Maisto tinklaraštininkė Margarita Kislova („Instragram“ ją rasi @kavalgysim) siūlo pasigaminti gardžius smidrus su olandišku padažu ir priedais.
Smidras – daržovė, gausiai apdovanota vitaminais bei mineralais, folio rūgštimi. Bene svarbiausia folio rūgšties funkcija yra gerinti smegenų funkciją bei protinę ir emocinę sveikatą.
Ingredientai (2 porcijos):
Smidrai:
- 300 g smidrų
- 1 česnako skiltelė
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. sviesto
- Druska
- Pipirai
Priedai:
- Be lukšto virti kiaušiniai
- Prosciutto kumpis arba sūdyta/rūkyta lašiša
- Skrudinta duona
- Daigai
Olandiškas padažas:
- 100 g sviesto
- 2 tryniai (L dydžio kiaušinių)
- Šlakelis citrinos sulčių
- Žiupsnelis tarkuotos citrinos žievelės
- Druska
- Pora šaukštų grietinėlės (jei padažas per tirštas)
- Žiupsnelis maltų kajeno paprikų (nebūtinai)
Gaminimo eiga:
- Pirmiausiai reikia pasiruošti olandišką padažą. Ištirpinti sviestą. Kiaušinių trynius su citrinos sultimis plakti šluotele apie minutę.
- Tuomet, pastoviai maišant, maža srovele į plakinį supilti dar karštą sviestą. Padažas turi gautis tirštas. Jei norima skystesnio – galima įpilti šaukštą grietinėlės.
- Tuomet pagal skonį berti druskos, tarkuotos citrinos žievelės, maltų kajeno paprikų. Jei namuose yra trintuvas, procesą galima atlikti su juo – taip bus žymiai paprasčiau ir mažiau galimybių riebalo atsiskyrimui.
- Pasigaminus daugiau padažo, galima supilstyti jį į silikonines formeles, užšaldyti, o vėliau, išėmus iš formelių, padažo gabaliukus sudėti į sandarią dėžutę ar maišelį saugojimui.
- Kitą kartą prireikus padažo, teliks tik išsitraukti reikiamą kiekį kubelių ir atitirpinti ar pašildyti garų vonelėje ar pastoviai maišant ant labai mažos ugnies.
- Kuomet padažas jau pagamintas – laikas imtis smidrų. Pirmiausia reikia nulaužti kelis centimetrus smidrų koto – jo neprireiks. Likusią dalį supjaustyti į kelias dalis ir pavirti pasūdytame vandenyje 5-10 minučių, iki kol jie suminkštės, tačiau dar bus likę šiek tiek traškumo.
- Tada išimti ir iš karto perkelti į dubenį su vandeniu ir ledukais. Prieš patiekimą apvirtus smidrus reiktų pakepinti ant aliejaus su sviestu, druska, pipirais ir smulkintu česnaku.
- Galiausiai reikia paruošti be lukšto virtus kiaušinius. Tada į lėkštę dėti šiltus smidrus, vytintą mėsą arba lašišą, skrudintos duonos juosteles bei išvirtus kiaušinius. Apšlakstyti olandišku padažu ir pabarstyti daigais.