NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Te karaliauja lašiša: du skirtingi

Te karaliauja lašiša: du skirtingi, lietuviškos virtuvės įkvėpti receptai kiekvieno skoniui

Vakarienei – šventiniai glazūruotos lašišos kepsneliai

Jei dieną planuojate praleisti su visa šeima ar draugais, juos maloniai nustebinsite patiekdami lašišą su medaus ir garstyčių glazūra. Medus lietuviškoje virtuvėje naudojamas nuo seno. Ir ne veltui, nes jis suteikia ne tik ypatingą skonį, bet ir švelnią tekstūrą. Taigi, kepsneliams Jums reikės:

  • 1 kg lašišos
  • 4 v. š. Dižono garstyčių
  • 3 v. š. medaus
  • 2 a. š. balzaminio acto 
  • 2 v. š. aliejus 
  • 1 citrinos
  • 2 a. š. mėgstamų žuvies prieskonių
  • Petražolių papuošimui
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Lašišos kepsnia
Lašišos kepsnia
Pranešimas spaudai

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Lašišos filė supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir dėkite ant paruoštos kepimo skardos, oda žemyn. Žuvies gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį pagardinkite druska, pipirais bei mėgstamais žuvies prieskoniais. 

Tuomet mažame dubenyje sumaišykite medų ir garstyčias, o šiuo mišiniu tolygiai ir gausiai ištepkite kiekvieną žuvies gabalėlį.

Taip paruoštą žuvį pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 12–15 minučių arba kol lašiša šakute lengvai atsisluoksniuos.

Lašišai iškepus, išimkite iš orkaitės ir palikite porai minučių atvėsti. Patiekti galite su norimu garnyru, tam puikiai tiks bene kiekvienuose namuose Lietuvoje mėgstamos bulvės. O papuošimui visuomet puikiai tiks spalvingos ir skanios šviežios petražolės.

Lėtiems pusryčiams – lašišos kišas su varškės sūriu

Jei nuo vakarienės liko žuvies likučių – ne bėda. Juos puikiai galite panaudoti ir gardžiam pusryčių receptui.

Šiam patiekalui pagaminti prireiks:

  • 180 g keptos lašišos
  • 400 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 2 skiltelių česnakų
  • 1 svogūno
  • 0,5 poro
  • 100 g varškės sūrio
  • 1 puodelio „Pilos“ grietinėlės
  • 4 kiaušinių
  • 1 v. š. „Pilos“ sviesto
  • Žalumynų arba „Alesto“ riešutų papuošimui
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Lašišos kišas
Lašišos kišas
Pranešimas spaudai

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros ir iškart pereikite prie tešlos paruošimo. 

Paimkite apskritimo formos kepimo indą. Pagal jo formą iškočiokite atšildytą sluoksniuotą tešlą ir perkelkite ją į kepimo indą. Užspauskite tešlos kraštus pirštais, o pyrago dugną lengvai subadykite šakute.

Dabar pereikite prie įdaro. Pirmiausia keptuvėje ant sviesto pakepinkite smulkintus svogūnus, česnaką ir porą. Toje pačioje keptuvėje apkepkite jau turimus lašišos gabalėlius. 

Kol viena įdaro dalis dar keptuvėje, atskirame dubenyje sumaišykite skystąją dalį: kiaušinius, grietinėlę, smulkintą varškės sūrį, tarkuotą sūrį. Pagardinkite druska ir pipirais.

Vėliau į tą patį dubenį sudėkite smulkintą lengvai apkeptą lašišą, svogūnus, česnakus ir porus, viską gerai išmaišykite.

Galiausiai į paruoštą pyrago formą tolygiai supilkite visą įdarą. Kepimo indą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 35–40 minučių, kol įdaras sustings ir gražiai apkeps. Prieš patiekdami į pusryčių stalą, leiskite kišui kiek atvėsti ir papuoškite žalumynais arba smulkintais riešutais.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai