Jau lapkričio pabaiga, ir Kalėdos ne už kalnų. Kodėl mes paprastai taip laukiame Kalėdų? Kas sukuria tą šventinę nuotaiką? Pirmasis dalykas, kuris ateina į galvą, žinoma, yra dovanos, ypač jų laukia vaikai. O ar suaugusieji taip pat laukia dovanų? Galbūt. O kaipgi maistas? Mažai yra pasaulyje malonesnių dalykų, nei grįžus namo po ilgos kelionės įeiti pro duris ir pajusti, kaip nosį kutena visų tų patiekalų kvapai, sklindantys iš virtuvės.
Mes visi žinome, kokie yra tradiciniai lietuviški Kūčių ir Kalėdų patiekalai, o ką per Kalėdas valgo ispanai? Gal pats metas šiemet ant stalo patiekti ką nors nauja? Patirtimi iš pirmų lūpų dalijasi internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovas Andrius Petraitis.
Kalėdiniai pietūs
Kalėdinius ispaniškus pietus paprastai sudaro tam tikri pagrindiniai patiekalai, kurie, be abejo, gali skirtis priklausomai nuo regiono arba nuo konkrečios šeimos tradicijų. Vis dėlto labai tipiškus kalėdinius pietus Ispanijoje sudaro jūrų gėrybės, paprastai tai būna langostinos arba karališkosios krevetės.
Paprastai jūrų gėrybės valgomos kaip užkandis arba kaip pirmasis patiekalas. Jas galima ruošti daugybe būdų, ir ko gero kiekviena šeima turi savo receptą. O štai dar keli patiekalai, be kurių neįsivaizduojamos ispaniškos Kalėdos.
Turron
Visi mėgaujasi sočiais Kalėdų pietumis, bet nieko nėra skaniau per šventes, nei saldumynai. Nors Ispanija didelė ir įpročiai bei papročiai kiekviename jos regione skiriasi, vis dėlto saldumynus visi valgo vienodus. Ispanai nevalgo daug cukruoto maisto, jie mėgsta natūralius skanumynus. Būtinai paragaukite turono (isp. turrón) – nekepto riešutų pyrago. Tradiciškai yra dviejų rūšių turonų: turrón duro ir turrón blando. Duro, arba „kietasis“ turonas, yra pagamintas iš migdolų, ir kaip jau, ko gero, supratote iš pavadinimo, jis kietas ir traškus. Blando arba „minkštasis“ turonas taip pat gaminamas iš migdolų, tik yra saldesnis ir kiek primena migdolų sviestą. Be tradicinių turono rūšių yra daug modernių variacijų – marcipaninis, šokoladinis ir kt.
Polvorones ir mantecados
Tai taip pat tradiciniai žiemos švenčių saldumynai. Polvorones ir montecados yra tešlos kepiniai. Jie ne tokio ryškaus skonio kaip turonas, juo labiau nėra tokie saldūs. Tiems, kas jų nemėgsta, mama ar močiutė būtinai įkiša kelis į burną bent paragauti, o tuos, kam jie labai patiks, įspėjame – jie kepami su kiaulės taukais, todėl nederėtų piktnaudžiauti tokiu maistu. Nors polvorones ir montecados yra tradicinis Kalėdų maistas, atrodo, kad su kiekvienais metais jis vis mažiau populiarus, bet tradicija yra tradicija.
Roscón de Reyes
Ispanijoje tradiciškai dovanos dovanojamos ne per Kalėdas, bet sausio 6 d., per Trijų karalių šventę.
Ši diena Ispanijoje vadinama el Día de Reyes („Karalių diena“), arba paprastai – Reyes („Karaliai“). Trys išminčiai – los Reyes Magos – yra ispaniškasis Kalėdų senelio atitikmuo. Tradiciškiausias patiekalas, kuriuo vaišinamasi per Trijų karalių šventę, yra desertas roscón de Reyes – didelis apvalus pyragas su skyle viduryje. Dažniausiai šis pyragas būna puoštas džiovintais vaisiais, o kartais jo viduryje yra kremo. Šis pyragas valgomas kaip desertas po pagrindinio patiekalo. Jo viduje įkepama plastikinė figūrėlė, ir tas, kam atitenka gabalas su figūrėle, „laimi“. Laimėtojas dažniausiai gauna pinigus, kuriuos kiekvienas sudeda prieš vaišes, arba kokį kitą prizą ar privilegiją. Kitose šeimose žmogus, gavęs figūrėlę, „pralaimi“ ir pats turi sumokėti už pyragą.
Be kumpio – nė žingsnio
Pasak internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovo A. Petraičio, kadangi 2019-aisiais pasitiksime Kiaulės metus, lietuviai prisiminė ispanišką kumpį, tačiau ispanams – tai būtinybė kiekvienais metais. „Ispaniškas kumpis gali būti patiekiamas kaip supjaustytas užkandis su alyvuogėmis, marinuotais agurkais ar kitomis daržovėmis.
Žinoma, galima pasimokyti ispaniško kumpio valgymo gudrybių iš jų virtuvės. Pavyzdžiui, tapa – užkandžis, kuris patiekiamas taip: supjaustytas kumpis kartu su sūriu, alyvuogėmis ir krekeriais, šalia visuomet padedama ir balta duona.
Visuomet verta pagaminti ir sumuštinių – greitai paruošiama ir vertinama išalkusių svečių. Ispaniška variacija – bocadillo. Šiuo atveju dvi prancūziško batono tipo riekes skiria tik kumpis ir alyvuogių aliejus, o kartais dar pagardinama pomidorais. Paprasta paruošti ir dieviškai skanu!“, – idėjomis dalijasi internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovas A. Petraitis.
Vynuogės Naujųjų metų išvakarėse
Vynuogių Ispanijoje galima gauti ištisus metus, tačiau per šventes be jų neapsieinama. Visoje šalyje laikomasi tradicijos Naujųjų metų išvakarėse suvalgyti dvylika vynuogių – po vieną kiekvienam laikrodžio dūžiui vidurnaktį. Tikima, kad kiekvienam, kuris įvykdys šią užduotį, ateinantys metai bus sėkmingi. Kai kurie ispanai taip nori sėkmingų metų, kad prieš vidurnaktį nusilupa dvylika vynuogių ir išima jų sėkleles, kad tik spėtų suvalgyti iki paskutinio dūžio. Paprastai skaičiuojami Madrido centrinėje aikštėje Puerta del Sol esančio laikrodžio dūžiai.
Tiksli šio papročio kilmė nėra žinoma, bet manoma, kad vynuogių per šventes žmonės turėdavo tik labai sėkmingais metais, kai užderėdavo gausus vynuogių derlius.