quinoa yra be gliuteno, tačiau labai maistingas grūdas, turintis daug baltymų, skaidulų, mineralų ir vitaminų. Šis produktas puikiai tinka vegetarams ir veganams, norintiems gauti kokybiškų augalinių baltymų. Quinoa yra universali – galite ją naudoti kaip garnyrą arba dėti į salotas, sriubas.
6. Lašiša
Lašiša yra ne tik turtinga baltymais, bet ir gausi omega-3 riebalų rūgščių, kurios itin naudingos smegenų ir širdies sveikatai. Reguliariai vartodami lašišą, gausite vertingų riebalų, padedančių mažinti uždegiminius procesus organizme bei palaikyti odos sveikatą.
7. Goji uogos
Goji uogos yra žinomos kaip antioksidantų ir vitaminų šaltinis. Jos gerina imunitetą, padeda išlaikyti gerą regėjimą ir stiprina organizmą. Galite jas naudoti kaip užkandį, dėti į jogurtą, košę ar desertus.
8. Ciberžolė
Ciberžolė yra itin veiksminga dėl savo pagrindinės veikliosios medžiagos – kurkumino. Šis natūralus antioksidantas turi priešuždegiminių savybių, padeda kovoti su įvairiais negalavimais, mažina sąnarių skausmus ir stiprina imunitetą. Ciberžolę galima naudoti įvairiuose patiekaluose arba gerti kaip priedą prie kokteilių.
9. Brokoliai
Brokoliuose gausu vitaminų C, K, skaidulų ir folio rūgšties, jie padeda palaikyti širdies ir kaulų sveikatą bei skatina virškinimo sistemos veiklą. Tai yra puikus garnyras, kurį galite kepti, garinti ar dėti į sriubas.
10. Medus
Natūralus medus yra puikus antioksidantų ir mineralų šaltinis, stiprinantis imunitetą ir palaikantis sveiką odą. Medus taip pat gali padėti kovoti su peršalimo simptomais ir suteikti energijos. Naudokite jį kaip natūralų saldiklį, tačiau nepersistenkite – medus yra koncentruotas kalorijų šaltinis.